REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virškinimo problemų sukelto skausmo priežastys yra dvi. Pirma, tai su nerimu ir depresija susiję dalykai. Antra, reguliariai vartojami vaistai gali sudirginti pilvą.

Virškinimo problemų sukelto skausmo priežastys yra dvi. Pirma, tai su nerimu ir depresija susiję dalykai. Antra, reguliariai vartojami vaistai gali sudirginti pilvą.

REKLAMA

Tai reiškia, kad visiems mums galimai gresia tokių problemų pavojus. Gyvename nuolatinio streso būsenoje ir dažnai simptomus šaliname vaistais nuo skausmo, o į jų priežastis numojame ranka.

„Bright Side vietoj vaistų nuo skausmo siūlo kitokius virškinimo sutrikimų ir vidurių užkietėjimo gydymo būdus, kad kaipmat palengvėtų. Žinokite, ką daryti, kai tik pajuntate skausmą - imkitės mitybos pokyčių ir namuose turėkite naudingųjų žolelių.

1. Skausmą malšinkite šiluma

Šiltas kompresas gali ženkliai sumažinti dėl dirglaus žarnyno sindromo jaučiamą skausmą. Tiek elektrinės, tiek guminės karšto vandens pūslės ar šildomieji takeliai gali padėti. Tik niekada nedėkite jų tiesiai ant odos – kad nenusidegintumėte, pūslę nuo odos atskirkite drabužių sluoksniu.

REKLAMA
REKLAMA

Jei tokios pūslės neturite, galite vietoj jos naudoti seną gerą šilto audinio kompresą. O jei užkietėjo viduriai, išsimaudykite šiltoje vonioje su magnio druska.

REKLAMA

2. Gerkite valgomąją sodą

Valgomoji soda padeda, nes joje yra natrio bikarbonato, kuris padeda nuo rūgščių refliukso. Ji neutralizuoja skrandžio rūgštis ir kuriam laikui palengvina rėmens simptomus.

Ketvirtį šaukštelio sodos ištirpinkite stiklinėje vandens ir visą ją išgerkite. Nepamirškite, kad valgomosios sodos mažiausiai 2 valandas negali maišyti su jokiais kitais vaistais. Dėl valgomosios sodos organizmas lėčiau sugeria tam tikras medžiagas ir dėl to gali pakisti kai kurių vaistų poveikis.

3. Negulėkite horizontalioje padėtyje – šiek tiek atsiremkite

Jei skauda pilvą, gulėti lovoje visiškai išsitiesus nėra geriausia mintis. Tokioje pozoje jūsų gerklė ir pilvas yra tame pačiame lygyje, todėl gali sukilti skrandžio rūgštys ir sukelti rėmenį. Lovoje arba atsisėskite, jei nemiegate, arba nakčiai atsigulkite ant aukštesnės pagalvės. Galva ir viršutinė kūno dalis turėtų būti 15 - 25 cm aukščiau.

REKLAMA
REKLAMA

Pripažįstama, kad vidurių ištuštinimui geriausia yra plačiai išsižergti. Tokiu būdu pakeliamos pėdos ir tokiu būdu susidaro šiam procesui tinkamas kampas.

4. Pamėginkite laikytis „BROS“ dietos

„BROS“ reiškia bananus, ryžius, obuolius ir skrebučius. Visi šie produktai turi kai ką bendro – jie yra prėski ir neapsunkina skrandžio.

Tačiau jei pykina, vemiate, viduriuojate ar sustojo virškinimas, pirmiausia reikėtų kurį laiką visai nevalgyti. Tuomet galite pradėti nedideliais kiekiais valgyti BROS produktus. Nepamirškite gerti daug skysčių – geriausiai tinka vanduo, vištienos sultinys ir obuolių sultys. Dar galite išbandyti ir kitokį prėską maistą – trapučius, virtas bulves, avižas ir žolelių arbatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Valgykite daug skaidulų turintį maistą

Skaidulos padeda žarnyno veiklai. Kuo daugiau skaidulų valgote, tuo minkštesni būna viduriai, nes organizmas geriau virškina maistą ir neištinka vidurių užkietėjimas.

Svarbiausia skaidulų kiekį didinti pamažu, taip nesipūs pilvas ir nesikaups dujos. Puikūs skaidulų šaltiniai yra vaisiai, daržovės, pilno grūdo duona ir dribsniai, uogos ir džiovintos pupelės. Pastarieji du produktai yra tirpūs ir padeda sulėtinti suvartoto maisto judėjimą iš skrandžio į žarnyną. Jei vargina diarėja, tirpiosios skaidulos yra vienintelė išeitis.

6. Vartokite prebiotikus ir probiotikus

Prebiotikai – tai maisto dalis, kuri yra nevirškinama. Pavyzdžiui, vaisių ir daržovių žievelės. Probiotikai – tai gyvosios bakterijos, susiformuojančios fermentacijos proceso metu, pavyzdžiui, jogurte.

REKLAMA

Probiotikai turėtų nuolat gyventi žarnyne, bet mūsų nesveika aplinka, netinkamas gyvenimo būdas ir antibiotikai sumažina jų kiekį. Probiotikai yra labai svarbūs virškinimui ir padeda mažinti pilvo skausmą, pūtimą ir diarėją. Probiotikų galima arba įsigyti ir vartoti gydytojos rekomenduojamais kiekiais, arba valgyti daugiau fermentuoto maisto, pavyzdžiui kombučos.

7. Pilvą pamaloninkite žolelių arbatomis

• Pankoliai, pipirmėtės, imbieras ir ramunėlės

Šios visiems prieinamos žolelės puikiai tinka puodeliui gardžios arbatos, kuri padeda ir nuo pilvo skausmo, pasijutus prasčiau. Pipirmėtės padeda nuo pykinimo, nes jų lapuose yra mentolio, kuris veikia kaip natūralus vaistas nuo skausmo.

REKLAMA

Pankoliai stimuliuoja tulžies veiklą, imbieras padeda formuotis seilėms burnoje, o ramunėlės atpalaiduoja raumenų spazmus. Šių keturių žolelių mišinys veikia puikiai.

• Ramunėlių žiedai ir džiovintas imbieras

Sveikatai tiesiog stebuklus daranti žolelė yra ramunėlės – sakoma, kad jos poveikis panašus į ibuprofeno ar aspirino.

Ramunėlės padeda nuo diarėjos, dirglaus žarnyno sindromo ir dieglių. Taip pat ir imbiero pykinimą raminantis poveikis yra gerai žinomas.

Jis padeda sugerti maistingąsias medžiagas ir išleidžia virškinimo enzimus. 1278 nėščiųjų tyrimas įrodė, kad imbieras ženkliai sumažina vėmimą ir pykinimą. Šią arbatą užplikykite mažiausiai 10 minučių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų