REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštą cholesterolį turi šeši iš dešimties žmonių, rašoma dailystar.co.uk. Štai kaip natūraliu būdu sumažinti jo simptomus, imantis mitybos pokyčių.

Aukštą cholesterolį turi šeši iš dešimties žmonių, rašoma dailystar.co.uk. Štai kaip natūraliu būdu sumažinti jo simptomus, imantis mitybos pokyčių.

REKLAMA

Aukštą cholesterolį turi 60% Britanijos gyventojų, rodo „Heart UK“ statistika. Tai kelia didelį susirūpinimą, nes aukštas cholesterolis gali didinti infarkto ir insulto riziką.

Prieš pacientams išrašydami vaistų, gydytojai dažnai pataria imtis mitybos pokyčių. Tad ką reikėtų valgyti, siekiant sumažinti cholesterolį?

Jei norite sumažinti „blogojo cholesterolio“ kiekį, svarbu stebėti, ką valgote. Nors Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba pacientams pataria mažinti sočiųjų produktų suvartojimą, nepatariama atsisakyti visų riebalų.

Tinklapyje aiškinama: „Nesveika iš valgiaraščio išbraukti visų tipų riebalus. Svarbu sočiuosius riebalus pakeisti nesočiaisias riebalais.

REKLAMA
REKLAMA

Ištirta, kad jie padidina „gerojo cholesterolio“ (didelio tankumo lipobaltymo, HDL) kiekį ir mažina arterijų užsikimšimo riziką.“

„The Heart Foundation“ taip pat žmonėms pataria sočiuosius riebalus pakeisti sveikesnėmis alternatyvomis.

REKLAMA

Taip pat pridedama: „Šie riebalai padeda subalansuoti cholesterolio kiekį kraujyje, nes mažina blogojo (LDL) cholesterolio kiekį ir didina gerojo (HDL) cholesterolio kiekį.

Keisdami sočiuosius ir transformuotuosius riebalus sveikesniais sumažinsite širdies ligų riziką.

Sveika mityba suteiks jums riebalų pusiausvyrą – jei vartosite sveikesnius nesočiuosius riebalus ir mažiau nesveikų sočiųjų ir transformuotųjų riebalų.“

Pusfabrikačiai, pavyzdžiui, dešrelės ir įvairūs kepiniai, turėtų būti vartojami saikingai.

Augalinės kilmės produktai ir omega-3 rūgščių turinti žuvis padės cholesterolį sumažinti.

Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba rekomenduoja valgyti maistą, kuris didina nesočiųjų riebalų suvartojimą:

REKLAMA
REKLAMA

- riebi žuvis – pavyzdžiui, menkė, lašiša ar sardinės - avokadai - riešutai ir sėklos - saulėgrąžų, rapsų arba alyvuogių aliejus

Skirtingai nei kitos sveikatos problemos, aukštas cholesterolis nepasižymi jokiais simptomais. Norėdami sužinoti, ar jūsų lipidų kiekis kraujyje yra normos ribose, poliklinikoje pasidarykite kraujo tyrimus.

Jei turite viršsvorio, rūkote arba skundžiatės aukštu kraujospūdžiu, jums gresianti rizika yra didesnė. Jei jūsų šeimoje yra turėjusių aukštą cholesterolį, taip pat rekomenduojama labiau rūpintis savo gyvenimo būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų