REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslo taryba prie Rusijos švietimo ir mokslo ministerijos pasisako prieš atsakomąsias sankcijas Vakarams, kurios paliestų techninės ir programinės įrangos importą bei suvaržytų užsienio specialistų darbo galimybes.

Mokslo taryba prie Rusijos švietimo ir mokslo ministerijos pasisako prieš atsakomąsias sankcijas Vakarams, kurios paliestų techninės ir programinės įrangos importą bei suvaržytų užsienio specialistų darbo galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuolaikinis mokslas remiasi aktyviu tarptautiniu bendradarbiavimu ir pats iš esmės yra internacionalinis. Šalis, apribojanti savo dalyvavimą šiame bendradarbiavime, pasmerkia savo mokslą izoliacijai, kuri sudaro sąlygas greitai degradacijai ir provincialumo įsigalėjimui, neišvengiamam atsilikimui nuo užsienio konkurentų ir pasaulinio lygio. Vėliau įveikti šį atsilikimą bus itin sunku ar apskritai neįmanoma“, – rašoma Mokslo tarybos pareiškime, trečiadienį paskelbtame šios institucijos oficialiame tinklalapyje.

REKLAMA

Pareiškimo autoriai pabrėžia, kad Rusija daugelyje mokslo sričių atsilieka nuo pasaulinių lyderių, o pasirinktas „saviizoliacijos nuo šių lyderių kursas“ nubrauktų visus pastarųjų metų laimėjimus ir padidintų atsilikimą.

„Įstatymo projekte siūlomos priemonės padarys kur kas daugiau žalos mūsų šaliai nei jos varžovėms ir galutinai palaidos bet kokią viltį mūsų šaliai užimti garbingą ir konkurencingą vietą mokslo ir technologijų srityje“, – rašoma pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Be punktų, tiesiogiai susijusių su Mokslo tarybos kompetencija, pareiškimo autoriai taip pat vadina „žalingais“ siūlymus apriboti vaistų iš JAV įvežimą.

„Taryba ragina RF Valstybės Dūmą atmesti paminėtus siūlomo įstatymo projekto 2-ojo straipsnio punktus, kurie neigiamai paveiks mokslo, aukštojo mokslo ir technologijų raidą Rusijoje“, – pažymima pareiškime.

Įstatymo projektą „Dėl poveikio (atoveikio) priemonių reaguojant į nedraugiškus JAV ir (ar) kitų užsienio valstybių veiksmus“ balandžio 13 dieną inicijavo Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodonas, visų keturių parlamentinių frakcijų lyderiai, taip pat Dūmos pirmasis vicepirmininkas, komunistas Ivanas Melnikovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo projektas numato 15 potencialių sankcijų krypčių. Be to, numatyta galimybė vyriausybei šį sąrašą išplėsti.

Pasak dokumentų, orlaivių gamybos, raketų variklių, atominėje srityse siūloma nutraukti arba apriboti Rusijos įmonių bendradarbiavimą su amerikiečių ir kitomis užsienio kompanijomis.

Suvaržymai taip pat palies bendroves, kurių daugiau kaip 25 proc. akcijų valdo JAV ar kitų užsienio šalių juridiniai ar fiziniai asmenys.

Siūloma didinti mokestį už aeronavigacines paslaugas JAV ir kitų šalių lėktuvams, vykdantiems krovinių pervežimą, besinaudojantiems Rusijos oro erdve.

REKLAMA

JAV ir kitų šalių bendrovėms ir piliečiams bus draudžiama išvežti iš Rusijos teritorijos gaminius ir įrangą iš retųjų žemės metalų.

Įstatymų leidėjai taip pat siūlo įvesti draudimą importuoti technologinę ir programinę įrangą iš JAV ir kitų šalių tuo atveju, jei pirkimai vykdomi valstybės ir savivaldybių reikmėms, taip pat „atskirų juridinių asmenų“ reikmėms. Draudžiamos importuoti techninės ir programinės įrangos sąrašą turėtų sudaryti Rusijos vyriausybė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų