REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
Nukaręs pilvas (nuotr. 123rf.com)

Uždari drabužiai, tik vientisi maudymosi kostiumėliai ir iki tol taip mėgtų aptemptų, moterišką figūrą išryškinančių suknelių. Taip savo išvaizdos pokyčius po dvynukų gimdymo prisimena 35-erių vilnietė Justina.

42

Uždari drabužiai, tik vientisi maudymosi kostiumėliai ir iki tol taip mėgtų aptemptų, moterišką figūrą išryškinančių suknelių. Taip savo išvaizdos pokyčius po dvynukų gimdymo prisimena 35-erių vilnietė Justina.

REKLAMA

„Nors dvynukų gimimas namus pripildė tiek džiaugsmo, kad apie išvaizdą iš pradžių net negalvojau, ilgainiui krentant svoriui pajutau, kad žiūrėti į save veidrodyje darosi sunkiau.

Akis badė po gimdymo suglebęs ir nukaręs pilvas. – pasakoja jauna mama. – Nors vyras ramino, kad myli mane visokią ir mano pilvukas išaugino dvi namus aukštyn kojom verčiančias brangenybes, vieną dieną supratau, kad metas kažką keisti.

Visi drabužiai, kuriuos mėgau iki tol, tapo tais, kurių turiu atsisakyti, o vien nuo minties, kad per atostogas reikės apsinuoginti paplūdimyje, krėtė šiurpas.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vilniaus „Perfectus clinica“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo dr. Jono Drąsučio, kasmet vidutiniškai konsultuoja apie 100 moterų, kurios pasiryžusios dėl pilvo pokyčių gultis ant operacinio stalo.

REKLAMA

„Nėštumo metu moterims padidėja liemens apimtis, dėl didelio spaudimo, prasiskiria tiesieji pilvo raumenys. Šie pakitimai kartais yra negrįžtami, todėl net praėjus keleriems metams po gimdymo oda nesusitraukia. Audinių perteklius pilvo srityje kartais susidaro ir po didelio svorio netekimo“, – apie priežastis, dėl kurių pakinta kūnas, pasakoja gydytojas.

Anot jo, dažniausiai pilvo korekcijos procedūrai pasiryžę žmonės iki tol ilgai mąsto ir jai pasiryžta jau gerokai išvarginti tiek fizinių, tiek psichologinių nepatogumų.

Populiariausia priežastis, dėl kurių kreipiamasi į plastinės chirurgijos specialistus – geresnė išvaizda ir gerokai geresnė psichologinė savijauta.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmas žingsnis – tinkamas pasiruošimas

Pasak specialisto, pilvo plastikos operacijos metu susiuvami išsiskyrę pilvo raumenys, sutvirtinama pilvo siena, pašalinamas odos ir kitų audinių perteklius. Pilvas tampa stangresnis ir tvirtesnis. Jei yra būtinybė, operuojant atliekamas ir riebalų nusiurbimas nuo juosmens ar pilvo srities. Tad pacientas vėl gali džiaugtis buvusiomis kūno formomis.

Tačiau, gydytojo J. Drąsučio teigimu, labai svarbu, kad procedūrai būtų tinkamai pasiruošta: „Pirmiausia pacientas turi kreiptis į gydytoją konsultacijai ir apžiūrai.

Labai svarbu pasirinkti tinkamą jums gydytoją, su kuriuo turėtumėte bendrą požiūrį į operaciją, kuris žinotų ir įvertintų jūsų lūkesčius. Toliau prieš atliekant operaciją pacientui privaloma atlikti visus reikiamus tyrimus, kurie leidžia įvertinti jo organizmo būklę. Žmogus taip pat turi būti informuojamas apie visą gydymo eigą, žinoti, kaip prižiūrėti pjūvį jam gyjant“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Operacijos dieną pasižymima operacinių pjūvių vieta. Pilvo plastikos pjūvis įprastai yra elipsės formos. Dažniausiai jis atliekamas gaktos srityje. Jeigu moterims praeityje buvo atlikta Cezario pjūvio operacija, tuomet visuomet į pilvo plastikos pjūvio vietą patenka ir buvęs Cezario operacijos randas.

Nemalonūs pojūčiai priklauso nuo nusiteikimo

Operacija atliekama naudojant bendrąją intubacinę nejautrą ir trunka apie 2–3 valandas. Jos metu skausmo pacientas nejaučia. Vis dėlto, pasak gydytojo, kiekvienas žmogus į skausmą reaguoja skirtingai. Tad gyjant žaizdoms skausmo intensyvumas priklauso nuo jautrumo jam ir paties paciento psichologinio nusiteikimo.

REKLAMA

„Viskas, kas yra susiję su žaizdomis, kelia žmogui skausmus, todėl pilvo plastikos operacija taip pat nėra išimtis. Po šios operacijos pati sunkiausia būna pirma savaitė, vėliau kiekviena diena yra vis lengvesnė“, – sako specialistas.

Gijimo procesas

Didžiajai daliai pacientų žaizdos užgyja per maždaug 2 savaites, teigia J. Drąsutis, tačiau gali būti ir sunkiau gyjančių žaizdos sričių, kurioms reikia skirti daugiau dėmesio. Vis dėlto dažniausiai žaizdos visiškai sugyja per vieną mėnesį.

Po operacijos bent 6 savaites būtina dėvėti kompresinį diržą arba korsetą. Griežtai nerekomenduojama sportine veikla užsiimti du mėnesius po operacijos, o pradėti sportuoti pamažu, iš lėto didinant krūvį.

REKLAMA

Po operacijos likę randai sugyja ir išnyksta maždaug per pusmetį. Kadangi operacinis pjūvis yra atliekamas toje vietoje, kuri yra uždengta apatiniu trikotažu, randai aplinkiniams yra beveik nepastebimi, o maudymosi kostiumėlį drąsiai vilktis galima jau praėjus dviem mėnesiams po operacijos.

Plastinės chirurgijos gydytojas pabrėžia, kad gijimo metu reikia elgtis atsakingai – saugoti save, daugiau ilsėtis, nepersitempti, stiprinti imunitetą ir pasirūpinti, kad organizmas gautų pakankamai vitaminų bei mineralų.

Neturite pakankamai laiko reabilitacijai, atidėkite ateičiai

Paklaustas, kokiais atvejais pilvo plastikos operacija nerekomenduojama, J. Drąsutis pirmiausia mini dar bent vieno vaikelio planuojančias susilaukti moteris: „Tokiu atveju, visuomet patariame atidėti planuojamą operaciją vėlesniam laikotarpiui. Operacija vengtina ir pacientams, sergantiems sisteminėmis ligomis, tokiomis kaip cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligomis. Taip pat, jei pacientas mato, kad negalės skirti pakankamai laiko pooperaciniam laikotarpiui, operaciją geriau atidėti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar pilvo pakitimų galime išvengti? J. Drąsutis teigia, kad žmogaus organizmas – individualus, daug kas priklauso nuo gamtos.

„Jei kūno pakitimai yra susiję su buvusiu nėštumu, juos sunku kontroliuoti. Vis dėlto, jeigu žmogus sveikai maitinsis, reguliariai sportuos, bus aktyvus kasdieniniame gyvenime, tuomet galime tikėtis, kad mūsų bendras kūno svoris bus normalus ir neprireiks operacinio gydymo“, – apibendrina „Perfectus clinica“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų