REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie Seimo – įpykę medikai: reikalavimas nesikeičia

Ketvirtadienį Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, prie Seimo, į mitingą susirinko keli šimtai medikų ir juos palaikančių žmonių.

Ketvirtadienį Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, prie Seimo, į mitingą susirinko keli šimtai medikų ir juos palaikančių žmonių.

REKLAMA

„Karalius – nuogas!..“, „Ar sveikatos apsauga valstybei – vis dar podukra?“, „Pacientai dėkoja šypsenomis, o valdžia – pašaipomis“, „Kada nustatysite realius ir adekvačius paslaugų įkainius?“ – tokius ir panašius plakatus atsinešė protestuotojai.

Mitingas surengtas reikalaujant, kad valdžia teiktų realų prioritetą sveikatos apsaugai, skirdama tam tinkamą finansavimą. Taip pat siekiama, kad būtų įteisintas bazinis medikų atlyginimas, nustatytas adekvatus medikų darbo krūvis ir kt.

„Mes norime iki 2020 metų gyvent bet jau kaip vidutiniai Europos Sąjungos piliečiai: mūsų ir sveikatos sistema būtų finansuojama, ir atlyginimai siektų bent jau Europos Sąjungos vidurkį“, – kreipdamasi į susirinkusiuosius sakė Lietuvos medikų sąjūdžio tarybos pirmininkė Živilė Gudlevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė yra paskelbusi, kad nuo gegužės 1-osios medikų atlyginimai vidutiniškai turėtų didėti 20 proc., taip pat yra įsipareigojusi, kad iki 2020 metų gydytojo vidutinė alga siektų tris vidutinius darbo užmokesčius (VDU), o slaugytojo – 1,5 VDU.

REKLAMA

Medikų sąjūdžio tarybos narys Vytautas Kasiulevičius susirinkusius į mitingą ragino „atkovoti ne tik atlyginimą, bet ir geresnę sveikatos priežiūrą pacientams“. Jis taip pat pabrėžė, kad norint tikro pagerėjimo, reikia esminių permainų.

„Jeigu norime pokyčių visuomenėje, tam reikia skaidrumo, skaidrumo visose srityse. Viešieji pirkimai – negali gi taip būti, kad keturis kartus tualetinio popieriaus kaina skiriasi, negali gi taip būti, kad valstybė švaisto milijonus nereikalingiems dalykams, kurie niekada nebus panaudoti. Negali taip būti, kad vietoj medikui sumokėto atlyginimo nuperkamas brangiausias aparatas ir tik po dešimties metų jis atrandamas rūsyje. Taip negali būti, turi būti pasikeitimai esminiai“, – nuo scenos kalbėjo V. Kasiulevičius.

REKLAMA
REKLAMA

BNS kalbinti mitingo dalyviai savo ruožtu aiškino norintys greitesnių pokyčių, nei žada valdžia.

„Kažkaip norėtųsi, kad patys protingiausi, gabiausi žmonės, kaip pavyzdžiui, naujai įstoję, liktų Lietuvoje ir gautų atitinkamą atlyginimą – daugiau nei tie žmonės, kurie pabaigę mokslus per ketverius metus eina dirbti vadybininkais, jie gauna du kartus daugiau negu gydytojas, kuris dešimt metų mokėsi“, – sakė vilnietis šeimos gydytojas Martynas Jocys.

Jo teigimu, dabar žadamas algų pakėlimas yra nepakankamas ir per lėtas.

„Turi būti trys vidutiniai atlyginimai minimum. Įmanoma ir iš karto ir iš tikrųjų yra iš kur – valstybė šiuo metu už savo draudžiamus asmenis nesumoka tiek, kiek turi sumokėti. Tai yra paprasto teisingumo klausimas“, – kalbėjo medikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į protesto akciją atvyko būrys politikų: sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, „valstiečių“ frakcijos Seime atstovas Naglis Puteikis, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijai priklausanti Dovilė Šakalienė, konservatoriai Antanas Matulas, Mykolas Majauskas.

Valdžios atstovai sako, kad mitingui nėra pagrindo

Ministras A. Veryga sako, kad po sprendimų didinti medikų algas gydytojai neturi priežasties protestuoti.

„Žmonės iš Lietuvos medikų sąjūdžio dalyvavo ir grupėse, kurios sprendė dėl to, kiek pinigų, iš kokių šaltinių, kokiu būdu pasieks įstaigas – kad per įkainius ir taip toliau. Tai jie visą šitą žino, aš nežinau, kaip aiškiau ir kokiais būdais labiau įtikinti“, – žurnalistams mitinge sakė ministras.

REKLAMA

Jis atmetė dalies medikų išsakomus nuogąstavimus, kad papildomi pinigai jų nepasieks.

„O kaip gali nepasiekti? Įstaigos, kurios teiks paslaugas, už tą pačią paslaugą gaus didesnį įkainį. Tai jeigu jie nebent paslaugų nuspręs nebeteikti, tai žinoma, čia nėra pinigai, kurie šiaip automatu bus pervesti į sąskaitą. Jie ateis per padidėjusius įkainius, jeigu teiks paslaugas, tai ir gaus pinigus“, – aiškino jis.

V. Pranckietis irgi sakė, kad mitingas yra perteklinis veiksmas.

„Pertekliniai veiksmai galbūt, nes yra pažadėta jau padidinti 20 procentų. Reikalavimuose parašyta, kad netikime, kad bus tie 20 procentų. Man kada sako, kad mes dar neįsitikinę, kad gausime, tai sakau – palaukime mėnesį“, – žurnalistams mitinge sakė Seimo pirmininkas.

REKLAMA

„Mes turbūt galime kalbėti apie pensininkus – tai, ką pažadėjome, tiek ir padidinome, ką kalbėjome apie mokytojus, tai kas buvo skirta, tą jie ir gavo, kai kalbame apie aukštųjų mokyklų dėstytojus, tai, kas buvo pažadėta, jie tai gavo, dabar kalbame apie medikus ir jiems tą atiduoti turime“, – prie Seimo dėstė jis.

Valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime vadovas Ramūnas Karbauskis žurnalistams ketvirtadienį teigė, kad mitingui pasirinktas keistas laikas.

„Mane labai stebina, kad mitingas daromas iki gegužės 1 dienos. Nuo gegužės 1 dienos turi būti įvykdyti reikalavimai. Tai šiek tiek keista“, – teigė R. Karbauskis, kartu pažymėjęs, kad mitingai yra demokratijos požymis ir dėl jų liūdėti nereikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vyriausybė savo įsipareigojimus įvykdys. Kitų reikalavimų, aišku, gali bet kada atsirasti, galime norėti 100 proc. padidinti atlyginimus ar dar ko nors, bet yra kas susitarta, ir tai bus padaryta“, – tikino jis.

Lietuvos medikų sąjūdžio tarybos pirmininkė Ž. Gudlevičienė pirmadienį teigė, kad mitingas prie Seimo skirtas ir Medikų dienai paminėti.

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų