REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Devidui likimas nepagailėjo sunkių išbandymų (nuotr. asm. archyvo)

Vilniuje gyvenanti Ivanenkovų šeima iš tiesų yra patyrę ne vieną sunkų išbandymą, su kuriais kitiems susidurti netenka. Poros sūnus Devidas dar prieš dvejus metus susirgo kojos ilgųjų kaulų vėžiu, ilgus metus kentė sunkų gydymą, o dabar nuolatos lankosi ir reabilitacijose.

10

Vilniuje gyvenanti Ivanenkovų šeima iš tiesų yra patyrę ne vieną sunkų išbandymą, su kuriais kitiems susidurti netenka. Poros sūnus Devidas dar prieš dvejus metus susirgo kojos ilgųjų kaulų vėžiu, ilgus metus kentė sunkų gydymą, o dabar nuolatos lankosi ir reabilitacijose.

REKLAMA

Vienuolikmečio Devido vaikystė bėga kitaip nei jo bendraamžių vaikų. Anksčiau sirgęs kaulų vėžiu, dabar berniukas nuolatos lankosi reabilitacijose. Čia jį nuolatos lydi jo mama Viktorija Ivanenkova.

Tokiais atvejais, kai mamos su sergančiais vaikais lankosi reabilitacijose, joms yra skiriamos nedarbingumo išmokos už vaiko slaugą reabilitacijoje. Visada gaudavusi tokias išmokas, šiandien V. Ivanenkova savo liūdesį po paskutinės reabilitacijos išliejo feisbuko grupėje.

„Gavau iš Sodros atsakymą neskirti man nedarbingumo išmokos už paskutinę vaiko slaugą reabilitacijoje. Kodėl neskirti? Juk visada buvo viskas gerai ir jokių nesklandumų niekur nebuvo. Dokumentai sutvarkyti, važiuojame ne pirmą kartą, todėl net abejonės nekilo, kad taip gali atsitikti“, – sako V. Ivanenkova.

REKLAMA
REKLAMA

Neužskaitė kodo

Moteriai susisiekus su Sodros atstovais, jie tokį poelgį motyvavo tuo, kad šį kartą šeima siuntė ir nedarbingumo pažymėjime gydytojai įrašė kitą ligos kodą, kuris nebuvo nustatytas neįgalumo lygio pažymoje, todėl nėra apmokamas šioje situacijoje.

REKLAMA

„Devido pagrindinis ligos kodas yra C ir jis patenka į ypač sunkių ligų sąrašą. Todėl mums priklauso 364 kalendorinių dienų, pasibaigus šiam terminui, turime dar 120 apmokamų kalendorinių dienų. C kodas ir keli kiti įrašyti į pažymą, o M kodo (kontraktūra), su kuriuo važiavome – nėra.

Bet neįgalumas nustatomas dviems metams. Kodai juk gali atsirasti ir laikui bėgant, kaip pasekmės po pagrindinės ligos. Ar su kiekvienu nauju kodu reikia teikti Neįgalumo tarnybai dokumentus, kad įrašytų naują kodą?“, – piktinasi Devido mama.

Moteris neslepia, kad jai pikta ir maža to, pagal savo ligos kodus Devidas visą valstybės skiriamą reabilitaciją išnaudojo dar praeitais metais. Pagal onkologiją berniukui priklausė du kartai, šeima išnaudojo ir po operacijos skirtą siuntimą, ir po persodinto organo buvo su kontraktūra.

REKLAMA
REKLAMA

„Ir šį kartą, jei nebūtų traumos, Devidas kažin ar gautų sanatorinį gydymą. Todėl, kiek Ligonių kasos besakytų, yra įstatymai ir realybė. Todėl reabilitologas nusprendė įrašyti siuntime būtent kontraktūros kodą, nuo pagrindinės ligos gretutinį kodą, kad nors sveikatos grąžinančią reabilitaciją gauti", – sako berniuko mama. 

Devidas turi sunkią negalią su nustatytu specialių nuolatinės priežiūros, pagalbos poreikių. Pasak jo mamos, jau pagal tai, jos akimis, jai priklauso nedarbingumas slaugai. Vaikas nestovi stabiliai su ramentais, jis pastoviai krenta. Be to su ramentais Devidas nueina tik mažą atstumą, jį dažniausiai reikia prilaikyti, o vežimėliu ne visur ir gali privažiuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Devidas – onkologinis ligoniukas ir aš tikrai nepaliksiu jo vieno sanatorijoje vien dėl to, kad kodas neatitinka. Pagrindinė liga juk niekur nedingo... Nervina tas faktas, kad vėl mes turime kovoti už savo vaikus ir už save“, – piktinasi Devido mama.

Paaiškino skyrimo tvarką 

Susisiekus su „Sodra“ komunikacijos skyriaus vedėju Sauliumi Jarmaliu, pašnekovas patikino, kad konkretaus atvejo komentuoti dėl duomenų apsaugos reikalavimų negali, taip pat trūksta duomenų įvertinti konkrečią situaciją. Tačiau tv3.lt portalui jis sutiko pakomentuoti, kaip yra skiriamos išmokos už vaiko slaugą reabilitacijoje.

S. Jarmalis patikina, kad ligos diagnozę sergančiam asmeniui nustato jį gydantis gydytojas ir nustatytos ligų diagnozės yra gydytojo koduojamos pagal Tarptautinę ligų klasifikaciją.

REKLAMA

Tačiau dėl asmeniui, šiuo atveju vaikui, taikomo reabilitacinio gydymo ar sveikatos grąžinančio gydymo, siuntimo šiam gydymui rašymo bei lėšų panaudojimo „Sodra“ atstovas paaiškinti negali, nes tai yra išimtinai asmenį gydančio gydytojo bei Valstybinės ligonių kasos kompetencija.

„Ligos išmoka, kai nedarbingumo pažymėjimas išduotas vaiko slaugymui, jį gydant medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigoje, skiriama ir mokama vadovaujantis Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymu ir Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatais.

Turinčiam teisę gauti ligos išmoką šio įstatyme nustatyta tvarka motinai (tėvui), įmotei (įtėviui), seneliui (senelei), globėjui ar rūpintojui, slaugančiam stacionare ar (ir) medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigoje sergantį iki 7 metų vaiką ar vaiką iki 18 metų, sergantį ligomis, dėl kurių nustatytas sunkus neįgalumo lygis, išmoka iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų pradedama mokėti nuo pirmosios slaugymo dienos ir mokama visą reikalingą slaugymo laikotarpį, bet ne ilgiau kaip 120 dienų per kalendorinius metus.

REKLAMA

Slaugančiam stacionare, ambulatoriškai ar (ir) medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigoje vaiką iki 18 metų, sergantį ypač sunkiomis ligomis, išmoka iš VSDF lėšų pradedama mokėti nuo pirmosios slaugymo dienos ir mokama visą reikalingą slaugymo laikotarpį, bet ne ilgiau kaip 364 kalendorines dienas, skaičiuojant nuo pirmosios slaugymo dienos.

Slaugančiam stacionare, ambulatoriškai ar (ir) medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigoje vaiką iki 18 metų, sergantį sunkiomis ligomis, išmoka iš VSDF lėšų pradedama mokėti nuo pirmosios slaugymo dienos ir mokama visą reikalingą slaugymo laikotarpį, bet ne ilgiau kaip 180 kalendorinių dienų, skaičiuojant nuo pirmosios slaugymo dienos“, – sako S. Jarmalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Sodros“ atstovo,ypač sunkių ir sunkių ligų sąrašus tvirtina sveikatos apsaugos ministras ir socialinės apsaugos ir darbo ministras. Pasibaigus nurodytiems ligos išmokos mokėjimo terminams, toliau išmoka už to paties vaiko, sergančio ypač sunkia ar sunkia liga, slaugymą gali būti mokama ne daugiau kaip 120 dienų per kalendorinius metus. Pagrindas skirti ligos išmoką yra nedarbingumo pažymėjimas, išduotas pagal sveikatos apsaugos ministro ir socialinės apsaugos ir darbo ministro tvirtinamas Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei elektroninių nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų išdavimo taisykles.

Kreiptis į atstovus

Kaip sako pats S. Jarmalis, pakomentuoti šią konkrečią situaciją yra sudėtinga, nes nenurodytas vaiko amžius, jam nustatyto neįgalumo lygis bei nenurodyta liga, dėl kurios vaikas buvo gydomas medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigoje.

REKLAMA

„Jei vaikui yra nustatytas sunkus neįgalumo lygis, tai ligos išmoka mokama už visą reikalingą slaugymo laikotarpį medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigoje, bet ne ilgiau kaip 120 dienų per kalendorinius metus slaugant vaiką iki 18 metų, sergantį ligomis, dėl kurių nustatytas sunkus neįgalumo lygis. Jei vaikui nustatyta liga, kuri yra įtrauktą į sveikatos apsaugos ministro ir socialinės apsaugos ir darbo ministro tvirtinamus Ypač sunkių ar sunkių ligų sąrašus, ligos išmoka mokama atitinkamai už visą reikalingą slaugymo laikotarpį, bet ne ilgiau kaip 364 kalendorines dienas ar 180 kalendorinių dienų, skaičiuojant nuo pirmosios slaugymo dienos.

REKLAMA

Tuo atveju, jeigu gydytojas, išduodamas nedarbingumo pažymėjimą vaiko slaugymui medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigoje, nurodė ligą, kuri nėra įrašyta į Ypač sunkių ar sunkių ligų sąrašus, ar ligą, dėl kurios nėra nustatytas sunkus neįgalumo lygis, Sodros teritorinis skyrius priėmė sprendimą dėl ligos išmokos skyrimo, vadovaujantis teisės aktais‘, – patikina „Sodros atstovas“.

S. Jarmalis siūlo kiekvienu konkrečiu neaiškiu atveju, gavus Sodros teritorinio skyriaus sprendimą neskirti ligos išmokos, kreiptis į Sodrą telefonu 1883, per asmeninę „Sodros“ paskyrą gyventojui ar kreiptis raštu į Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybą. Patikrinus dokumentus bus išsamiai paaiškinta, o nustačius klaidą – ištaisyta.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų