REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Ukrainos kariuomenė (nuotr. SCANPIX)

Nepripažintos Luhansko liaudies respublikos „liaudies milicija“ paskelbė apie į fronto liniją atvykusius Lietuvos ir Gruzijos snaiperius, kurie tariamai kovoja Ukrainos jėgos struktūrų pusėje.

8

Nepripažintos Luhansko liaudies respublikos „liaudies milicija“ paskelbė apie į fronto liniją atvykusius Lietuvos ir Gruzijos snaiperius, kurie tariamai kovoja Ukrainos jėgos struktūrų pusėje.

REKLAMA

Žurnalistams šią „skandalingą“ dezinformaciją jau tradiciškai paskelbė LLR atstovas spaudai Andrejus Maročko. Pranešimai apie lenkų, gruzinų, latvių ar lietuvių „snaiperius“ ar „baltąsias pėdkelnes“ pasirodo reguliariai.

Baltijos šalių instruktoriai, kitais atvejais tai būna Baltijos šalių snaiperiai, ar net snaiperės, yra sena rusų propagandos legenda, naudota ne tik dabartinio karo Ukrainoje, tačiau ir Gruzijos-Abchazijos XX a. paskutinio dešimtmečio pradžioje vykusio karinio konflikto metu.

Vienas pirmųjų žinomų paminėjimų yra būtent iš to laikotarpio: pasak liudininkų, tariamai Baltijos šalių sportininkės, kurias vadino „baltosiomis pėdkelnėmis“, kariavo kaip samdinės gruzinų pusėje prieš abchazus.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų duomenimis, Katerinovkos rajone į Ukrainos 10-osios šturmo brigados pajėgas atvyko 12 užsienio samdinių-snaiperių iš Gruzijos ir Lietuvos“, – pasakojo jis.

REKLAMA

A. Maročko tikino, kad snaiperių užduotis – išprovokuoti LLR surengti atsakomąją ugnį. Realiai tokie pareiškimai yra skirti dezinformuoti vietos gyventojus, sudarant įspūdį, kad prieš juos kovoja ne tokie patys slavai ukrainiečiai, o mistiniai, negailestingi, „Vakarų finansuojami“ lietuviai.

Rusija aktyviai savo propagandoje naudoja užsienio samdinių naratyvą. Dar 2014-aisiais Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, esą Ukrainos „oligarchų sukurtuose ir finansuojamuose batalionuose“ kariauja daugybė lenkų ir lietuvių. Tuomet Lietuvos užsienio reikalų ministerija tokius jo pareiškimus pavadino prasimanymais ir provokacija.

REKLAMA
REKLAMA

Smogikų vadas patvirtino: Rusijai uždarius sieną, LLR ir DLR neišsilaikytų ir poros dienų

Buvęs GRU karininkas ir smogikų Slovjanske vadas Igoris Girkinas anksčiau pareiškė, kad „nelikus Rusijos palaikymo ir uždarius sieną su okupuotomis teritorijomis, LDNR išsilaikytų ne ilgiau poros parų“.

„Respublikos pačios savaime negali išbūti ilgesnį laikotarpį. Yra trys variantai. Arba teks jas prijungti prie Rusijos, tai yra oficialiai saugoti. Arba buvo realizuotas „Novorosijos“ projektas, kuomet atsiras visiškai nauja draugiška, tačiau nepriklausomą valstybė (tikriausiai turimas omenyje „valstybės-satelito“ variantas). Yra ir trečiasis variantas – nugalės Ukraina palaikant JAV… Jeigu Rusija, neduok dieve, uždarytų sieną, tai „DLR“ ir „LLR“ nustotų egzistavę per kelias paras“, – cituojamas leidinyje „Unian“ I. Girkinas.

Vladimiras Putinas yra teigęs, kad karas Donbase jam kelia „labai stiprų įspūdį“, nes ten „visi mūsiškiai“.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų