REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Ligoninė (nuotr. Fotodiena.lt)

Su verkiančiu ir sergančiu vaiku ligoninėje pabuvoję žino, koks tai jausmas. Praėjusią naktį į Vaikų ligoninę Santaros klinikoje atvažiavęs vilnietis su dejuojančiu vaiku prašo skubius gydytojų pagalbos. Vyras pasakojo, kad vaiką pilvo skausmai kankina jau kurį laiką, tačiau iki šiol tyrimai nebuvo atlikti.

20

Su verkiančiu ir sergančiu vaiku ligoninėje pabuvoję žino, koks tai jausmas. Praėjusią naktį į Vaikų ligoninę Santaros klinikoje atvažiavęs vilnietis su dejuojančiu vaiku prašo skubius gydytojų pagalbos. Vyras pasakojo, kad vaiką pilvo skausmai kankina jau kurį laiką, tačiau iki šiol tyrimai nebuvo atlikti.

REKLAMA

Kaip ir praėjusią naktį. Neva tai nebuvo budinčio echoskopiją galinčio atlikti gydytojo, todėl vaiką teko vežtis namo ir gydyti vaistais. Ligoninės atstovais tikina, kad ši situacija panaši į daugelį kitų, kuomet tėveliai mano geriau žiną, kokių procedūrų reikia.

Vadina akmens amžiumi

Socialiniame tinkle vilnietis Julius Davidonis pasidalino savo skaudžia patirtimi. Vyras rašė, kad nesuvokia, kaip šiais laikais echoskopas gali būti tik „gydytojo pirštai“.

„Sostinėje ir vienintelėje vaikų ligoninėje, kuri yra Santariškių, nėra naktį sudaryto gydytojo etato, kuris nuo pilvo skausmų klykiančiam vaikui padarytu pilvo echoskopą. Vienintelis „echoskopas“ – chirurgo pirštai, kuriais per mėnesį jau trys tokie „echoskopavo“, kai skausmai nepakeliami buvo ir lėkdavom į Santariškių vaikų ligoninę, kurie tik nukreipdavo pas gastro gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Po kelių savaičių nuo pirmo vizito, gyvendami išrašytais „vaistais“ be tyrimo, nebegalėdami matyt vaiko kančių tik su mokamu talonėliu, papuolam pas gastro gyd. ir „pirštais“ apžiūrėtais toliau gaunam siuntimą į Santariškes vėl laukti echoskopo tyrimo. Sulaukiam nakties ir nebepakeliamo skausmo priepuolio“, - rašė J. Davidonis.

REKLAMA

Jis pasakojo, kad „Skubios pagalbos“ skyriaus medikai pasiūlė laukti dienos „echoskopo“. Tada jie sužinojo, kad suaugusiųjų ligoninėje echoskopo tyrimai atliekami visą parą, tačiau vaikams tas pats gydytojas to atlikti negali. Juliaus teigimu, jiems buvo pasakyta: „tikėkimės per naktį niekas vidaus organuose netrūks, neplyš ir sulauksit rytojaus“.

„Akmens amžius. Europos centre. Po kasmet vykstančių dešimt „labdaros“, koncertų, renginių - vaikų gydimui tobulinti neturim naktį echoskopuojančio gydytojo. Daktarai pavargę nuo teisinimosi, nes elementarių dalykų darbui neturi hipokrato priesaikai prilygti“, - liejo nusivylimą vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Į jo žinutę sureagavo dešimtys žmonių. Tačiau pats Julius tikina labiausiai kaltinantis valdžią, kad tokia situacija susidaro ir medikai priversti apgailėtinomis sąlygomis dirbti, o vėliau dar teisintis.

Tyrimų reikia ne visiems

Su portalu tv3.lt bendravusi VU Santariškių Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė pasakojo, kad ši situacija rodo ne tik tai, kad tėveliai yra budrūs, bet kad kartais ir per daug įsibaiminę.

 

„Jeigu apžiūrėjęs pacientą gydytojas nerekomenduoja atlikti jokio tyrimo, tai nereiškia nevisavertės apžiūros. Tyrimai atliekami pagal indikacijas, o ne todėl, kad to reikalauja vaiką atlydėję tėvai. Visi vaikai verkia, jei jiems skauda, o tėvui savo vaikas brangiausias, todėl gydytojai ir stengiasi padėti visiems atvykusiems, net jei į Priėmimo-skubios pagalbos skyrių kreipiamasi ne dėl būtinosios pagalbos. Vaikų chirurgas apžiūrėjo vaiką ir chirurginių bėdų nematė, todėl gydytojas ir rekomendavo ambulatoriškai kreiptis į gydytoją gastroenterologą. Kaip paaiškėjo vėliau, skausmo priežastis buvo skrandžio problemos“, - sakė J. Normantienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos gydytojas rekomendavo gerti skysčių, laikytis dietos ir t.t. O šių sutrikimų nebūtų parodęs echoskopas, todėl budėjęs medikas ir neskyrė šio tyrimo. „Ne visada reikia tyrimų, šis atvejis tai įrodė. Be to, patikinu, mes turime pakankamai gydytojų echoskopuotojų ir jeigu tik reikia iškviečiame, kaip ir bet kurį kitą specialistą. Ir bet kokie tyrimai prireikus gali būti padaryti net sekmadienį. Bet šįkart nebuvo poreikio“, - tikino ligoninės atstovė.

Jos teigimu, gydytojai taip pat nenori konfliktų kaip ir pacientai. Todėl tikimasi abipusio supratingumo. „Labai gerai, kad tėvai budrūs ir atvažiuoja į priėmimą, kad išvengtų sunkių ligų, tačiau atvykus reikėtų pasitikėti pagalbą teikiančiais specialistais“, - sakė J. Normantienė.

REKLAMA

Pasak jos, į priėmimą atvažiuoja net 80 proc. vaikų, kuriems reikia ambulatorinės pagalbos, o ne būtinosios. Todėl ne tik apkraunamas priėmimo skyrius, bet kyla pavojus likti nepastebėtiems tiems, kuriems iš tikrųjų reikia skubios pagalbos. „Būtent todėl buvo įvesta „šviesoforo sistema“, kai slaugytojas pagal paciento gyvybinius parametrus nustato, kaip skubiai reikia vaikui suteikti pagalbą. Tada ir paaiškėja, kurie gali ramiai gauti pagalbą, kreipęsi pas savo šeimos gydytojus“, - sakė ligoninės atstovė.

Į Vaikų ligoninės priėmimo-skubios pagalbos skyrių per dieną kreipiasi apie 200 pacientų, bet būna dienų, kai atvyksta 350. Vaikų ligoninėje veikia penkių spalvų sistema. „Raudoniesiems“ pacientams pagalba turi būti suteikta iškart ir dažniausiai intensyviosios terapijos skyriuje. Oranžine spalva pažymėtiems pacientams pagalba turėtų būti suteikiama per 10 minučių“.

REKLAMA

Pacientams, kuriems bus skirta geltona ir žalia spalvos, priėmimo sąlygos nesikeis. Nauja spalva – mėlyna – bus skiriama pacientams, kuriems skubi pagalba nereikalinga. Laisvadieniai ir šventės vaikų ligoninių priėmimuose – intensyvaus darbo laikas. Medikai nuolat primena pacientams, kad reikėtų tai įvertinti ir neatidėlioti kreipimosi į ligoninę tik laisvadieniams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų