REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Žymus dantų gydytojas dr. Craigas Wilsonas atsakė į dažniausiai jam užduodamus klausimus, rašoma dailymail.co.uk. Jų tarpe – kaip dažnai keisti dantų šepetėlį ir kokią dantų pastą naudoti.

Žymus dantų gydytojas dr. Craigas Wilsonas atsakė į dažniausiai jam užduodamus klausimus, rašoma dailymail.co.uk. Jų tarpe – kaip dažnai keisti dantų šepetėlį ir kokią dantų pastą naudoti.

REKLAMA

Gyd. C. Wilsonas taip pat atskleidė, ar burnos sveikatai verta skirti laiką skalavimui aliejumi. Žymus odontologas atsakė į keletą dažniausiai jam užduodamų klausimų – kaip dažnai iš tiesų reikėtų keisti dantų šepetėlį ir ar verta išbandyti skalavimą aliejumi.

Gyd. C. Wilsonas, kartu su gyd. Lewisu Erlichu dirbantis Sidnėjaus „Holistic Dental Care“ klinikoje, odontologu dirba jau daugiau nei 25 metus. Pokalbyje su gyd. L. Erlichu jis atsakė į pagrindinius klientams kylančius klausimus.

Nuo dantų siūlo iki balinimo – atskleisime geriausius dantų priežiūros patarimus.

1. Kas yra skalavimas aliejumi, ar jį rekomenduojate ir, jei taip, kokiais kiekiais?

Dr. L. Erlicho pirmasis dr. C. Wilsonui užduotas klausimas buvo apie skalavimą aliejumi. Kas tai yra, ar rekomenduojama tai daryti ir kaip dažnai?

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra skalavimas aliejumi?

Skalavimas aliejumi yra senovinė priemonė, kurios metu burnoje skalaujamas aliejus, kuris šalina bakterijas ir padeda burnos higienai.

REKLAMA

Šis metodas dažnai siejamas su Ajurveda – Indijos tradicine medicina.

Tyrimai rodo, kad skalavimas aliejumi naikina burnoje esančias bakterijas ir pagerina dantų sveikatą.

Kai kurie aliejai taip pat pasižymi natūraliai uždegiminius procesus slopinančiomis ir bakterijas naikinančiomis savybėmis, kurios gerina burnos sveikatą. „Skalavimo aliejumi klausimas yra dviprasmiškas.

Žaviuosi žmonėmis, kurie tuo užsiima, nes tam reikia laiko“ – gyd. L. Erlicho podkaste sakė gyd. C. Wilsonas. – „Kiek esu skaitęs, šiam dalykui kiekvieną kartą prireikia 15 - 17 minučių nuolatinio skalavimo ir aliejaus judinimo burnoje.“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau gyd. C. Wilsonas sako, kad šis metodas teikia naudą, labiausiai dėl to, kad tai ir naikina bakterijas, ir malšina uždegiminius procesus.

„Jei tik mums pavyksta atstatyti tinkamą bakterijų pusiausvyrą burnoje, tai - puikus dalykas.“ – sako jis. – „Bakterijų iki galo atsikratyti niekuomet nepavyks, bet kasdienis skalavimas aliejumi turi priešuždegiminį poveikį.“

Tačiau gydytojas sako, kad apskritai, jei tam neturite laiko, skalavimas aliejumi nėra būtinas.

„Man pačiam tam neužtenka laiko.“ – sako jis. – „Tikrai žaviuosi tais, kurie griežtai laikosi burnos priežiūros režimo, bet daugumai žmonių tai visai nebūtina. Tikrai naudingiau kasdien rasti po minutę ar dvi dantų valymui siūlu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Kaip įkalbėti savo antrąją pusę nueiti pas odontologą?

Antrasis gyd. C. Wilsonui užduotas klausimas buvo apie tai, kaip savo antrąją pusę priversti nueiti pas dantų gydytoją.

Gydytojas sako, kad tam reikia rasti žmogui motyvacijos suteikiančią priežastį.

„Jei jums reikia įkalbėti savo antrąją pusę pasitikrinti dantis, pagalvokite, kas juos motyvuoja.“ – sako odontologas. – „Tai priklauso nuo žmogaus, bet visiems galioja įspėjimas, kad vengti vizito pas dantų gydytoją kelią daugybę pavojų. Burnoje vyksta daugelis dalykų, kurie nepasireiškia jokiais simptomais.

Niekas nežino, kas ten darosi, kol nepasirodo plika akimi matomi ženklai arba nepradeda skaudėti. Stenkitės visuomet užkirsti tam kelią prevencija ir atminkite, kad ankstyva diagnozė padės sutaupyti ir išvengti skausmo.“

REKLAMA

3. Kokią dantų pastą geriausia naudoti ir ar mums tikrai reikia fluorido?

Parduotuvėse galima įsigyti įvairiausių dantų pastų ir gali būti sudėtinga išsiaiškinti, kuri yra geriausia. Kaip sako gyd. C. Wilsonas, gera naujiena ta, kad tokio dalyko kaip „geriausia dantų pasta“ nėra.

„Nemanau, kad kuri nors dantų pasta yra geriausia – tai priklauso nuo žmogaus.“ – sako jis. – „Gydytojas turi įvertinti jums gresiančių dantų ligų riziką, o profesionalui atsižvelgus į visus faktorius, galima išsiaiškinti, kokie dalykai jums pavojingiausi.

Jei jūsų ėduonies formavimosi rodiklis yra aukštas, dantų pasta su fluoridu gali praversti ją naudojant konkrečiose vietose, nes tai padeda atstatyti reikiamą mineralų lygį.“

REKLAMA

Odontologas teigia, kad gydytis reikėtų holistiškai. Paprašykite gydytojo patarti, kas jums geriausia, ir pradėkite būtent nuo tų dalykų, vis tik dauguma pacientų daro didžiulę klaidą ir nepasidomi, kas jam būtų svarbu ir naudinga, todėl dantų pastą ir dantų priežiūros priemones renkasi pagal reklamas arba draugų, tačiau ne medikų, patarimus ir rekomendacijas. 

4. Ar dantų balinimas kenkia emaliui?

Pastaraisiais metais dantų balinimas labai išpopuliarėjo – jis žada akinančią holivudinę šypseną be jokio vargo. Bet gal tai kenkia dantims ir jų emaliui?

„Dantų balinimas daugeliu atžvilgių yra puikus dalykas, nes suteikia pasitikėjimo savimi. Niekuomet nepasakyčiau, kad tokių dalykų reikėtų vengti.“ – sako gyd. C. Wilsonas. – „Bet tokiomis priemonėmis naudotis reikia tinkamomis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dantų balinimo priemonėse yra baliklių. Jų sudėtyje yra 90 procentų vandenilio peroksido, o dantų balinimo priemonėmis juos vadiname todėl, kad taip geriau skamba.“

Turėkite omenyje, ką dedate ant savo dantų, įspėja jis:

„Jei šios priemonės yra kokybiškos ir jas gaunate išskirtinai iš savo dantų gydytojo, emaliui tai nepakenks. Tačiau reikėtų įtariai žiūrėti į nereceptines priemones. Jei jau dantis balinate, darykite tai gerai. Nedarykite to bet kaip ir nepasiduokite reklamai.“

CHLT/CHSENO/0027/19/Jun. UAB “GlaxoSmithKline Lietuva”.

Prekių ženklai priklauso GSK arba GSK turi jiems licenciją.

©2019 GSK arba licencijos turėtojas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų