REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo grąžinti į ikikrizinį lygį neketinama, sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo grąžinti į ikikrizinį lygį neketinama, sako finansų ministras Vilius Šapoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo klausimu nėra jokių svarstymų (...) Dabartiniame ekonomikos cikle tai paskatintų infliaciją“,– ketvirtadienį Seime BNS pareiškė V. Šapoka.

REKLAMA

Įprastas PVM tarifas šiuo metu yra 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.

Pernai lapkritį Seimas nesutiko sumažinti PVM tarifą iki 18 procentų. Liberalai tuomet jį mažinti siūlė pamažu – per trejus metus po 1 punktą kasmet.

Dėl PVM mažinimo iki 18 proc. ekonomistai ir teisininkai diskutavo ir 2014–ųjų viduryje. Tuomet siūlymą sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė – pasak jos, prioritetą reikia skirti ne atskirų mokesčių mažinimui, o socialinių problemų sprendimui.

REKLAMA
REKLAMA

21 proc. PVM tarifas buvo nustatytas per finansų krizę, siekiant užtikrinti papildomas biudžeto pajamas, kurios buvo būtinos fiskaliniam deficitui mažinti ir valstybės finansų stabilumui, kol baigsis sunkmetis. Tuometinė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė teigė, kad PVM tarifas didinimas laikinai, iki finansų krizės pabaigos.

Naujo būsto mokesčio rinkimas daug nekainuos

Vyriausybei siūlant apmokestinti antrąjį, trečiąjį ir tolesnius vieno žmogaus būstus, finansų ministras sako, kad mokesčio administravimas daug nekainuos valstybei, tai neapsunkins ir gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Viliaus Šapokos, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), remdamasi masiniu turto vertinimu, parengs preliminarias mokesčio deklaracijas, todėl žmonėms nieko skaičiuoti nereikės.

„Patiems žmonėms bus jeigu ne sekundžių, tai minučių reikalas pasižiūrėti“, – Seimo liberalų frakcijoje ketvirtadienį aiškino ministras.

Vėliau ministras BNS tikino, kad deklaracijų formavimas „beveik nieko nekainuos“.

„Tie nuogąstavimai, kad įplaukos bus mažesnės negu pats administravimas, yra klaidingi. Labai mažos sumos bus“, – tvirtino ministras.

REKLAMA

Finansų ministerija skaičiuoja, kad naujai apmokestinus nekilnojamąjį turtą, kai antram ir vėlesniam būstui būtų taikomas 0,3 proc. tarifas, į biudžetą per metus bus surenkama papildomai apie 11 mln. eurų. Didžioji dauguma tokių būstų turėtojų turės sumokėti po maždaug 30 eurų per metus.

Pagrindinis būstas ir sodybos bus apmokestinamos, kaip iki šiol – nuo bendros 220 tūkst. eurų vertės, išlaikant progresyvumą. Sodo namelių, sodybų, garažų, sandėliukų apmokestinimas nesikeičia.

Šiuo metu 0,5 proc. mokesčio tarifas taikomas NT, kurio vertė – 220–300 tūkst. eurų, 1 proc. – 300–500 tūkst. eurų, 2 proc. – daugiau kaip 500 tūkst. eurų. Gyventojams, auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 18 metų, neįgalų vaiką iki 18 metų ar vyresnį, kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, būtų taikomi 30 proc. didesni apmokestinimo intervalai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų