REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Širdies ligos jaunėja – tam pritaria kone visi medikai, sutartinai tvirtindami, kad būtina reaguoti į visus simptomus. Jų teigimu, kreiptis laiku į medikus yra daug svarbiau, negu uždelsus praleisti pro akis esminius požymius.

Širdies ligos jaunėja – tam pritaria kone visi medikai, sutartinai tvirtindami, kad būtina reaguoti į visus simptomus. Jų teigimu, kreiptis laiku į medikus yra daug svarbiau, negu uždelsus praleisti pro akis esminius požymius.

REKLAMA

Apie tai, kokie simptomai yra patys svarbiausi ir kodėl širdies ligos šienauja daug jaunų lietuvių, tv3.lt tiesioginės transliacijos metu kalbėjo Santaros ligoninės Širdies ir kraujagyslių klinikos medicinos mokslų daktarė gydytoja kardiologe Vyte Maneikiene.

Lygina su vėžiu

Ji pastebi, kad sergamumas širdies ligomis auga dešimtmečiais. „Ši būklė yra prilyginama onkologijai dėl komplikacijų, išeičių, prognozių.

Onkologijos gydymas pastaruoju metu šimtamyliais žingsniais progresuoja ir gerėja išeitys, kai, tuo tarpu, širdies nepakankamumo gydymas būna komplikuotas arba nepasiekiamas

REKLAMA
REKLAMA

Tai tam tikra būklė, kuria gali baigtis bet kuris kardiologinis susirgimas.

Kartais jis būna laukiamas ir žinomas, tačiau kartais ištinka staiga, su tam tikrais simptomais, kurių nepastebėjo nei pats žmogus, nei gydytojai“, - sako medikė.

REKLAMA

Pacientai lieka stebimi

Širdies nepakankamumas – tai tam tikra komplikacija, kuria gali pasibaigti bet kuri kardiologinė liga, pavyzdžiui, persirgtas širdies raumens uždegimas, hipertenzija, miokardo infarktas.

Jei žmogus patenka į ligoninę su sunkiu širdies nepakankamumu, tai, kad ir kaip bebūtų gaila, net 50 procentų tikimybė, kad per artimiausius penkerius metus jis mirs.

Taip pat lieka tikimybė, kad pacientas turės būti stebimas, reikės kontroliuoti jo gyvenimo būdą. Kartais, pavėlavus, nesuteikus tinkamos pagalbos, hospitalizacija nuolat kartojasi.

REKLAMA
REKLAMA

Kardiologės teigimu, itin svarbu atpažinti simptomus, kurie gali išduoti širdies ligas. „Tai tam tikra požymių triada. Bendras silpnumas, greitas nuovargis, fizinio krūvio netoleravimas, dusulys ramybės ir miego būsenoje, skysčių kaupimasis.

Labai svarbu pastebėti, kai kūno dalys ir vidiniai organai ima brinkti. Pabrinksta plaučiai, ima pūsti pilvą, pabrinksta kepenys, o galiausiai sutinsta kojos. Į tai reaguoti yra būtina“, - sako medikė.

Kojų tinimas 

V.Maneikienė sako, kad ne kiekvienu kartu nuovargis arba dusulys išduoda širdies ligas ir nepakankamumą, tačiau reaguoti ir nedelsti – būtina.

„Šeimos gydytojas visais atvejais turi atlikti reikalingus tyrimus, pavyzdžiui, kraujo, instrumentinius, echoskopiją, rentgenogramą. Iš jų ir gali būti sprendžiama tolesnė gydymo eiga ir tam tikrų požymių priežastys“, - aiškina kardiologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji ragina nedelsti pastebėjus kojų tinimą. „Jei kojos ima tolygiai tinti, o tinimą lydi dusulys ramybės būsenoje arba miego metu, o nubudę po nakties vis dar jaučiatės nepailsėję, turėtumėte suklusti ir atkreipti dėmesį – gali būti, jog tai susiję su širdies nepakankamumu, kuris, reikia pripažinti, yra prilyginamas onkologijai dėl komplikacijų, išeičių, prognozių.

Gali būti, kad situacija jau bus pakankamai pažengusi, tačiau pritaikius gydymą, problemas išspręsti tikrai įmanoma.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų