REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gražiausios pavasario šventės – Velykų – išvakarėse, Didįjį penktadienį, Lietuvos televizija kviečia prisiminti tikėjimo šviesuolius – prieš dvejus metus Amžinybėn iškeliavusį Popiežių Joną Paulių II (1920 – 2005) ir monsinjorą Kazimierą Vasiliauską (1922-2001), kuriam per šias Velykas būtų suėję 85-eri.

REKLAMA
REKLAMA

„Nekarūnuotasis Kazimieras“ – taip vadinsis monsinjoro Vasiliausko atminimui skirta speciali Lietuvos televizijos laida, kuri prasidės balandžio 6 dieną 21.10 val.

REKLAMA

„Kaip ir Šventasis Kazimieras, monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas – irgi Lietuvos globėjas. Tik nekarūnuotas...“, – sako laidos autorė ir vedėja Edita Mildažytė.

„Jis draugavo ir su muitininkais, ir su fariziejais, su praradusiais tikėjimą ir su jo ieškančiais. Jis neskirstė žmonių į gerus ir blogus, – visi jam buvo brangūs, visi svarbūs, visi mylimi. Jo durys buvo atviros visiems. Jo veidą puošė nenykstanti šypsena. Jo širdyje sutilpo visi. Jo žodis drąsino, kvietė ieškoti tikrųjų vertybių, guodė ir stiprino“,  – laidotuvių pamoksle monsinjorą apibūdino kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

REKLAMA
REKLAMA

Prisiminimais apie dvasininką laidoje dalinsis knygos apie jį autorė Viktorija Daujotytė, poetas Justinas Marcinkevičius, kartu lageryje ilgus metus kalėjęs Kazimieras Banys, kaimynas Povilas Karoblis, jo „metraštininkė“ žurnalistė Ramunė Sakalauskaitė. Matysime ištraukas iš Dalios Kutraitės filmo.

Didįjį penktadienį, Kristaus kančios ir mirties dieną tikintiesiems – Kryžiaus kelio tiesioginė transliacija iš Romos koliziejaus. Transliacijos pradžia – 22.10 val.

2005-ųjų balandžio 2 dieną mirusio Popiežiaus Jono Pauliaus II atminimui – meninis filmas „Karolis. Žmogaus, tapusio popiežiumi, istorija“. 2005 m. sukurta biografinė drama buvo pradėta filmuoti dar Popiežiui gyvam esant, tačiau jo pamatyti Jonas Paulius II nespėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dviejų dalių kūrinys pasakoja apie Karolio Vojtylos kelią nuo jaunystės iki jis tapo popiežiumi. Filmo pradžia – 1939 metai, kai Lenkiją okupuoja naciai. Jauno vaikino išgyvenimai stebint dviejų totalitarinių režimų – fašistinio bei sovietinio – siaubus, laikas, kai Vojtyla neteko visų savo artimųjų. Kančios ir noras gelbėti paklydusias sielas atveda Karolį Vojtylą iš universiteto suolo į kunigų seminariją. Išsilavinęs ir rimtas kunigas, dvasių ganytojas siekia, kad blogiu apkrėstame pasaulyje žmonės rastų paguodą mylėdami Dievą...

REKLAMA

Filmą sukūrė dvi šalys – Italija ir Lenkija – pagal italo Gian Franco Svidercoschi knygą ,,Karolio istorija“. „Tai istorija intelektualo, poeto, rašytojo ir aktoriaus, kuris tapo kunigu ir susirėmė su komunizmu, apysaka apie žmogų, kuriam svarbiausia buvo ginti žmogaus orumą“, – sako filmo režisierius Giacomo Battiato.

Pirmoji filmo „Karolis. Žmogaus, tapusio popiežiumi, istorija“ dalis – balandžio 6 d. 23.50 val. Antroji – balandžio 7 d. 23.30 val.

Velykų sekmadienį, balandžio 8 dieną – dvi tradicinės tiesioginės transliacijos tikintiesiems per Lietuvos televiziją: 11.25 val. prasidės Velykų šv. Mišios iš šv. Petro aikštės Romoje, 12.55 val. – „Urbi et Orbi“ – Popiežiaus Benedikto XVI sveikinimas Miestui ir Pasauliui.

REKLAMA

Velykos – linksmybių ir dainų metas. Ta proga iš šeštadienio į Velykų sekmadienį perkeliamas „Iššūkis žvaigždėms. Lietuvos dainų dešimtukas“. Pradžia – iš karto po velykinės „Panoramos“ 20.50 val.

Prieš „Panoramą“, 18.35 val. – speciali laida „Velykinių šlagerių varžytuvės“. Kieno stipresni Velykų margučiai – moterų ar vyrų? Moterų komandoje – Atlanta, Gintarė Karaliūnaitė, Viktorija, Edita Mildažytė, Irena Starošaitė, Birutė Dambrauskaitė. Vyrų garbę gins Žilvinas Žvagulis, Simonas Donskovas, Ovidijus Vyšniauskas, Vytautas Šiškauskas, Romas Dambrauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų