REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinėje vieno žymiausių pasaulio architektų projektuotas pastatas taps vienos įspūdingiausių kolekcijų namais. Verslininkai Danguolė ir Viktoras Butkai, muziejui skyrę apie 20 milijonų eurų už parduotą verslą gautų pinigų, čia eksponuos beveik penkis tūkstančius lietuvių autorių darbų.

Sostinėje vieno žymiausių pasaulio architektų projektuotas pastatas taps vienos įspūdingiausių kolekcijų namais. Verslininkai Danguolė ir Viktoras Butkai, muziejui skyrę apie 20 milijonų eurų už parduotą verslą gautų pinigų, čia eksponuos beveik penkis tūkstančius lietuvių autorių darbų.

REKLAMA

Kolekcijos kaina siekia net keturis milijonus eurų.

Verslininkų Danguolės ir Viktoro Butkų namuose – tarsi galerijoje. Čia ir 7-ojo dešimtmečio lietuvių modernistų kūriniai, ir dar dažais kvepiantys šiuolaikinių dailininkų darbai. Štai valgomojo sienas puošia prieš beveik keturis dešimtmečius nutapyti Lino Katino paveikslai, o prieškambaryje – tiesiai iš dirbtuvių atkeliavęs, visiškai naujas Andriaus Zakarausko kūrinys.

Savo kolekciją vilniečiai kaupia jau ne vieną dešimtmetį, tačiau kiekvieną kūrinį vyras ir žmona renkasi atidžiai, pasitarę su ekspertais. Viktoras Butkus patikina, jog paveikslai, nuotraukos ar kiti darbai – ne produktai, krentantys į pirkinių krepšelį prekybos centre, tad požiūris perku bet ką, ką noriu, nepriimtinas.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi Butkų namuose glaudžiasi tik labai kukli visos kolekcijos dalis. Štai unikali ir pirmoji galimybė pasižvalgyti po didžiąją meno dirbinių saugyklą. Iš viso šeima sukaupė jau beveik penkis tūkstančius kūrinių. Tai ir ant didžiulių drobių nutapyti paveikslai ir nuotraukos, grafikų darbai ir net skulptūros. Kai kurios jų sveria net po penkias tonas.

REKLAMA

Skaičiuojama, kad kolekcija verta maždaug keturių milijonų eurų. Visgi sandėliuoti vertingus tiek finansine, tiek menine prasme darbus, pasak Viktoro Butkaus, beprasmiška, net savanaudiška. Tad jie svarstė, kaip su šiais kūriniais supažindinti visuomenę. Idėjos kūnu virsti pradėjo po to, kai chemijos profesoriaus ir akcininkų įkurtą verslo bendrovę už daugiau nei 200 milijonų eurų įsigijo Jungtinių Amerikos Valstijų verslininkai.

Taigi Butkai įsigijo buvusį „Lietuvos“ kino teatrą. Avarinės būklės pastatas buvo nugriautas ir per metus, nuo pernai pavasario, sostinės centre iškilo štai šis pastatas, vis dar tvarkomas būsimasis MO muziejus. Būtent čia glausis daugiau nei 250-ies Lietuvos menininkų darbai. Prie 15 milijonų eurų vertės projekto svariai prisidėjo pasaulinio garso architektas, ne vieną įspūdingą statinį sukūręs Danielis Libeskindas.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent jis suprojektavo moderniojo meno muziejų. Tiesa, statybų darbai dar nebaigti ir jie užtruks iki rudens. Šiandien atskleista, kad atidarymas įvyks spalio 18 dieną. Į pristatymo ceremoniją atvykęs lenkų kilmės architektas tikina, kad Lietuvoje jaučiasi lyg namie, tad kurdamas projektą įdėjo daug savęs, stengėsi apjungti šiuolaikines tendencijas ir sostinės senamiesčio dvasią.

Naujojo muziejaus plotas išties įspūdingas – daugiau nei pusketvirto tūkstančio kvadratinių metrų, o pagrindinė ekspozicijų salė išsiskirs ne tik Baltijos šalyse, bet ir visame Šiaurės Europos regione, mat septynių metrų aukščio didžiulėje patalpoje nė vieno pastolio ar kolonos – tokių gabaritų kone kabančios salės regione nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi čia kas pusę metų bus eksponuojami besikeičiantys Butkų kolekcijos darbai. Kituose aukštuose bus įrengtos specialios erdvės menininkams ir svečiams.

Planuojama, kad MO muziejus veiks ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais, taip pat žadamos ilgesnės darbo valandos, jog žmonės gėrėtis meno dirbiniais galėtų ir po darbo. Skaičiuojama, kad vienu metu čia gali tilpti iki pusantro tūkstančio lankytojų.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų