REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį susitinka su Lietuvos medikų sąjūdžio atstovais.

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį susitinka su Lietuvos medikų sąjūdžio atstovais.

REKLAMA

Susitikimas vyksta prieš šią savaitę Lietuvos medikų sąjūdžio rengiamą mitingą, tačiau Vyriausybės atstovai sako susitikimo su protesto akcija nesiejantys.

„Ankstesniame susitikime premjeras įvardijo konkrečius Vyriausybės įsipareigojimus medikams ir dabar jis informuos, kaip tie įsipareigojimai vykdomi (...). Mes to visiškai nesiejame su artėjančiu mitingu“, – BNS sakė premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Lietuvos medikų sąjūdžio mitingas vyks ketvirtadienį prie Seimo. Jame numatoma įvardyti sveikatos apsaugos sistemos reformos spragas bei uždavinius, kuriuos sąjūdis siūlo spręsti pirmiausia.

Pirmadienį atvykęs į Vyriausybę, Medikų sąjūdžio atstovas Vytautas Kasiulevičius žurnalistams sakė, kad gydytojai nori sužinoti, kaip realiai bus įgyvendinami pažadai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų reikalavimai nesikeičia, mes kalbame apie tvarų sveikatos priežiūros finansavimą, apie prioritetą sveikatos apsaugai (...). Pažadai tai nėra pinigai, tai norime pamatyti realiai sprendimus, tada mes savo nuomonę pasakysime“, – prieš medikų susitikimą su premjeru sakė V. Kasiulevičius.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo ruožtu anksčiau per spaudos konferenciją pirmadienį stebėjosi, kad kai kurie medikų klausimai keliami net ir po to, kai į juos jau atsakyta.

„Jų tokia teisė yra eiti į gatves, apie save priminti ir kalbėti apie problemas, kurios jiems yra aktualios. Tiesa, kai kurių dalykų aš nelabai suprantu – keliamų klausimų, ypač žmonių, kurie dalyvauja ministerijos darbo grupėse, sėdi prie vieno stalo ir girdi vienu metu apie skaičius, apie kuriuos diskutuojame ir tariamės, ir pasitvirtiname su Finansų ministerija. Bet kai išėjus yra sakoma, kad mes nežinome, kiek bus pinigų, ar tikrai jų bus (...), tai šito aš nesuprantu labai nuoširdžiai“, – teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, medikų algoms didinti nuo gegužės bus skirta apie 120 mln. eurų.

Medikų mitinge bus ir švenčiama, ir diskutuojama

Savo reikalavimus su premjeru Sauliumi Skverneliu aptarę Lietuvos medikų sąjūdžio atstovai ketvirtadienį planuojamo mitingo neatšaukia, tačiau sako, kad tai bus ne tik protesto akcija, bet ir šventinis renginys.

„Mūsų mitingui yra dvi progos: tai yra Medikų dienos proga, tai bus toks kaip ir šventinis mitingas, ir antra vertus, tai bus plati diskusija su visuomene“, – po susitikimo Vyriausybėje žurnalistams pirmadienį sakė Lietuvos medikų sąjūdžio tarybos pirmininkė Živilė Gudlevičienė.

„Diskusijos vietos ir formos pasirinkimas yra pačių organizatorių reikalas, ir jeigu manoma, kad tokia diskusija turi būti aikštėje prie Seimo ar prie Vyriausybės, aš tam pritariu ir palaikau“, – savo ruožtu po susitikimo kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė yra paskelbusi, kad nuo gegužės 1-osios medikų atlyginimai augs vidutiniškai 20 proc., ji taip pat yra įsipareigojusi, kad iki 2020 metų gydytojo vidutinė alga sieks 3 vidutinius darbo užmokesčius (VDU), o slaugytojo – 1,5 VDU.

Ž. Gudlevičienės teigimu, Vyriausybės veiksmai dėl įsipareigojimų vykdymo kelia abejonių.

„Iškeliame tas rizikas, kad, ko gero, pirmieji žingsniai jau parodo tą riziką – ar iš tiesų mes to pasieksime iki 2020 metų. (...) Taip, nuo gegužės 1-os postūmis yra, didinimas 20 proc. jau kaip ir yra, bet tačiau vėl yra tos frazės „vidutiniškai“, ir mūsų tam tikrų įstaigų vadovų skaičiavimai rodo, kad iš tiesų sunkiai bus pasiekiamas (tikslas – BNS) vidutiniškai 20 proc. padidinti darbo užmokestį“, – aiškino medikų atstovė.

REKLAMA

Premjeras sakė, kad prižiūrinčios institucijos kontroliuos, kaip gydymo įstaigos paskirsto papildomas lėšas. Jis taip pat aiškino, kad atlyginimų kėlimas 20 proc. kiekvienam medikui nepriklausimai nuo to, kiek jis dabar uždirba, būtų socialinės atskirties tarp medikų didinimas, nes yra uždirbančiųjų 700 ar 800 eurų, ir yra gaunančiųjų gerokai per 3 tūkst. eurų.

„Tas didinimas labiausiai nukreiptas į mažiausias pajamas gaunančius medikus. Tiek slaugytojai, tiek medikai nuo 150 iki 300 eurų turėtų gauti didesnius darbo užmokesčius. Kaip įstaigos tvarkysis – reikia suprasti iš tikrųjų, kad sąlygos ir prielaidos yra padarytos, bet visiškai administracinėmis priemonėmis užtikrinti, kad įstaigų vadovai pasielgs taip, kaip turi pasielgti, mes negalime garantuoti. Bet yra Sveikatos apsaugos ministerija ir kitos institucijos, prižiūrinčios, kad įsipareigojimas būtų įvykdytas“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis taip pat ragino medikus nepriekaištauti nesulaukus gegužės 1-osios.

Medicinos darbuotojų diena minima balandžio 27-ąją, mitingas vyks šios dienos išvakarėse. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų