REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Krūtinė (nuotr. 123rf.com)

Ekspertai nustatė aštuonis skirtingus spenelių tipus, rašoma dailystar.co.uk. Vienas jų gali reikšti vėžį.

27

Ekspertai nustatė aštuonis skirtingus spenelių tipus, rašoma dailystar.co.uk. Vienas jų gali reikšti vėžį.

REKLAMA

Į sąrašą įtraukti plaukuoti, putlūs ir plokšti speneliai – ką jie atskleidžia apie jūsų sveikatą? Daugeliui moterų labai svarbu, kaip atrodo jų krūtys – ir turbūt ne be reikalo.

Tokio dalyko, kaip „normalūs“ speneliai, nėra – speneliai būna įvairiausių formų ir dydžių. Medikai nustatė aštuonis skirtingus aureolės tipus, nuo išsikišusios iki įdubusios.

Nors šie aštuoni tipai yra sveikų krūtų speneliai, į kai kurias anomalijas moterims reikėtų atkreipti dėmesį.

Štai aštuoni spenelių tipai, pateikiami „The Hospital Group“:

1. Išsikišę speneliai

Kai kurios moterys pastebi, kad jų speneliai visuomet matosi pro drabužius. Tai gali kelti diskomfortą, bet jaudintis dėl to nevertėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai aiškina: „Nėra ypatingos išsikišusių spenelių priežasties, tai tiesiog natūralaus kūno vystymosi brendimo metu rezultatas.

Nėra reikalo jaudintis dėl kiek labiau išsikišusių spenelių, ypač jei jie – sustangrėję.“

REKLAMA

2. Plokšti speneliai

Kai kurie speneliai būna išsikišę, o kiti gali būti visiškai plokšti. Kai kurios moterys nerimauja, kodėl jų speneliai nesustangrėja net liečiami ar joms susijaudinus.

Laimei, ir dėl tokių spenelių neverta nerimauti.

Sveikatos tinklapyje rašoma: „Viskas priklauso nuo to, kiek krūtų audinio turite – šio audinio kiekis gali būti labai įvairus.

Labiau subrendusios moterys, turinčios didesnes krūtis ir šio audinio gali turėti daugiau.“

3. Grublėti speneliai

Daugybė moterų ant savo spenelių pastebi nedideliu gumbelius – tai visiškai normalu. Nors paprastai dėl šių iškilimų jaudintis neverta, į gydytojus reikėtų kreiptis tuo atveju, jei pastebite pokyčių.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos ekspertai sako: „Šie gumbeliai visuomet būna maži ir nekelia rūpesčių. Jei ant spenelio pastebite gumbelį, kuris atrodo daug didesnis nei įprastai, geriausia kreiptis į gydytojus ir pasitikrinti.“

4/5. Dideli ir maži speneliai

Nėra jokio pagrindo baimintis dėl savo spenelių dydžio. Kai kurių moterų speneliai yra didesni, kitos jaudinasi, kad jų speneliai per maži.

Sveikatos tinklapyje rašoma: „Tikrai neįmanoma nustatyti jokio „normalaus“ spenelių dydžio.“

6. Putlūs speneliai

Speneliai būna putlūs dėl hormonų pokyčių. Dėl šios priežasties juos dažnai turi paauglės ir kiek jaunesnės mergaitės.

Vis dėlto, jei putlius spenelius turi suaugusi moteris, vis tiek jaudintis neverta, nebent tai kelia jums diskomfortą. „The Hospital Group“ teigia: „Kūgio formos ar pailga, išsikišusi areolė su putliais speneliais – tai visiškai normalus, dar vienas spenelių tipas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Plaukuoti speneliai

Daugeliui moterų tam tikrais gyvenimo laikotarpiais ant spenelių auga plaukai. Jei jie labai ryškūs ar ima augti staiga gali būti verta dėl to pasitarti su gydytoju.

Medikai aiškina: „Plaukų augimą aplink spenelius ir ten, kur paprastai jie neauga, gali sukelti hormonų pokyčiai, pavyzdžiui, naujos kontraceptinės tabletės – vėlgi, tai 100% normalu.

Jei aplink spenelius pastebite labai daug plaukų, ypač jei jie nauji, pasitarkite su gydytoju.“

8. Įdubę speneliai

Jei gimėte su įdubusiais speneliais, jaudintis dėl to neverta.

Tokioms moterims patariama kaip įmanoma labiau rūpintis šios savo kūno dalies švara, kad išvengtumėte infekcijų odos klostėse.

REKLAMA

Tačiau jei jums pasireiškia spenelių pozicijos pakitimų, rekomenduojama kreiptis į gydytojus. Dažnai taip atsitinka po gimdymo ar žindymo metu.

Anormalūs speneliai

Nors dėl šių aštuonių spenelių tipų paprastai nerimauti nėra reikalo, toliau išvardintos anomalijos, dėl kurių moterims derėtų susirūpinti:

„The Hospital Group“ sako: „Rekomenduojame visoms moterims kas mėnesį atidžiai apsižiūrėti krūtis, nepaisant to, ar esate pasidariusios krūtų operaciją, ar ne.

Ieškokite naujų bet kokio dydžio ir formos gumbelių ar iškilimų ant krūtų ir pažastyse, kurių anksčiau ten nebuvo ir kurie neišnyksta po menstruacijų ciklo.

Pasak Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos, 90% gumbelių krūtyse nėra vėžiniai, bet visuomet geriausia pasitikrinti pas gydytoją.

Jei pastebėjote kokių nors spenelių pokyčių ir nerimaujate, ypač jei šie pakitimai neišnyksta, bet, regis, keičiasi ir toliau ar vystosi, patariame to neignoruoti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų