REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mama, o kada mes vėl eisim pas dantukų fėją? Čia taip įdomu!“ – nekantravo penkiametis vaikinukas, ką tik užvėręs gydytojos odontologės Linos Puodžiūnaitės kabineto duris.

„Mama, o kada mes vėl eisim pas dantukų fėją? Čia taip įdomu!“ – nekantravo penkiametis vaikinukas, ką tik užvėręs gydytojos odontologės Linos Puodžiūnaitės kabineto duris.

REKLAMA

Tai, ko gero, ir yra pats nuoširdžiausias gydytojos darbo bei jos gebėjimo bendrauti įvertinimas iš mažojo paciento lūpų. Juk daugeliui vaikų vizitas pas odontologą – tikras iššūkis. O ir neretas gydytojas mieliau laukia suaugusių pacientų, nes su jais rasti bendrą kalbą – daug lengviau.

Kai gydytojų, ypač rajonuose, šitaip trūksta, kiekvieno naujo mediko atvykimas į nedidelį Lietuvos pakraščio miestą yra džiugus įvykis. Gydytoja odontologė Lina Puodžiūnaitė Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro poliklinikoje darbuotis pradėjo prieš metus – pernai pavasarį. Ji pati kilusi iš Panevėžio, odontologės specialybę įgijusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultete. Po studijų dvejus metus dirbo privačioje Panevėžio klinikoje.

„Įgijus daugiau patirties, norėjosi ir didesnio darbo krūvio, o Panevėžyje tokiu atveju būtų tekę dirbti dviejose darbovietėse. Todėl pasirinkau darbą Pasvalio poliklinikoje ir nesigailiu, – sako mūsų pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Lina Puodžiūnaitė teigia, jog gydytojos profesiją rinkosi be didelių dvejonių. Jos šeimoje bei giminėje medikų yra daug. Linos sesuo, mama ir seneliai – irgi gydytojai arba farmacininkai. Tad būsimajai odontologei gydytojo darbo subtilybės buvo pažįstamos ir viliojo nuo mažų dienų.

REKLAMA

Kodėl pasirinko būtent didelio preciziškumo reikalaujančią odontologės specialybę?

„Pirmiausia todėl, kad odontologijoje savo darbo rezultatą matai ir gali įvertinti iš karto, – sako gydytoja. – Juk smagu, kai pacientas iš kabineto išeina ne tik be skausmo, bet ir su pagražėjusia šypsena.

Be to, šioje srityje yra daug galimybių tobulėti: ortodontija, ortopedinė odontologija, periodontologija ir pan. Mėgstu bendrauti su žmonėmis, širdyje gera, kai gali jiems pagelbėti.“ O kaip jaunajai gydytojai pavyksta taip greitai rasti raktą į mažųjų pacientų širdis?

REKLAMA
REKLAMA

„Pacientui, o juo labiau jeigu tai vaikas, niekada negalima meluoti. Netgi tada, kai tas melas – nekaltas, siekiantis pacientą nuraminti. Niekada vaikui nesakau ir jo tėvelių prašau, kad nesakytų, jog „gydytoja tau nieko nedarys“. Juk iš tikrųjų taip nebus, nes dantuką reikės gydyti.

Pacientas turi būti tos pačios komandos narys ir apie būsimą procedūrą žinoti viską, – įsitikinusi gydytoja. – Todėl pirmiausia vaikui aprodau visus prietaisus, kuriuos naudosiu: kaip jie sukasi, kaip pučia vėjelį, kaip siurbia seiles. Kai mažasis pacientas susidomi aplinka, pamažu dingsta jo baimės.

Nebesvarstome – skaudės ar neskaudės, o šnekamės visai apie kitus, daug linksmesnius dalykus. Vaikas įsitikina, kad gydytojo odontologo kėdėje nieko blogo neatsitiks ir patiki jam savo dantukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, pirmoji pažintis visada užtrunka, nes psichologiškai ir emociškai paruošti vaiką gydymo procedūroms nėra lengva.

Bet jausmas, kad su mažuoju pacientu pavyko susidraugauti, kai kabinete girdėti ne graudus verksmas, o linksmas juokas ir smalsūs vaiko klausinėjimai, atperka visas pastangas. Atėjęs pas gydytoją kitą kartą, mažylis jaučiasi dar drąsiau ir jaukiau.

Gydytoja Lina Puodžiūnaitė teigia, jog turint šiuolaikinių priemonių, mažųjų pacientų dantis galima gydyti nesukeliant nei baimės, nei skausmo. Dantenos suvilgomos tepaliuku, kuris burnos ertmę padaro nejautrią, tad vėlesnio adatos dūrio vaikas nė nepajunta.

Patys jauniausi gydytojos pacientai – vienerių–trejų metų mažyliai. Juos tėveliai atveda patikrinti dantų profilaktiškai, o kartais – jau ir gydyti.

REKLAMA

Problemų dėl karieso pažeistų dantų turi ir vaikai, ir suaugusieji. Didžiausia bėda – uždelstas vizitas pas gydytoją. Neretai žmogus jam ryžtasi tik tada, kai ima kamuoti nepakeliamas skausmas, o dantis būna jau beviltiškai pažeistas.

Gydytoja primena, jog yra būtina ne tik kasdienė burnos higiena, bet ir profilaktiniai dantų būklės patikrinimai. Daugelis jaunosios kartos žmonių tas taisykles jau įsisąmonino.

Patys ateina ir savo atžalas atveda ne tik sugedusių dantukų gydyti, bet ir pasitikrinti, pasikonsultuoti dėl dantų valymo, silantavimo. Anot gydytojos, nuo kūdikystės pradėtas kasdienis taisyklingas dantų valymas yra itin svarbus norint išvengti bėdų dėl karieso.

REKLAMA

Vaikus būtina pratinti kramtyti kietą maistą, kuo daugiau vaisių ir daržovių – obuolių, morkų. Tai padeda taisyklingai vystytis žandikauliams. Ir, žinoma, nepamiršti profilaktinių vizitų pas gydytoją. Juk kuo anksčiau bus pastebėtas danties gedimas, tuo lengvesnis ir greitesnis bus jo gydymas, mažesnė komplikacijų tikimybė.

Pati mėgstanti aktyvų gyvenimo būdą gydytoja Lina Puodžiūnaitė visiems pataria dažniau išeiti ar išvažiuoti į pavasarėjančią gamtą.

„Mūsų krašte – ir Pasvalio, ir kaimyniniame Biržų rajone – yra tiek daug gražių vietų, kurias tikrai verta aplankyti. Mane tiesiog sužavėjo ežerėliais virtę Daujėnų smėlio karjerai, rūpestingai sutvarkytos jų pakrantės, paplūdimiai. Aš pati mėgstu pabėgioti, ne kartą esu dalyvavusi pusės maratono bėgimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juk reikia kažkaip atsikratyti kasdienės įtampos, nes odontologas dirba įtempęs ir nugarą, ir akis. Žavi mane ir vakariniai pasivaikščiojimai, kai dieną baigi palydėdamas saulę. Juk saulėlydžiai tokie gražūs!“ – šypsosi „Darbo“ pašnekovė.

Gydytoja Lina Puodžiūnaitė gerų žodžių negaili ir Pasvalio krašto žmonėms:

„Jie tokie paprasti, kuklūs ir nuoširdūs. Su daugeliu pacientų užsimezga šiltas, ilgalaikis ryšys. Tiesa, iš pradžių buvo sunkoka priprasti prie didelio pacientų srauto, intensyvaus darbo tempo. Bet visada stengiuosi kiekvienam surasti laiko ir dėmesio, padaryti viską, kas tuo metu mano gydomam pacientui yra geriausia.“

Šaltinis: darbs.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų