REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienoje iš Ukmergės gydymo įstaigų – tymų atvejis

Susirgimų tymais neišvengta ir Ukmergėje. Ši liga užklupo vienos iš gydymo įstaigų darbuotoją.

Susirgimų tymais neišvengta ir Ukmergėje. Ši liga užklupo vienos iš gydymo įstaigų darbuotoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus laikinoji vedėja Vitalija Motiejūnienė patvirtino apie tymų atvejį.

REKLAMA

Įtariamas jais susirgęs vienas asmuo, tačiau medikė teigė dėl asmens duomenų apsaugos negalinti atskleisti daugiau informacijos.

Tačiau apie tai sergantysis pats viešai pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“. „Ukmergės žinių“ duomenimis, žmogus dirba Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro Greitosios medicinos pagalbos skyriuje.

Jame, anot V. Motiejūnienės, neprireikė atlikti dezinfekcijos – ji nereikalinga.

„Kontaktą su asmeniu turėję žmonės buvo paskiepyti nemokama vakcina, o darbo procesas įstaigoje – įprastas, – pasakojo ji. – Sąlytį su ligoniu turėjusieji save turi stebėti 21 dieną. Atsiradus bėrimų, karščiavimui – kreiptis į gydytoją.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pašnekovės, nuo kovo mėnesio Ukmergėje buvo keturi įtarimai dėl tymų, bet pasitvirtino ne visi.

„Ukmergės žiniose“ seniau rašėme ir apie tymų atvejį kitoje medicinos įstaigoje. Jais kovą susirgo Ukmergės ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus darbuotoja. Ligoninėje patikino, kad šioje įstaigoje būta ir kito panašaus atvejo, tačiau įtarimai dėl tymų nepasitvirtino. Turėjusieji kontaktą su minėta darbuotoja taip pat buvo nemokamai skiepijami.

Skiepytis tenka ir į didžiausią rizikos grupę papuolantiems asmenims – ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus, registratūros, kitiems gydymo įstaigų darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios ligos sukėlėjas – tymų virusas, priklausantis Paramyxoviridae šeimai. Infekcijos šaltinis – žmonės. Plinta aerozoliniu ir oro lašiniu keliu, taip pat per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas arba kitus aplinkos daiktus.

Tymai, teigiama, yra viena lengviausiai plintančių, labiausiai užkrečiamų ligų. Sąlytis tarp žmonių, trunkantis ilgiau nei 15 min., yra pakankamas, kad įvyktų imlaus asmens užsikrėtimas. Iš pradžių tymai pasireiškia karščiavimu, vėliau – konjunktyvitu, sloga, kosuliu, atsiranda Kopliko dėmės. Būdingas makulopapulinis bėrimas, kuris neniežti. Bėrimas paprastai pasireiškia 3–7 ligos dieną, prasideda veido srityje, už ausų, vėliau išplinta į kitas kūno vietas. Išlieka 4–7 dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų