REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Palanga

Nors permainingi orai iki šiol neleidžia ilgiau nei dienai kitai įsitvirtinti šiltiems orams, bet pamažu pradedame jausti vis labiau artėjančią vasarą. Ją jaučia ir Lietuvos kurortuose verslu užsiimantys žmonės, kurie dar balandį suskubo ieškoti darbuotojų artėjančiam vasaros sezonui.

27

Nors permainingi orai iki šiol neleidžia ilgiau nei dienai kitai įsitvirtinti šiltiems orams, bet pamažu pradedame jausti vis labiau artėjančią vasarą. Ją jaučia ir Lietuvos kurortuose verslu užsiimantys žmonės, kurie dar balandį suskubo ieškoti darbuotojų artėjančiam vasaros sezonui.

REKLAMA

Nors iki oficialaus vasaros sezono Palangoje liko kiek daugiau kaip mėnuo, o Šventojoje dar daugiau dienų, bet šių kurortų verslininkams jau prasidėjo darbymetis.

Pagrindiniu iššūkiu pastaraisiais metais tampa rasti darbuotoją, kuris nespruktų iš vienos darbo vietos vos po kelių savaičių. Todėl įprastai siekiama nusamdyti vyresnius nei 18 metų darbuotojus, mat jie, anot verslininkų, nėra linkę blaškytis ir sugeba išdirbti toje pačioje vietoje visą sezoną.

Tiesa, niekam nėra paslaptis, kad Lietuvos pajūrio kurortus vasarą užplūsta būtent užsidirbti ir linksmai praleisti laiką nusiteikęs jaunimas. Tad kartais įdarbinimas tampa tikra loterija. Savaime suprantama, pasitaiko ir nesąžiningų darbdavių, todėl darbuotojų migracija nebūtinai būna susijusi tik su jų amžiumi ir noru patirti kuo daugiau nuotykių.

REKLAMA
REKLAMA

Kokie pasiūlymai šiuo metu

Pasiūlymai dirbti Palangoje ar Šventojoje jau liejasi tarsi iš gausybės rago. Tiesa, dauguma darbdavių iš karto pabrėžia, kad priimami tik pilnamečiai asmenys. Tas, savaime suprantama, galioja ieškantiems darbo kavinėse ar baruose. Taip pat darbdaviams itin svarbi patirtis vienoje ar kitoje srityje.

REKLAMA

Tarp pasiūlymų yra darbai kambarinėms, padavėjams, virėjams, suvenyrų pardavėjams, greitojo maisto kioskelių bei įvairių pramogų vietų darbuotojams. Tad nieko keisto, kad didžiausias verslo dėmesys yra nukreiptas į darbuotojus, kurie galėtų dirbti maitinimo bei pramogų srityse.

Tiesa, atlyginimų dydžių verslininkai atskleisti neskuba. Vieni tvirtina, kad tai konfidenciali informacija, kiti, kad sutarimo su darbuotoju reikalas. Ir kaip visada pabrėžiama, kad tie, kas nebijo darbo, tie tikrai užsidirbs.

Bet keliose vietose pavyko sužinoti bent apytikslį atlygį, kokio gali tikėtis darbuotojai. Pavyzdžiui, sėklų pardavėjai siūlomas atlygis nuo 430 eurų (neatskaičius mokesčių, dabar ir toliau – aut. past.). Darbuotojui įvairiuose nuomos punktuose siūlomas atlyginimas prasideda nuo 550 eurų. Toks pat atlyginimas siūlomas ir užkandžiais bei skanėstais prekiaujančios kavinės darbuotojui.

REKLAMA
REKLAMA

Valytojai siūlomas 450 eurų atlyginimas, kambarinėms panašus ar net šiek tiek mažesnis. Bendrame kontekste kiek išsiskiria virėjų atlyginimai. Net pavyko rasti pasiūlymų, kur šios profesijos atstovams siūlomas 1200-1700 eurų atlyginimas.

Ieško su patirtimi

Šventojoje 10 namelių nuomojantis smulkusis verslininkas Mindaugas tv3.lt pasakojo, kad šiam sezonui nusprendė ieškoti kambarinės. Iki šiol namelius vyras tvarkydavo kartu su žmona.

Bet džiugi šventė šioje šeimoje – gimęs vaikutis – pakoregavo planus: „Visą laiką patys tvarkydavomės, bet gimė vaikas ir norisi kuo daugiau laiko praleisti su juo. Nesame dideli verslininkai, nuomojame 10 namelių, kai kiti ir po 100 turi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent todėl, kad kambarinės ieško pirmą kartą, vyras nusprendė tuo užsiimti iš anksto: „Yra norinčių, bet ar tarp jų yra realių kandidatų sunku pasakyti. Dar nė su vienu nebuvau susitikęs. Nors kažkur 10 skambučių per dieną sulaukiu.

Daugiausia skambina moksleiviai arba tik 18 metų sulaukęs jaunimas. Man svarbu, kad būtų pilnametis asmuo. Jaunimas dar nelabai subrendęs tokiam darbui. Todėl ieškau vyresnio amžiaus darbuotojos.“

Pašnekovas nebuvo linkęs atskleisti kiek tiksliai žada mokėti pinigų už darbą, bet pabrėžė, kad šiek tiek daugiau nei minimumas: „Iš tiesų, to darbo gal tik 6 val. per dieną tėra, o visą kitą laiką darbuotojas gali poilsiauti. Tikrai yra norinčių pabūti prie jūros. Vieni atvažiuoja praleisti linksmai laiką, kiti nori užsidirbti. Tiesiog kartais jaunimo finansiniai lūkesčiai yra per dideli. Jauni žmonės be patirties, o nori uždirbti tikrai gerokai per daug.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų