REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos garsiausiame kurorte labai trūksta kambarinių, padavėjų, pardavėjų, virėjų. Verslininkai sako, kad minimalaus atlygio nė nebesiūlo – esą už tiek niekas nedirbtų. Tačiau darbo rankų taip trūksta, kad kambarius valo, maistą ruošia ar statybose darbuojasi daugybė ukrainiečių.

Lietuvos garsiausiame kurorte labai trūksta kambarinių, padavėjų, pardavėjų, virėjų. Verslininkai sako, kad minimalaus atlygio nė nebesiūlo – esą už tiek niekas nedirbtų. Tačiau darbo rankų taip trūksta, kad kambarius valo, maistą ruošia ar statybose darbuojasi daugybė ukrainiečių.

REKLAMA

Kambarine naujutėliame viešbutyje karteniškė Laura dirba beveik metus. Tačiau viešbučio vadovei netrukus bus galvos skausmo: Laura rado naują darbą Kartenoje, netoli namų.  

„Man kelias yra tolimas, aš pati važiuoju, man per dieną apie 50 km reikia suvažinėt, todėl finansiškai“, - pasakoja kambarine dirbanti Laura.

Ir rasti pamainą kambarinei nebus lengva, mat šiuo metu personalo ieškoma visur. Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė sako, kad prasidėjo kasmetinė sezoninių darbuotojų medžioklė.  

REKLAMA
REKLAMA

„Darbuotojų ieško kavinės, restoranai, viešbučiai, svečių namai, tai ypatingai kambarinių, padavėjų, barmenų, turbūt virtuvės darbuotojų, ir pagalbinių, net ir šefų turbūt ieško didieji objektai, tai pats metas yra kreiptis“, - sako asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

REKLAMA

Keletas paskutinių savaitgalių ir pašvietusi saulė kurorto verslininkus nustebino: svečių – pilna, o personalo – trūksta. Didesni viešbučiai savaitę tvarko kambarius, kol spėja iki kito svečių antplūdžio. Pirmiausiai darbuotojų ieškoma Darbo biržoje.  

„Šiuo metu yra maždaug apie 100 laisvų darbo vietų paskelbta ir registruoja, yra pagrindinis poreikis, aišku, virėjų, pagalbinių virtuvės padėjėjų, padavėjų ir kaip ir kiekvienais metais pardavėjų, tai sezoniniai darbai“, - aiškina Palangos sk. vedėja Lilija Želvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Naują savo restoraną atidaręs šefas Mykolas Paleckis sako, kad surinkti kolektyvą dabar – didžiausias iššūkis.  

„Visko trūksta. Pradedant nuo aptarnaujančio personalo, virtuvės darbuotojų, virėjų, vėl galiu kartoti, kad visas mūsų gėris yra išvažiavęs į užsienį“, -pasakoja restorano direktorius Mykolas Paleckis.

Direktorius nesibodi pats aptarnauti svečių: o ką daryti, kai kolektyvas lipdomas, o ir įdarbinus vis tiek retas nuoširdžiai dirba.  

„Žiūri valandytes, pavargsta labai stipriai, atrodo, jaunimas pas mane buvo 20 metų, 18 metų jaunuoliai, kurie – gaila žiūrėt. Kariuomenės jiems reikia, elementariai, kad sustiprėtų, toks jausmas, kad tik nuo mamos nuėję tiesiai papuola čianai“, - situaciją aiškina M.Paleckis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas sako, kad darbina vyresnius – jie ir lojalesni, ir patvaresni. Ir lūkesčiai jų pamatuoti – jaunimas pirmiausiai klausia, kokia alga, ir tik vėliau prisipažįsta, kad jokios patirties neturi. Ir jau apie minimalų atlygį kalba nesisuka – už tiek esą nieko neberasi.  

„Virėjui yra 400, nuo tos minimalios iki 700 eurų per mėnesį, administratoriui iki 600, kambarinių taip pat 500“, - vardija Palangos sk. vedėja L.Želvienė.

Darbdaviai darbuotojus bando prisivilioti ir iš užsienio: jau dabar Palangoje statybose, virtuvėse ar kambarinėmis dirba nemažai ukrainiečių. Tačiau ir juos įdarbinti – nelengva: darbuotojų reikia staiga, o įdarbinti užsieniečius – užtrunka. Tačiau kai darbo rankų labai trūksta, darbdaviai linkę daryti nuolaidas: patys apgyvendina, kartais siūlo pavėžėjimą. 

Šiuo metu Palangos darbo biržoje registruota pusdevinto šimto žmonių, ieškančių darbo, maždaug kasdien po 8 įdarbinama. Kas spėja – išsirenka geriausius, kitiems lieka likučiai.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų