REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Širdies ligos jaunėja – tam pritaria kone visi medikai, sutartinai tvirtindami, kad būtina reaguoti į visus simptomus.

Širdies ligos jaunėja – tam pritaria kone visi medikai, sutartinai tvirtindami, kad būtina reaguoti į visus simptomus.

REKLAMA

Jų teigimu, kreiptis laiku į medikus yra daug svarbiau, negu uždelsus praleisti pro akis esminius požymius. Santaros ligoninės Širdies ir kraujagyslių klinikos medicinos mokslų daktarė gydytoja kardiologė Vytė Maneikienė dirba jau eilę metų.

Pacientai tampa šeima

Ji pastebi, kad tarp jos pacientų vis daugėja jaunų, energingų, darbingo amžiaus žmonių, kurie niekuo nesiskundžia.

Ilgametę patirtį turinti medikė niekada nepamirš vieno atvejo, kai širdies liga visiškai netikėtai smogė jaunam abiturientui mokyklos išleistuvių metu. „Aš dirbu ilgus metus ir prisimenu kone kiekvieną pacientą.

Jų yra labai daug ir tie ilgamečiai, kuriuos tenka gydyti ne vienerius metus, tampa kaip šeima, tarsi giminės, dėl kurių jaudiniesi ir nerimauji.

REKLAMA
REKLAMA

Galime stabilizuoti būklę, pacientus prižiūri šeimos gydytojai, ligoniai grįžta į namus, tačiau mes sekame jų būklę“, – paaiškina medikė.

Jaudinanti abituriento istorija

Pacientus ji skiria į dvi grupes ir sako, kad vienokie jausmai apima pamačius sergantį vyresnio amžiaus žmogų ir visai kitokie – jauną, planuojantį gyvenimą paauglį.

REKLAMA

„Vienas dalykas, kai matai pagyvenusį ir daug patyrusį žmogų, kuris jau spėjo užauginti vaikus ir anūkus. O kitas atvejis, kai į ligoninę patenka jaunas, tvirtas ir dar gyventi turėjęs žmogus.

Tragiška situacija, kai žmogus dar nieko nematė, tik baigė mokyklą, o jį pakirto sudėtinga liga, kuri sugriauna gyvenimą. Iki šiol prisimenu atvejį, kai abiturientas sukniubo per savo mokyklos išleistuves.

Lipdamas į kalną pasitikti saulės, po išleistuvių šventės, jis užduso, sukniubo ir nukrito.

Tai konkretus atvejis, kai jaunas vaikinas perėjo visus širdies nepakankamumo būklės etapus. Susirgo jis paskutinėse mokyklos klasėse, vėliau jo laukė medikamentinis gydymas, būklė buvo stabilizuota, o netrukus jam staigiai pablogėjo, šventės metu.

REKLAMA
REKLAMA

Jam net teko prijungti dirbtinę širdį keleriems metams, o galiausiai – ją transplantuoti“, – prisimena Santaros ligoninės gydytoja.

Vis tik šis atvejis baigėsi sėkmingai – šiuo metu, praėjus keliems metams, šis vyras turi savo verslą, gyvena visavertį gyvenimą.

Pokalbį apie širdies ligas, jų komplikacijas, gydymo būdus bei grėsmę, žiūrėkite vaizdo įraše: 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų