REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Centriniame Nigerijos regione per auštant surengtą išpuolį bažnyčioje žuvo mažiausiai 18 žmonių, tarp jų – du kunigai, antradienį pranešė policija.

Centriniame Nigerijos regione per auštant surengtą išpuolį bažnyčioje žuvo mažiausiai 18 žmonių, tarp jų – du kunigai, antradienį pranešė policija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies prezidentas Muhammadu Buhari pasmerkė šį smurto proveržį ir pavadino jį šėtonišku.

Maždaug 30 žmonių, kaip manoma, piemenų, puolė Mbalomo bendruomenę neramiame šalies regione ir nužudė 18 tikinčiųjų, įskaitant du kunigus, sakė Benujės valstijos policijos komisaras Fatai Owoseni.

REKLAMA

„Jie puolė laidotuvių ceremonijos vietą, taip pat bažnyčią, kur du kunigai aukojo mišias“, – kalbėdamas valstijos sostinėje Makurdyje sakė F. Owoseni.

„Iš atakos vietos paėmėme 16 lavonų ir dviejų kunigų lavonus“, – pridūrė jis.

M. Buhari pareiškime sakoma: „Šis naujausias nekaltų žmonių užpuolimas yra ypač niekingas. Išniekinti garbinimo vietą, nužudyti kunigus ir tikinčiuosius yra ne tik žema, bloga ir šėtoniška – tai yra aiškiai apskaičiuota, siekiant išprovokuoti religinį konfliktą ir įstumti mūsų bendruomenes į nesibaigiantį kraujo liejimą.“

REKLAMA
REKLAMA

Tikintieji buvo susirinkę kasdienėms 5 val. 30 min. (7 val. 30 min. Lietuvos laiku) mišioms katalikų Šv. Ignoto bažnyčioje, bet tada išgirdo šūvius, naujienų agentūrai AFP sakė Mbalomo gyventojas Terhemenas Angoras.

„Žmonės pradėjo bėgti ir klykti“, – sakė Angoras. Pasak jo, daug žmonių buvo „šaltakraujiškai nušauti, o daug (kitų) patyrė sužeidimų, įskaitant šautines žaizdas“.

„Po bažnyčios užpuolimo įsibrovėliai puolė bendruomenę ir sugriovė daugiau kaip 60 namų, – pasakojo T. Angoras. – Bendruomenė liepsnoja ir yra apleista, žmonės bėga į kaimyninius kaimus, vildamiesi rasti saugią priebėgą savo šeimoms.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Makurdžio katalikų vyskupija pareiškime pasmerkė smurtą ir patvirtino, kad žuvo kunigai Josephas Goras ir Felixas Tyolaha.

„Apsiausti“

Dėl minimų žmonių nužudymo kilo riaušės Makurdyje – į chaosą valstiją įstūmusio smurto epicentre.

Vaikydama siautėjusią minią, kuri užėmė judrią sankryžą ir uždegė didžiulius laužus, policija panaudojo ašarines dujas.

„Mes apsiausti, – sakė Benujės gubernatoriaus pareigas einantis Bensonas Abounu (Bensonas Abunus). – Mus puolė iš visų kampų ir tai nepriimtina.“

Vidurio Nigeriją yra apėmusi saugumo krizė dėl klajojančių piemenų ir sėsliai gyvenančių ūkininkų kruvinos kovos už žemę ir išteklius.

REKLAMA

Šis konfliktas jau pareikalavo daugiau gyvybių nei „Boko Haram“ džihadistų sukilimas Nigerijos šiaurės rytuose ir tampa svarbiu 2019 metais įvyksiančių prezidento rinkimų klausimu.

Benujės valstija yra Nigerijos vadinamojoje Vidurio juostoje, skiriančioje daugiausia musulmonų gyvenamą šiaurinę šalies dalį ir daugiausia krikščionišką pietinį regioną.

Vidurio juostoje jau seniai tvyro etninė ir religinė įtampa tarp ūkininkų, kurie yra daugiausia krikščionys, ir klajoklių piemenų, kurie yra musulmonai.

Susirėmimai dėl žemės lėmė priešpriešą, gilėjusią ir religiniu pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų