REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Saulius Skvernelis. Dalia Grybauskaitė (tv3.lt koliažas)

Labai akivaizdus prezidentės Dalios Grybauskaitės ir premjero Sauliaus Skvernelio kivirčas viešojoje erdvėje įgauna pagreitį. Įdomu tai, kad tokių apsižodžiavimų daugėja artėjant prezidento rinkimams. Kam politologai prognozuoja pergalę ne mūšyje, bet kare?

33

Labai akivaizdus prezidentės Dalios Grybauskaitės ir premjero Sauliaus Skvernelio kivirčas viešojoje erdvėje įgauna pagreitį. Įdomu tai, kad tokių apsižodžiavimų daugėja artėjant prezidento rinkimams. Kam politologai prognozuoja pergalę ne mūšyje, bet kare?

REKLAMA

Nors nesutarimų būta ir anksčiau, pastaruoju metu šalies politinių lyderių santykius apkartino žemės ūkio ministro bei teisingumo ministro klausimai.

Tiesa, pats S. Skvernelis nemano, kad tarp jo ir prezidentės perbėgo juoda katė ir ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė: „mes nesusipykome su prezidente, nesipykome niekada“.

Susikirto dėl ministrų

Vos S. Skvernelis į teisingumo ministrus pasiūlė advokatą, buvusį prokurorą Giedrių Danėlių, apžvalgininkai signalizavo, kad tai – valdančiųjų provokacija prezidentei. Tiesa, ketvirtadienį D. Grybauskaitė G. Danėliaus kandidatūrą atmetė, o S. Skvernelis tai pavadino „staigmena“. Be to prezidentės žingsnį premjeras laiko nesuderinamu su teisinės valstybės principais.

Kita judviejų nesutarimo priežastis – žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, užtraukęs nemažai abejonių dėl savo ūkininkavimo. Prezidentė pasiūlė jam trauktis, premjeras paliko B. Markauską ministrų kabinete, o į tai D. Grybauskaitė atsakė, kad S. Skvernelis parodė esantis priklausomas, nesavarankiškas ir neprincipingas.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu premjeras prezidentei atkirto nepasiduosiantis nei D. Grybauskaitės, nei kieno nors kito spaudimui sprendžiant dėl žemės ūkio ministro likimo.

REKLAMA

Ruošiasi rinkimams

Pirmiausia, pastebi Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius, S. Skverneliui tikrai nebuvo staigmena, kad prezidentė atmetė jo siūlytą kandidatą į teisingumo ministrus.

„Komentatoriai pažymėjo, kad tokia kandidatūra – provokacija prezidentės atžvilgiu. Kartu su Markausku tai įsirašo į, matyt, bendrą Ramūno Karbauskio ir S. Skvernelio strategiją konfrontacijos su prezidente, tikintis geriau mobilizuoti savo rinkėjus prezidento rinkimams“, - tv3.lt kalbėjo V. Valentinavičius.

Jam antrina ir kitas MRU docentas Vytautas Dumbliauskas, pastebintis, kad prezidentė provokacijai vis tik nepasidavė.

REKLAMA
REKLAMA

„Akivaizdu, kad S. Skvernelis sąmoningai eina į konfliktą ir panašu, kad jis turi tam tikrų tikslų. Tai galbūt jis turi tikslų pasirodyti stipriu politiku, nebijančiu D. Grybauskaitės. Gal jis taip tikisi surinkti balsus tų rinkėjų, kurie kritiškai žiūri į D. Grybauskaitę“, - tv3.lt sakė V. Dumbliauskas.

Pergalė – prezidentės rankose

Tačiau minėtoji galima S. Skvernelio strategija, anot V. Valentinavičiaus, nepasiteisins, nes D. Grybauskaitė kone dešimtmetį yra populiariausia šalies politikė, o į jos nuomonę lietuviai įsiklausys dar ilgai.

„S. Skvernelis gali labai stipriai pralošti kartu su Karbauskiu, nes prezidentė, patinka ar ne, yra populiariausia Lietuvos politikė jau beveik 10 metų. Bandyti konfrontuoti su tokia sunkiasvore – šokinėjimas su šoble prieš tanką“, - pastebėjo V. Valentinavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis primena, kad rinkėjai iki šiol gerbia buvusių šalies vadovų Valdo Adamkaus ir Vytauto Landsbergio nuomonę, įsiklausydavo ir į Algirdo Brazausko žodžius.

„Tai nereiškia, kad jie pritaria, bet jie klausosi. Tai D. Grybauskaitė tikrai bus girdima dar ilgai“, - prognozavo MRU docentas.

Pergalę šioje dvikovoje prezidentei numato ir V. Dumbliauskas, nes, jo teigimu, D. Grybauskaitė gali rodyti savo principingumą, juk ji nebeturi ko prarasti.

Bandymas ginti B. Markauską – absoliuti klaida

S. Skvernelis kartu su SEB banko prezidento patarėju Gitanu Nausėda ir Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu jau daug mėnesių šturmuoja reitingus, kaip geidžiamiausi kandidatai į prezidentus.

REKLAMA

Tačiau kategorišką S. Skvernelio nusistatymą, kad B. Markauskas kol kas neturi palikti savo pareigų V. Valentinavičius vadina beviltišku ir prognozuoja, kad tai kirs per S. Skvernelio reitingus.

„Jeigu tokia konfrontacija su prezidente tęsis, tai iki prezidento rinkimų dar yra pakankamai daug laiko. Tiesiog S. Skvernelis gali kažkuriuo metu taip pakenkti savo reitingams, kad paaiškės, jog jis negali kandidatuoti. Tada, įtariu, kad R. Karbauskis siųs atsarginį valstiečių kandidatą į rinkimus – Visvaldą Matijošaitį“, - teigė V. Valentinavičius.

Anot V. Dumbliausko, S. Skvernelio rinkimuose greičiausiai laukia rimti konkurentai, o konfliktuodamas su prezidente premjeras galbūt bando pelnyti populiarumo taškų. Vis tik nusistatymas ginti B. Markauską, mano V. Dumbliauskas, turbūt ne paties S. Skvernelio, o jį delegavusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos užmojis.

REKLAMA

„Manau, čia yra valstiečių frakcijos, matyt, nusistatymas ir S. Skvernelis, aš taip spėju, nenori pyktis su frakcija. Jam tas Markauskas, matyt, buvęs nebuvęs, nėra nepakeičiamų žmonių. Mano galva, tai klaida, nes čia kalba ne apie nusikaltimą Markausko, o apie reputaciją. Jis, kaip Seimo narys pasielgė negerai“, - sakė V. Dumbliauskas.

Prezidento rinkimai vyks 2019 m. gegužę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų