REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Armėnijoje protesto akcijos dalyviai 11-ąją protesto dieną pasiekė savo tikslą – premjeras, eksprezidentas Seržas Sargsianas pirmadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą.

Armėnijoje protesto akcijos dalyviai 11-ąją protesto dieną pasiekė savo tikslą – premjeras, eksprezidentas Seržas Sargsianas pirmadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą.

REKLAMA

Vyriausybės atstovų spaudai išplatintame S. Sargsiano pranešime sakoma: „(Protestuotojų lyderis) Nikolas Pašinianas buvo teisus. Aš buvau neteisus. Susidariusi situacija turi kelis sprendimus, tačiau nė vieno iš jų nesiimsiu. Tai ne man. Palieku šalies vadovo postą – ministro pirmininko pareigas.“

„Įvykdau jūsų reikalavimą. Mūsų šaliai linkiu taikos“, – sakė atsistatydinantis Armėnijos premjeras.

Nuo balandžio 13 dienos Jerevane ir kituose šalies miestuose vyksta tūkstantiniai mitingai ir protesto akcijos prieš buvusio prezidento, perėmusio premjero postą, S. Sargsiano valdymą.

Savaitgalį Jerevane protestavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Dalyvavo ir kariai

Anksčiau prie daugiatūkstantinės demonstracijos prieš korupcija įtariamo Seržo Sargsiano paskyrimą Armėnijos premjeru prisijungė karinę uniformą vilkintys taikdariai, skelbia „Novosti Armenija“.

REKLAMA
REKLAMA

Leidinio duomenimis, eitynėse dalyvauja daugiau nei 50 karių, remiantis kitais šaltiniais, karių yra 200-300. Kariai su žiniasklaida bendrauti atsisakė, tačiau nedvejodami stojo į pirmąsias protestuojančiųjų eiles.

REKLAMA

Teigiama, kad tai Kalnų Karabache taikdarių misiją atlikę veteranai. Armėnijos gynybos ministerijos atstovai jau patvirtino šį faktą ir pasmerkė karių dalyvavimą protestuose.

Buvo suimtas lyderis

Armėnijoje vykstančių masinių antivyriausybinių protestų lyderis Nikolas Pašinianas, kuris buvo sulaikytas po nesėkmingų derybų su premjeru Seržu Sargsianu, pirmadienį buvo paleistas, pranešė televizija.

Tiesioginėje transliacijoje buvo matyti šalininkų su Armėnijos vėliava apsuptas N. Pašinianas.

Taip pat buvo paleisti parlamento deputatai Araratas Mirzojanas ir Sasunas Mikaelianas.

„Visi sulaikytieji turi būti paleisti. Bus priimti tolesni sprendimai. Vakare aš kalbėsiu mitinge“, – žurnalistams sakė N. Pašinianas.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo balandžio 13 dienos Jerevane ir kituose šalies miestuose vyksta tūkstantiniai mitingai ir protesto akcijos prieš buvusio prezidento S. Sargsiano, dabar perėmusio premjero postą, valdymą.

Savaitgalį Jerevane protestavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Anksčiau pirmadienį nebuvo aišku, kur yra N. Pašinianas, parlamento narys ir liberaliojo opozicinio Išeities aljanso (YELQ) lyderis. Riaušių policija jį sulaikė sekmadienį po nutrūkusių derybų su S. Sargsianu, bet pareigūnai neigė, kad opozicijos lyderis buvo suimtas.

Įstatymų leidėjas N. Pašinianas turi teisinę neliečiamybę ir negali būti suimtas be parlamento sutikimo.

Tačiau vienas parlamento atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas praeitą naktį susitiko su N. Pašinianu ir kitais sulaikytais politikais, bet daugiau detalių nepateikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešama, parlamento pirmininkas Ara Bablojanas paragino N. Pašinianą ir kitus „dalyvauti realiose derybose“.Sekmadienį paskelbtame generalinės prokuratūros pareiškime sakoma, kad N. Pašinianas ir kiti du opozicijos politikai „buvo sulaikyti, kai vykdė visuomenei pavojingus veiksmus“.

S. Sargsianas anksčiau sekmadienį demonstratyviai pasitraukė iš televizijos transliuotų įtemptų derybų su N. Pašinianu vos susitikimui prasidėjus ir pasmerkė opozicijos „šantažą“.

N. Pašinianas praeitą savaitę paskelbė „taikios aksominės revoliucijos pradžią“ 2,9 mln. gyventojų turinčioje Armėnijoje.

Protestas prieš prokremlišką vadą

Sekmadienį per demonstracijas Jerevane buvo sulaikyti šimtai žmonių, o sunkius nusikaltimus tiriantis Tyrimų komitetas nurodė, kad 26 asmenys sulaikyti įtariant „chuliganizmu“ ir smurtu prieš policijos pareigūnus.

REKLAMA

N. Pašiniano šalininkų protestai Jerevane vyksta nuo balandžio 13 dienos. Demonstrantai reiškia nepasitenkinimą buvusio šalies prezidento S. Sargsiano paskyrimu į vyriausybės vadovo postą.

Žmonės išėjo į gatves pasmerkti S. Sargsiano pastangų išsaugoti valdžią užėmus premjero postą, į kurį kelią jam atvėrė 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos Konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas S. Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, neseniai užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste. Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo. Valstybės vadovo postą jis paliko balandžio 9 dieną, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

REKLAMA

Europos Sąjungos vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalų ir saugumo politikos klausimais Federicos Mogherini atstovė Maja Kocijančič sekmadienį paragino Armėnijos valdžią nedelsiant paleisti visus suimtus per protesto akcijas Jerevane ir pradėti politinį dialogą siekiant sureguliuoti politinę krizę šalyje.

„Teisė į susirinkimus taikiais metodais bei laikantis įstatymo yra bendra pamatinė visų piliečių teisė. Europos Sąjunga tikisi, kad Armėnijos valdžia visiškai gerbs šią teisę ir teisingai bei proporcingai taikys įstatymą, laikydamasi tarptautinių Armėnijos įsipareigojimų, įskaitant ir pagal Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją“, – išplatintame pranešime cituojama M. Kocijančič.

„Visi, kas buvo suimti, kai laikydamiesi įstatymo naudojosi savo pamatine susirinkimų teisę, turi būti nedelsiant paleisti, – pabrėžė ES atstovė. – Itin svarbu, kad visos susijusios šalys tvardytųsi ir elgtųsi atsakingai. Būtina užtikrinti įtraukiantį dialogą su raginimu, apie kurį kalbėjo prezidentas Armenas Sarkisianas, siekiant kuo greičiau ir taikiai sureguliuoti susidariusią situaciją.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų