REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Dūmų detektorius (nuotr. 123rf.com)

Nuo šių metų gegužės 1 d., įsigaliojus Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių pakeitimams, visuose būstuose gyventojai privalės įsirengti autonominius dūmų detektorius. Pastarųjų neturintiems yra numatyta administracinė atsakomybė. Baudos gali siekti iki 70 eurų.

16

Nuo šių metų gegužės 1 d., įsigaliojus Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių pakeitimams, visuose būstuose gyventojai privalės įsirengti autonominius dūmų detektorius. Pastarųjų neturintiems yra numatyta administracinė atsakomybė. Baudos gali siekti iki 70 eurų.

REKLAMA

Tačiau ugniagesiai sako, jog bausti gyventojų neskubės. Patikrinimai bus rengiami tik gavus skundą.

„Šių taisyklių privalo laikytis visi gyventojai, tačiau neturintys detektoriaus pirmą kartą nebus baudžiami, o bus duodami nurodymai juos įsirengti.

Taip pat reikėtų paminėti, kad ugniagesiai nerengs baudžiamųjų reidų, kurių tikslas būtų nustatyti ar gyventojai turi dūmų detektorius ir juos už tai nubausti. Nebent bus gauta gyventojų nusiskundimų dėl gaisrinės saugos reikalavimų pažeidimų. Už gaisrinės saugos reikalavimų nesilaikymą yra numatyta administracinė atsakomybė nuo 10 iki 70 eurų.

Šiais metais ugniagesiai organizuoja šviečiamąją akciją „Gyvenkime saugiai“, kurios tikslas aplankyti gyventojus ir teikti saugaus elgesio buityje patarimus, tuo pačiu paaiškinti kur namuose įsirengti dūmų detektorių. Šios akcijos metu gyventojai nebus baudžiami”, - tv3.lt teigė Aurimas Gudžiauskas Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos Gaisrų prevencijos skyriaus vyriausiasis specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Kur įrengti dūmų detektorius?

Vienas autonominis dūmų detektorius gali saugoti iki 60 kv. m. plotą, tačiau detektorių būna įvairių ir jų saugomą plotą reikėtų pasitikrinti prietaiso instrukcijoje.

REKLAMA

„Įrengiant dūmų detektorių reikėtų atsižvelgti į tai, kad dūmų plitimą riboja sienos, durys ir kitos konstrukcijos, kurios gali turėti įtakos greitam dūmų aptikimui. Todėl reikėtų įsivertinti ar gyvenamąjame būste pakanka vieno detektoriaus ar reikia daugiau. Rekomenduojame detektorius įsirengti patalpose, kuriose žmonės miega ir koridoriuose.

Detektoriai privalomi gyvenamosiose patalpose. Išimčių, kokiems būstams detektoriai gali būti neįrengti, nėra numatyta”, - sako A. Gudžiauskas.

Kasmet Lietuvoje gaisruose žūsta daugiau kaip 100 žmonių. Šiemet ugnis jau pražudė 50 žmonių. Kad tokių nelaimių būtų mažiau, viena efektyviausių priemonių yra autonominis dūmų detektorius.

REKLAMA
REKLAMA

Kai patalpoje atsiranda dūmų, šie prietaisai garsiu signalu perspėja žmones apie kilusį gaisrą. Pernai šalyje, suveikus dūmų detektoriams, buvo išgelbėta ne viena gyvybė. Neretai gaisrai kyla naktį, tad, turint šį prietaisą namuose, šaižus jo garsas prikelia iš miego ir tragedijos dažniausiai pavyksta išvengti.

„Dūmų detektoriai turi būti tvirtinami ant lubų patalpose, kuriose žmonės miega, arba koridoriuje šalia miegamojo. Didelių būstų savininkai turėtų įsigyti kelis dūmų detektorius. Juos reikėtų tvirtinti toliau nuo vonios, virtuvės bei langų. Pastatą palikti reikia vos išgirdus dūmų detektoriaus signalą. Ir nedelsiant kviesti ugniagesius skubios pagalbos telefonu 112”, - perspėja Lina Nuobarienė, Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos Komunikacijos skyriaus vedėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokiose patalpose ir kiek signalizatorių įrengti?

Pasak pašnekovės, gyvenamąjame būste (kiekviename aukšte) turi būti įrengtas bent vienas autonominis dūmų signalizatorius. Tai yra minimalus reikalavimas, tačiau dūmų plitimą riboja įvairios pastato konstrukcijos (sienos, durys, perdangos ir pan.). Todėl siekiant jautresnio dūmų aptikimo, rekomenduojama šiuos prietaisus įrengti kiekvienoje patalpoje, kurioje žmonės miega ir koridoriuose arba bendrose erdvėse prieš miegamuosius. Nerekomenduojama autonominių dūmų signalizatorių įrengti virtuvėje, ar tose vietose kur gali išsiskirti garai.

Kaip parinkti tinkamą vietą?

Įrengiant autonominius dūmų signalizatorius būtina vadovautis gamintojo instrukcija, teigia L. Nuobarienė. Žinant tai, kad karšti dūmai kyla į viršų ir pirmiausiai kaupiasi palubėje, šie prietaisai turėtų būti montuojami ant lubų. Tik tais atvejais, kai nėra galimybės jų įrengti ant lubų, autonominiai dūmų signalizatoriai gali būti įrengiami ant patalpos sienos, kuo arčiau lubų. Parenkant signalizatoriaus tvirtinimo vietą, būtina prisiminti, kad kartais jį tenka aptarnauti (pakeisti elementus, patikrinti veikimą), todėl rekomenduojama juos įrengti lengvai prieinamose vietose.

REKLAMA

Kad autonominiai dūmų signalizatoriai patikimai veiktų, svarbu periodiškai patikrinti jų veikimą paspaudžiant testavimo mygtuką. Jeigu šie prietaisai yra su keičiamais maitinimo elementais, juos reikėtų keisti kas metus. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad dulkės ir nešvarumai mažina signalizatoriaus jautrumą, todėl reikėtų neužmiršti nuvalyti dulkes.

Kokį signalizatorių pirkti?

Anot ugniagesių atstovų, renkantis autonominį dūmų signalizatorių, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jis būtų sertifikuotas pagal Europos standartą EN 14604:2005/AC:2008 ir paženklintas CE ženklu. Tas užtikrins, kad įsigijote kokybišką daiktą.

Signalizatoriai gali būti su keičiamais maitinimo elementais, arba su integruota baterija, kurios nereikia keisti visą prietaiso tarnavimo laikotarpį (pvz. 10 metų). Signalizatoriai su keičiamais maitinimo elementais yra pigesni, tačiau reikalauja daugiau priežiūros (kas metus būtina keisti maitinimo elementus).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų