REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį sulaukė šiltų ovacijų iš JAV įstatymų leidėjų, kurie atsistoję pasitiko svečią prieš jo kreipimąsi į Kongresą anglų kalba, kuriame jis ragino Ameriką padėti „iš naujo atrasti daugiašališkumą“, „paversti planetą vėl žalia“ bei kritikavo melagingas naujienas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį sulaukė šiltų ovacijų iš JAV įstatymų leidėjų, kurie atsistoję pasitiko svečią prieš jo kreipimąsi į Kongresą anglų kalba, kuriame jis ragino Ameriką padėti „iš naujo atrasti daugiašališkumą“, „paversti planetą vėl žalia“ bei kritikavo melagingas naujienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos lyderis savo kalboje taip pat ragino Jungtines Valstijas „neuždaryti durų pasauliui“ ir sakė, kad Irano branduoliniam susitarimui nėra „esminės alternatyvos“.

REKLAMA

E. Macronas spaudė rankas senatoriams ir Atstovų Rūmų nariams, kelis kartus buvo prisidėjęs ranką prie širdies, o tada pradėjo kalbą, kurioje priminė abiejų šalių bendrą istoriją ir tarptautinius iššūkius.

„Mūsų abi tautos yra suleidusios šaknis į tą pačią dirvą, į Amerikos ir Prancūzijos revoliucijų idealus“, – kalbėjo E. Macronas.

„Mes kartu siekėme visuotinių laisvės, tolerancijos ir lygių teisių idealų“, – tęsė jis, pavadindamas Kongresą „demokratijos šventove“.

REKLAMA
REKLAMA

Po daugybės susitikimų su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) ir prabangios valstybinės vakarienės antradienį Baltuosiuose rūmuose, E. Macronas toliau skelbė pasaulio viziją ir siekė įtikinti Ameriką nesitraukti iš pasaulinės arenos.

„Šiandien tarptautinei bendruomenei reikia suintensyvinti savo žaidimą ir sukurti XXI amžiaus pasauliui derančią tvarką, kuri būtų paremta po Antrojo pasaulinio karo mūsų bendrai sukurtu įstatymo viršenybės principu“, – pridūrė Prancūzijos vadovas.

„Mes galime sukurti XXI amžiaus pasauliui derančią tvarką, paremtą naujos rūšies daugiašališkumu, paremtą efektyvesniu, atskaitingesniu ir labiau į rezultatus orientuotu daugiašališkumu“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jungtinės Valstijos yra tos, kurios atrado šį daugiašališkumą. Jūs esate tie, kurie žino, kaip padėti jį išsaugoti ir atrasti iš naujo“, – kalbėjo E. Macronas.

Kritika melagingoms naujienoms

Prancūzijos prezidentas trečiadienį kritikavo melagingas naujienas ir juokais atsiprašė D. Trumpo už šio termino „autorinių teisių“ pažeidimą.

Sakydamas kalbą JAV Kongrese E. Macronas perspėjo, kad internete skelbiamos melagingos naujienos kelia grėsmę laisvėms visame pasaulyje.

„Be supratimo, be tiesos, negali būti tikros demokratijos, nes demokratija yra teisingi pasirinkimai ir racionalūs sprendimai“, – kalbėjo centristinių pažiūrų Prancūzijos lyderis.

REKLAMA

E. Macronas šiemet nurodė savo vyriausybei paruošti įstatymo projektą, numatantį bausmes už neteisingos informacijos platinimą per rinkimų kampanijas. Pasak jo, praėjusių metų jo prezidento rinkimų kampanija nukentėjo nuo melagingų naujienų, ypač tų, kurias skelbė Rusijos naujienų portalai RT ir „Sputnik“.

Jis taip pat perspėjo dėl „teroristinės propagandos, sėjančios savo fanatizmą internete“.

„Paversti planetą vėl žalia“

Prancūzijos lyderis taip pat paragino JAV „paversti mūsų planetą vėl žalia“.

Kreipdamasis į Kongreso narius jis pareiškė esąs įsitikinęs, kad JAV vėl prisijungs prie Paryžiaus klimato kaitos sutarties.

REKLAMA

„Dirbkime kartu, kad paverstume mūsų planetą vėl žalia ir sukurtume naujų darbo vietų ir naujų galimybių, kartu išsaugodami savo Žemę“, – ragino Prancūzijos vadovas.

Nes jeigu klimatas ir toliau šils, „planetos B nėra“, pridūrė jis.

Jo raginimas priminė D. Trumpo 2016 metų prezidento rinkimų kampanijos šūkį „padarykime Ameriką vėl didžia“. JAV vadovas nusprendė pasitraukti iš istorinės klimato kaitos sutarties ir pažadėjo daug dėmesio skirti amerikiečių darbo vietų kūrimui.

E. Macronas taip pat pasisakė už laisvą ir teisingą pasaulinę prekybą ir perspėjo dėl prekybos „karo“ tarp sąjungininkių grėsmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums tikrai reikia laisvos ir teisingos prekybos, – kalbėjo E. Macronas. – Sąjungininkes supriešinantis prekybos karas prieštarauja mūsų misijai, mūsų istorijai ir mūsų dabartiniams įsipareigojimams tarptautiniam saugumui“.

Gegužės 1 dieną įsigalios skaudžios JAV prekybinės sankcijos Europos plienui ir aliuminiui, jei D. Trumpas nepasirašys dokumento atleisti ją nuo naujų plieno ir aliuminio importo muitų. Būgštaujama, kad tokiu atveju gali kilti rimtas prekybos karas.

Raginimas „neuždaryti durų pasauliui“

E. Macronas taip pat ragino Jungtines Valstijas „neuždaryti durų pasauliui“.

Savo kreipimesi į Kongresą prezidentas sakė, kad amerikiečiai ir europiečiai „gyvena pykčio ir baimės laikais“, spaudžiami pasaulinių grėsmių.

REKLAMA

„Tačiau šie jausmai nieko nekuria. Galima kurį laiką žaisti su baime ir pykčiu, – sakė E. Macronas. – Pyktis mus tik stingdo ir silpnina. “

„Galime rinktis izoliacionizmą, pasitraukimą ir nacionalizmą... bet uždarius duris pasauliui, pasaulio evoliucijos nesustabdysime“, – sakė Prancūzijos lyderis JAV įstatymų leidėjams.

Į amerikiečių kongresmenus E. Macronas kreipėsi trečiąją savo valstybinio vizito JAV dieną. Prezidentaujant D. Trumpui, paskelbusiam politiką „Amerika – pirmiausia“, JAV pasitraukė iš kelių pasaulinių susitarimų, patvirtintų ankstesnio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos). Ši politika taikoma ir sprendžiant JAV darbo rinkos, kariuomenės ir imigracijos klausimus.

REKLAMA

Irano susitarimui nėra „esminės“ alternatyvos

E. Macronas taip pat kreipėsi į Bendrąjį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) pasirašiusias valstybes ragindamas nesitraukti iš šio susitarimo neturint jam „esminės“ alternatyvos.

„Mano pozicija yra, kad negalime pasitraukti (iš Irano susitarimo), jei neturime esminės ar labiau esminės alternatyvos“, – sakė Prancūzijos lyderis JAV Kongrese.

„Pasirašėme (dabartinį susitarimą) JAV iniciatyva; jį pasirašė tiek JAV, tiek Prancūzija. Todėl negalima šiaip sau kalbėti, kad jo reikia atsikratyti“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl to Prancūzija nesitrauks iš JCPOA; juk mes jį pasirašėme“, – pridūrė prezidentas.

Išvakarėse po derybų su D. Trumpu E. Macronas pareiškė, kad Paryžius yra pasirengęs sukurti naują Irano branduolinį susitarimą.

Be to, E. Macronas trečiadienį pabrėžė, kad Teheranui „niekada“ nebus leista turėti branduolinių ginklų, nors Irano branduolinio susitarimo likimas vis dar nėra aiškus.

„Mūsų tikslas aiškus, – teigė jis. – Iranas niekada neturės jokių branduolinių ginklų. Nei dabar, nei po penkerių metų, nei po 10 metų. Niekada.“

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų