REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Darius su savo mama  (nuotr. asm. archyvo)

Daugelis lietuvių mano, kad Angliją lengvai būtų galima vadinti pinigų šalimi. Deja, realybė kartais gali pasirodyti visai kitokia. Tuo savo paties kailiu įsitikino ir kaunietis Darius Nėnius (45). „Anglijoje praradau viską“, – liūdnai atsidūsta vyras.

8

Daugelis lietuvių mano, kad Angliją lengvai būtų galima vadinti pinigų šalimi. Deja, realybė kartais gali pasirodyti visai kitokia. Tuo savo paties kailiu įsitikino ir kaunietis Darius Nėnius (45). „Anglijoje praradau viską“, – liūdnai atsidūsta vyras.

REKLAMA

Šiuo metu Darius Nėnius gyvena Kaune su savo 88-erių metų sulaukusia motina. Šiuo metu vyras yra bedarbis ir serga cukriniu diabetu, o jo mama kenčia senatvinę demenciją.

Prieš maždaug dešimtmetį Darius su tuometine savo žmona nutarė išvažiuoti į Angliją ir ten pradėti naują gyvenimo puslapį, tačiau ten vyras liko be nieko ir galiausiai kartu su savo mama atsidūrė gatvėje.

Norėjo pradėti naują gyvenimą

Kaip dabar prisimena pats Darius, išbandyti gyvenimą Anglijoje jį paskatino noras užsidirbti. Tuo metu į Angliją ieškoti geresnio gyvenimo išvažiavo tikrai nemažai lietuvių.

REKLAMA
REKLAMA

„Tais laikais daug kas į Angliją važiavo. Galvojau, kad aš irgi pabandysiu užsidirbti, važiavau ne vienas, su savo žmona, užsienyje gimė ir mūsų vaikutis. Anglijoje viską praradau...“, – savo istoriją pradeda pasakoti vyras.

REKLAMA

Kaune iki išvykimo gyvenęs vyras turėjo pastovų darbą, tačiau ištikus ekonominei krizei, nemažai įmonių bankrutavo, o Dariui Lietuvoje pragyventi tapo itin sunku.

Išvažiavęs į lietuvių pamėgtą šalį, Darius dirbo įvairiausius darbus ir kaip pats patikina – darbo jis tikrai nebijojo:

„Pradėjau nuo tokio darbo, kurį dirbo beveik visi ten išvažiavę lietuviai, nešiojau paketus rūbams. Kiek kalbėjau su lietuviais, visi yra ten išbandę šį darbą.

Vėliau dirbau spaustuvėje ir pakuodavau žurnalus, o galiausiai įsidarbinau pašte, dirbau siuntinių skirstytoju, teko padirbti ir laukuose. Apskritai, aš nesikračiau jokio darbo, kokį tik sugebėdavau surasti“.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkus fizinis darbas

Atvažiavęs į Angliją, Darius manė, kad moka anglų kalbą, bet vyrui būdavo sunku svetima kalba užsisakyti net maisto. Laikui bėgant, vyras pramoko užsienio kalba susišnekėti su aplinkiniais ir dirbdavo kaip samdomas darbuotojas.

Kartais darbo būdavo ištisas savaites, kartais – namuose tekdavo sėdėti ištisas dienas. Dabar vyras patikina, kad užsidirbti pinigų Anglijoje jam niekada nebuvo lengva.

„Net į laukus eidavau dirbti. Ten iš viso būdavo tiesiog žiaurios sąlygos. Anglijos žemė yra labai keista, kai nelyja, tai būna toks lengvas smėliukas, o tik truputį palyja ir žemė virsta kažkuo panašiu į molį ar dumblą.

Laukuose reikdavo dirbti ir per lietų, niekas nekreipdavo dėmesio. Galėdavai nebedirbti tik tada, kai traktoriumi neišeidavo pavažiuoti“, – žiaurias darbo sąlygas prisimena vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dariui geriausiu atveju pavykdavo užsidirbti tris šimtus svarų per savaitę. Vyras mano, kad tokia alga nebuvo maža, bet darbas reikalaudavo tiek daug pastangų, jog grįžus namo nieko nebesinorėdavo.

„Nieko nebenorėdavau grįžęs namo, pavalgydavau ir eidavau į lovą. Tai buvo labai sunkus fizinis darbas, kartais tekdavo dirbti ir iki dvylikos valandų per dieną, ir daugiau“, – priduria pašnekovas.

Atėmė sūnų 

Dariaus žmona, su kuria vyras atvyko į užsienį, taip pat kurį laiką dirbo kartu su vyru spaustuvėje, tačiau vėliau ji pastojo. Nors pora po truputį ėmė įsitvirtinti svetimoje šalyje, vis dėlto viską pakeitė viena lemtinga naktis, per kurią pora neteko savo vienintelio sūnaus.

REKLAMA

„Vaikas atsibudo naktį, jis visada bijodavo tamsoje miegoti, todėl palikdavau šviesą koridoriuje uždegęs. Durys ten yra rakinamos taip, kad pasuki rankenėlę ir atsidaro spyna.

Jis išėjo į koridorių, įlipo į liftą, paspaudė visus mygtukus kiek tik pasiekė ir tuo pačiu metu paspaudė ir aliarmo mygtuką, nuvažiavo du aukštus žemyn“, – pasakoja Darius.

Naktį pasiklydusį vaiką pastebėjo daugiaaukščio sargas, kadangi jis nežinojo vaiko tėvų, iškvietė ir policiją:

„Aišku, mus surado policija, bet vaiką jie pasiėmė, sakė, kad mes jo neprižiūrime. Socialinės tarnybos išskyrė ir mane su žmona. Gavosi taip, kad jie pradėjo nurodinėti, jei darysi taip – grąžinsime, jeigu ne – negrąžinsime“, – sako vyras.

REKLAMA

Atsivežė ir motiną

Kai Dariaus sūnų paėmė iš šeimos, jam tebuvo 1,5 metukų. Berniukas iki dabar gyvena Anglijoje pas globėjus, jam spalį sueis dešimt metų. Paklausus Dariaus, ar jis niekada nebandė kovoti dėl savo sūnaus ir jį susigrąžinti, vyras tik priduria:

„Žinote, jie kaip erkės. Įsikabina ir nebepaleis savo grobio. Teismas paskyrė tris-keturis pasimatymus per metus. Nieko negaliu padaryti, nors dėl to bandžiau protestuoti“.

Į Angliją Darius atsivežė ir savo motiną, kadangi moteris Lietuvoje buvo likusi viena ir susirgo senatvine demencija.

„Ji sena, nors dar gana stipri. Mama pati net į parduotuvę jau nenueis, nes viską pamiršta. Pamiršta, ko atėjo į parduotuvę, bandžiau jai duoti ir lapelį surašytą, bet pamiršta ir tai, kad tą sąrašą turi“, – pasakoja Darius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nakvojo gatvėje tarp žiurkių

Dariaus patirtis Anglijoje baigėsi praeitą vasarą, kai jis su savo mama buvo išmestas į gatvę. Kaip jis pasakoja, vyrui buvo sustabdytas pasas, o kadangi jis turėjo rūpintis savo sergančia motina, dirbti nebepajėgė.

„Čia kaltas brexitas. Mano pasą sustabdė, kadangi buvau su mama, dirbti visai neišėjo. Jie europiečius visus pradėjo spausti, nors aišku į akis nesako, tai jaučiasi. Jie mažina europiečių teises, taip ir atsidūrėme gatvėje“, – sako vyras.

Dariui kartu su savo motina teko miegoti gatvėje tarp žiurkių ir narkomanų. Vyras tos savo gyvenimo nakties nepamirš niekada.

„Narkomanija ten yra ant tiek išplitusi, kad narkotikų siūlo tiesiog gatvėje, ypatingai prie lažybų punktų. Praeita vasara buvo gana karšta, lietaus nebuvo, todėl gatvėje miegoti buvo šilta.

REKLAMA

Turėjome tik tuos daiktus, kuriuos suspėjome pasiimti su savimi, užklotus turėjome, bet teko miegoti tiesiog ant gatvės. Aplink kanalą buvo primėtyta pilna švirkštų, gatvėje miegojo pilna žmonių“, – akimirkas prisimena vyras.

Išvažiuoti nebent trumpam

Dariui su motina galima pasakyti pasisekė, nes jiems nakvoti gatvėje teko tik vieną naktį. Ryte nuėję pasiimti benamiams dalinamo maisto, jie buvo pastebėti turtingo indų verslininko.

Vyras Dariui su mama parūpino nakvynę viešbutyje, o netrukus Anglijos žiniasklaidoje pasirodė straipsniai su pagalbos prašymu, skirti šeimai pinigų.

Vietiniai gyventojai suaukojo taip reikalingų pinigų ir Darius kartu su savo mama grįžo atgal į Lietuvą. Dabar Darius vėl gyvena Kaune su savo motina, o Angliją prisimena kaip didžiulių kančių išbandymą.

„Gal ir gerai išvažiuoti trumpam ten, užsidirbti ir grįžti, bet tai tikrai nėra tokia šalis, kurioje siūlyčiau ilgesniam laikui būti. Nuvažiavai, užsidirbai, grįžai ir tai, jeigu tavęs neapgaus...“, – sako vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų