REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narių lankomumas kasmet sukelia diskusijas ir daugelio nepasitenkinimą. Pasirodžius aktyviausių parlamentarų statistikai iškart puolama žiūrėti, kas posėdžiuose lankėsi rečiausiai ir kaip juos paskatint aktyviau dalyvaut.

Seimo narių lankomumas kasmet sukelia diskusijas ir daugelio nepasitenkinimą. Pasirodžius aktyviausių parlamentarų statistikai iškart puolama žiūrėti, kas posėdžiuose lankėsi rečiausiai ir kaip juos paskatint aktyviau dalyvaut.

REKLAMA

„Tvarkietis“ Vytautas Kamblevičiaus pasiūlė apkarpyti Seimo „pravaikštukininkų“ atlyginimą, aplankius mažiau nei 75 proc. visų balsavimų. Trečiadienį šį jo pasiūlymą Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas atmetė kaip netinkamai suformuotą. Pats Seimo narys tikina, kad nepasiduos.

Siūlo kirsti per pinigus

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas V. Kamblevičius dar metų pradžioje užregistravo Seimo statuto pataisą, pagal kurią Seimo nariai privalėtų dalyvauti bent 75 proc. visų Seime vykstančių balsavimų, antraip gautų mažesnį atlyginimą.

V. Kamblevičiaus teigimu, Seimo statutas parlamentarams akivaizdžiai leidžia piktnaudžiauti dabartine tvarka, nes dabar privaloma užsiregistruoti bent pusėje iš anksto numatytų balsavimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano pasiūlyme būtų laikoma, kad Seimo narys nedalyvavo Seimo posėdyje, jeigu jis neužsiregistravo visuose tos dienos Seimo posėdžiuose ir nedalyvavo bent trijuose ketvirtadaliuose iš anksto numatytų ir numatytu laiku įvykusių visų balsavimų Seime.

REKLAMA

Siūliau, kad už „pravaikštas“ Seimo nariams atlyginimas už tą dieną nebūtų mokamas. O dabar Seimo nariai tik užsiregistruoja posėdžiuose ir dingsta iš posėdžių salės“, - tikina V. Kamblevičius.

Visgi, komitete šis siūlymas buvo atmestas. V. Kamblevičius išplatintame pranešime rašo, kad „komitetas užstojo Seimo „pravaikštininkus“.

Kelia prestižą neidami į darbą?

„Tvarkietis“ tikina, šiuo metu iš kolegų jaučia didelį pasipriešinimą šiai iniciatyvai. Tačiau jis tikina, kad rankų dėl to nenuleis ir primena ne vieno politiko akcentuojamą Seimo prestižo klausimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu įsitikinęs, kad geriausias vaistas šiai „ligai“ – algos nemokėjimas už tą dieną. Balsuodami prieš mano pasiūlymą, komiteto nariai užstojo Seimo „pravaikštininkus“, kurių Seime – dešimtys. Ne kartą esu išsakęs mintį, kad su tokia ydinga praktika kovoti galima tik surėmus pečius visoms frakcijoms.

Belieka ironiškai pažiūrėti į šią situaciją ir užduoti retorinį klausimą: kaip mes pakelsime tą prestižą, jei net į darbą neinama?“, – svarstė Seimo narys.

Portalui tv3.lt jis sakė, kad didelis skaičius pateikiamų įstatymo projektų Seime taip pat rodo, kad politikai vieni kitų negirdi ir rengia pataisas apie tuos pačius dalykus tik savaip.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra mūsų darbo brokas, kai lankomumas siekia vos 50 proc., neišklauso vieni kitų ir teikia patys tą pačią problemą keldami. Man nesuprantama, kai valdantieji ir net aukščiausius postus užimantys politikai aiškina apie Seimo prestižo kėlimą, nors pirmiausia reikėtų bent į darbą ateiti“, – tikino V. Kamblevičius.

Susisiekus su Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininke Rimante Šalaševičiūte paaiškėjo, kad komitete buvo minėtas siūlymas svarstytas. „Buvo siūloma, kad komitetas pritartų su pataisymais, nes kai kurie siūlyti Seimo nario punktai nebuvo aiškūs ir apibrėžti. Tačiau jis nesutiko nieko taisyti ir komiteto nariai apsisprendė jį atmesti“, – portalui tv3.lt sakė R. Šalaševičiūtė.

REKLAMA

„Tvarkietis“ šiuos pirmininkės išsakytus argumentus vadino dangstymusi ir nenoru prisiimti atsakomybės.

Politologas: visi dirbantys lygūs

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Mindaugas Jurkynas portalui tv3.lt sakė, kad šis siūlymas yra logiškas ir suprantamas, kadangi už savo darbinių pareigų ar funkcijų neatlikimą bet kuris darbuotojas savo darbe sulauktų atsako.

„Kai žmonės eina į darbą, kuriame yra apibrėžtos pravaikštos bei atitinkamos administracinės sankcijos ir nuobaudos už dalies savo darbinių funkcijų ir įsipareigojimų nevykdymą, jie suvokia jų reikšmę.

Kai žmogus praleidžia balsavimus be pateisinamos priežasties, tai manau, kad administracinės sankcijos turėtų būti numatytos. Nes kitiems Lietuvos piliečiams yra numatytos darbinės funkcijos ir jų vykdymas bei administracinis įvertinimas jų nesilaikius“, – sakė M. Jurkynas.

Jo teigimu, kadangi dirbantieji yra pasirašę darbines sutartis bei gauna atlyginimą, tai nesilaikantys sutarties, tiesiog jo negautų. Portalas tv3.lt jau rašė apie mažiausiai aktyvius parlamentarus ir ministrus. Politologų teigimu, dalis išvardintų Seimo narių posėdžius dažnai iškeičia į komandiruotes, nes priklauso Seimo Ekonomikos, Nacionalinio saugumo ir gynybos arba Užsienio reikalų komitetams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų