REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po kelias savaites besitęsusio skandalo dėl neaiškių jo šeimos ūkininkavimo aplinkybių savo postą paliko žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. Į šią vietą ministrą deleguosiantys valstiečiai turi ištisus aruodus galimų kandidatų. Klausimas – postą užims partietis ar profesionalas? Ramūnas Karbauskis šiuo klausimu žada nustebinti.

Po kelias savaites besitęsusio skandalo dėl neaiškių jo šeimos ūkininkavimo aplinkybių savo postą paliko žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. Į šią vietą ministrą deleguosiantys valstiečiai turi ištisus aruodus galimų kandidatų. Klausimas – postą užims partietis ar profesionalas? Ramūnas Karbauskis šiuo klausimu žada nustebinti.

REKLAMA

Anksčiau valstiečiai žadėjo Seimo narių neleisti į ministrus, vis dėlto pats B. Markauskas, nepaisant Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pažadų, buvo ir Seimo narys, ir ministras, todėl realu, kad ir naujasis ministras ateis iš partijos gretų.

Rinksis tik patikrintą žmogų

Tokio varianto neatmeta ir Mykolo Romerio universiteto docentas Saulius Spurga, teigiantis, kad partijai, kuri vadinasi taip, kaip vadinasi, bus nesunku rasti kandidatą į ministrus savo gretose.

REKLAMA
REKLAMA

„Atrodo, kad šitas postas iš tikrųjų svarbus, kuo mes galėjome įsitikinti vykstant šitam spektakliui (dėl B. Markausko ūkininkavimo aplinkybių – aut. past.). Tai yra ne šiaip eilinis ministras, bet ir ministras, kuris turi susigaudyti, kas vyksta žemės ūkyje, kas vyksta partijoje, kuri irgi turi čia interesus. Todėl mano spėjimas būtų, kad vis dėlto tai tikrai yra patikrintas žmogus, kuris gali kandidatuoti“, - tv3.lt kalbėjo S. Spurga.

REKLAMA

Tiesa, S. Spurga pripažįsta, kad norint taikliai atspėti, kas taps naująją ministerijos galva, reikia puikiai išmanyti partijos vidų, ten verdančius asmeninus, verslo ir įtakos ryšius. Nepaisant to, S. Spurga garantuoja, kad partijos vadas R. Karbauskis vadovauti ŽŪM paskirs tik tokį žmogų, kuris gebės pakelti toli gražu ne tik vadovavimą ministerijai.

„Kaip bevertintų ir kokį pokerio žaidėjo veidą demonstruotų R. Karbauskis, bet tie įvairūs įtarinėjimai pilasi kiekvieną dieną, tai yra visą laiką tam tikra įtampa. Šitas žmogus, kuris išeis į sceną, jis atsidurs tos įtampos židinyje ir tikrai negalės vien tik užsiimti žemės ūkio reikalais. Jis turės būti stipri figūra, atsakinga už daugelį tarnybų, už politiką. Tai tikrai turėtų būti užgrūdintas žmogus, nes čia paslysti itin lengva“, - prognozavo docentas.

REKLAMA
REKLAMA

Kandidatas – ne iš Seimo

Vienas realiausių kandidatų perimti ŽŪM vairą – dabartinis Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininkas, valstietis Andriejus Stančikas. R. Karbauskis galėtų atlikti paprasčiausią rokiruotę sukeisdamas jį su B. Markausku.

A. Stančikas turi išties nemažai patirties žemės ūkyje – jo išsilavinimas susijęs tiesiogiai su šia sritimi, jis priklausė daugeliui su žemės ūkiu susijusių organizacijų, vadovavo Žemės ūkio rūmams. Tačiau pats A. Stančikas apie tokį ėjimą į kalbas nesileido, tik patikino, kad kandidatas kol kas nėra aiškus. 

„Iš tikrųjų šiandien nei frakcijoje nėra tokios diskusijos būtent apie kandidatus. O čia viešumoje kas sklando, tikrai čia kol kas nepagrįsta. Galbūt yra kažkokių pamąstymų, bet tikrai nebuvo svarstymo ar diskusijų. Aš tikrai neturiu ką pasakyti apie galimus kandidatus“, - tv3.lt sakė A. Stančikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Primintas apie valstiečių pažadą į ministrus neskirti Seimo narių, A. Stančikas svarstė, kad ministru greičiausiai taps būtent ne Seimo narys, o žmogus iš šalies.

Kandidatas jau aiškus

Tuo tarpu pats LVŽS pirmininkas R. Karbauskis apie kandidatą į žemės ūkio ministrus nedaugžodžiauja, tačiau užtikrina – jį sužinosime greitai.

„Aš manau, kad kandidatas bus premjero pasakytas artimiausiu laiku, kada bus gautos pažymos. Apie tai mes šnekėjomės tikrai. Savaitėmis ir mėnesiais naujo kandidato laukti nereikės. Planuojama, kad tai bus partijos narys. Tas, kuris aptarinėjamas, partijos narys“, - tv3.lt sakė R. Karbauskis. 

Tiesa, teorijos, kad postą užimti galėtų A. Stančikas, o jo pareigas perimtų B. Markauskas, R. Karbauskis nekomentavo.

REKLAMA

„Aš to dabar nekomentuosiu. Aš manau, kad šiuo sprendimu, nes ne tik pradžiuginsime, bet ir nustebinsime. Tai pažadu“, - teigė valstiečių pirmininkas.

Tarp kitų kandidatų galėtų būti valstietis Kęstutis Mažeika, žemės ūkio mokslų srityje apgynęs daktaro disertaciją, bei Valius Ąžuolas, priklausęs ne vienai su ūkininkavimu susijusiai organizacijai. Deja ketvirtadienį nė su vienu iš jų susisiekti telefonu nepavyko.

Ministrus ministro pirmininko teikimu skiria ir atleidžia šalies prezidentė.

Pokalbį su R. Karbauskiu žiūrėkite:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų