REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visiems Lietuvos sklypų savininkams gresia nauja prievolė.

Visiems Lietuvos sklypų savininkams gresia nauja prievolė.

REKLAMA

Jeigu jūsų sklype veši garsusis Sosnovskio barštis, jį teks naikinti, antraip grės baudos. Šitaip Aplinkos ministerija ketina padaryti galą šio invazinio augalo paplitimui.

Specialistai tikina, kad naikinimas gerokai uždelstas, o tai lėmė, kad per daugiau kaip pusšimtį metų augalas jau užgrobė tūkstančius Lietuvos žemės hektarų. Tad vien biudžeto lėšų problemai spręsti nebeužtenka. O geriausias metas naikinti barštį yra būtent dabar.

Pavojingas sveikatai

Aplinkos ministerija šiuo metu rengia įstatymo pataisas.

Tikimasi, kad nauja tvarka įsigalios kitąmet. Esą kito kelio tiesiog nėra. Nuodingas augalas itin pavojingas sveikatai, prisilietus sukelia skaudžius nudegimus. Be to, išvešėjęs žemėje naikina vietos augalus. Neseniai prievolę visiems naikinti Sosnovskio barštį įvedė ir kaimynai latviai.

Tiesa, daliai gyventojų baudos už barščio ignoravimą gresia ir dabar. Šiuo metu tvarką, kaip naikinti šį augalą, nusistato savivaldybės, beje, už invazinių augalų naikinimą gaunančios ir biudžeto lėšų. Vilniuje viešose vietose augalą kerta ir herbicidais purškia savivaldybė. Tačiau tai daryti pavesta ir gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA

Paklojo tūkstančius eurų

Panašu, kad baudos atgraso. Pernai dėl barščio įspėta 200 vilniečių sklypų savininkų ir kone visi augalus išsikirto.

Pati savivaldybė praėjusiais metais už barščio naikinimą paklojo apie 10 tūkstančių eurų. Tačiau, pasak Aplinkos ministerijos, daugelis mažų savivaldybių į problemą moja ranka ir gaunamus pinigus naudoja kitiems tikslams.

REKLAMA

Pridėjus sklypų savininkų abejingumą ir turime rezultatą, kai Sosnovskio barštis okupavo apie 10 tūkst. hektarų žemės.

Įpareigojo naikinti

Ir greitai šios problemos išspręsti esą nepavyks.

„Turėtume suprasti, kad visi turime prisidėti prie naikinimo Sosnovskio barščio, nes valstybė negali visko apimti ir skirti biudžetinių lėšų kiekvienos problemos išsprendimui“, - sakė ministerijos atstovė Laura Janulaitienė.

Sosnovskio barštis invazine rūšimi Europos Sąjungoje paskelbtas užpernai. Jį naikinti įpareigotos visos bendrijos valstybės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų