REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip dažnai esate pagalvoję apie savo svajonių darbą arba geresnį gyvenimą, tačiau nepasitikėjimas savimi trukdo to siekti? Ne visi turi įgimtą pasitikėjimą savimi, tačiau galima jį padidinti. Tinklaraštis Bright Side siūlo patarimus, padėsiančius labiau pasitikėti savo jėgomis.

Kaip dažnai esate pagalvoję apie savo svajonių darbą arba geresnį gyvenimą, tačiau nepasitikėjimas savimi trukdo to siekti? Ne visi turi įgimtą pasitikėjimą savimi, tačiau galima jį padidinti. Tinklaraštis Bright Side siūlo patarimus, padėsiančius labiau pasitikėti savo jėgomis.

REKLAMA

1. Išmokite priimti komplimentus

Kiekvienas į komplimentus reaguoja skirtingai. Kai kurie žmonės susigėsta ir nukreipia dėmesį į savo trūkumus. Tai netinkamas būdas reaguoti į komplimentus, atskleidžiantis žmogaus nepasitikėjimą savimi. Be to, gali pasirodyti, jog jūs nevertinate komplimentą davusio žmogaus nuomonės.

Geriausia reakcija į komplimentus yra nuoširdi šypsena ir padėkojimas. Nesupraskite to, kaip bandymo meilikauti, galbūt kai kurios jūsų savybės iš tikrųjų patinka kitiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

2. Nebandykite būti tobulais

Sakykime, kad jūs darbo grafikas yra labai įtemptas: tarp visų jums pateiktų užduočių nelieka nei minutės laiko atsikvėpti. Tačiau vietoj pasimėgavimo darbo rezultatais dažnai jaučiatės nusivylęs, nes rezultatai nėra tokie, kokių tikitės.

REKLAMA

Kai užsibrėžiate tikslus, kuriuos labai sunku pasiekti, jūs stumiate save streso link. Sėkmingi žmonės taip pat daro klaidas ir gailisi savo poelgių. Tačiau jie šias situacijas paverčia pamokomis ir pasimoko iš jų.

3. Pokalbio metu palaikykite akių kontaktą

Jūs galite nusakyti kito žmogaus nuotaikas vos pažiūrėję jiems į akis. Devynių mėnesių kūdikiai, žiūrėdami į savo tėvų akis, gali suprasti savo jų emocijas. 

Kai žmogus vengia akių kontakto, tai reiškia, kad jis nepasitiki savimi. Be to, melagiai dažniausiai nusuka savo žvilgsnį, taip bandydami nuslėpti, jog meluoja.Žiūrėdami kitiems žmonėms į akis parodysite, kad esate nuoširdus ir taip sulauksite kitų žmonių pasitikėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

4. Pakeiskite savo eiseną

Tiesi nugara, atvira kūno kalba ir tvirta eisena – tai pasitikinčio savimi žmogaus ženklai.

Taigi, iškelkite galvą, išsitieskite ir pakelkite žvilgsnį nuo grindinio. Žmonės aplink jus pastebės šiuos pasikeitimus ir dėl to pradėsite jaustis geriau. Tyrimai rodo, kad tinkama kūno kalba žmonėms padeda sumažinti ir savo streso lygį.

5. Venkite negatyvių minčių

Kontroliuoti savo vidinį dialogą yra labai sunkus, tačiau efektyvus būdas kontroliuoti save. Bandykite sekti visas savo savaitės mintis. Užsirašykite viską, kas susiję su nepasitikėjimu savimi. Paklauskite savęs: „Ar aš turiu tikrą priežastį nepasitikėti savimi?“. Po tokios analizės suprasite, kad dauguma situacijų yra niekuo nepagrįstos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po negatyvių minčių analizės reikėtų pasidaryti dar vieną sąrašą – savo pasiekimų ir gerųjų savybių sąrašą. Jį galėsite perskaityti kiekvieną kartą, kai suabejosite savimi.

6. Pastebėkite, kada nustojate tikėti savimi

Jeigu stebėsite savo negatyvias mintis, greitai pastebėsite, kad jos atsiranda panašiu metu. Net jeigu ir turėjote puikią dieną, kartais prieš miegą pradeda mąstyti apie kažką blogo.

Ignoruokite šias mintos ir apsvarstykite, ką gero darote kasdien be jokios priežasties.

7. Žymėkite savo pasiekimus

Pasidarykite dienoraštį, kuriame žymėsite savo kasdienius pasiekimus. Tai nereiškia, kad kasdien turite padaryti kažką įspūdingo. Žymėkite kiekvieną mažą žingsnelį link didesnio tikslo. Pavyzdžiui, „šiandien perskaičiau 20 psl. knygos“ ar „šiandien nuėjau 10 tūkstančių žingsnių“. 

REKLAMA

Kai matysite visą savo dienos darbų sąrašą, pradėsite jaustis geriau.

8. Įsivaizduokite tobulą save

„Kaip elgčiausi, jeigu man užtektų drąsos?“ Tai puikus klausimas, kurį galite užduoti sau situacijose, kurios kelia stresą.

Jums nereikia iškart bėgti kalbinti gražiausio vyro sutikto gatvėje. Galima pradėti mažais žingsneliais: nusišypsokite nepažįstamajam, išsiųskite savo gyvenimo aprašymą į savo svajonių darbą. Nesijaudinkite dėl pasekmių. Mokėti priimti rizikas ir atsakyti už jas, turi sugebėti kiekvienas savimi pasitikintis žmogus.

9. Kalbėkite su nepažįstamais žmonėmis

Nueikite į renginį, kuriame nieko nepažįstate ir pabandykite suvaidinti savimi pasitikinčio žmogaus vaidmenį – plačiai šypsokitės, užkalbinkite kelis žmones. Jums nereikia iškart tapti vakarėlio žvaigžde – tai sunku, kai esate apsupti nepažįstamųjų, tačiau tokie maži žingsneliai jums padės ateityje.

REKLAMA

Bandykite užkalbinti nepažįstamus žmones ir kasdieniame gyvenime. Būkite draugiškas su pardavėjomis arba užkalbinkite padavėją. Atsiminkite, tai gali nepadėti kiekvienam žmogui. Jeigu jaučiatės itin nejaukiai, nutraukite šį eksperimentą.

10. Siūlykite pagalbą

Žmonėms patinka, kai gali jaustis svarbiais ir vertinamais. Ypatingai ramina žinojimas, kad turite žmogų, kuris visada jus užstos, tačiau tik nedaugelis išdrįs iš tikrųjų paprašyti pagalbos.

Pagalbos siūlymas kitiems leis jums pasijausti svarbesniais ir naudingesniais. Padėję kitiems jausitės ne tokie pažeidžiami ir vieniši.

11. Nešvaistykite laiko socialinėse medijose

Nešvaistykite savo laiko lygindamiesi su tais, kuriuos matote socialiniuose tinkluose. Šis įprotis gali stipriai paveikti jūsų pasitikėjimą savimi. Socialinės medijos, tai erdvė, kurioje žmonės stengiasi pasirodyti kuo sėkmingesni – kelia įspūdingas nuotraukas iš nuostabių vietų, užsiima įdomia veikla. Tačiau vis dar yra žmonių, kurie darosi nuotraukas namuose, kai vilki įprastus drabužius ir užsiima namų ruoša.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų