REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pagaliau stojo į akistatą su apie interpeliaciją svarstančia opozicija. Posėdžio metu ministras prabilo apie tariamus santykius su konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio uošviu. B. Markausko teigimu, G. Landsbergio uošvis jam siūlė konservatorių paramą.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pagaliau stojo į akistatą su apie interpeliaciją svarstančia opozicija. Posėdžio metu ministras prabilo apie tariamus santykius su konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio uošviu. B. Markausko teigimu, G. Landsbergio uošvis jam siūlė konservatorių paramą.

REKLAMA

B. Markauskas ketvirtadienį susitiko su opozicine Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija paaiškinti aplinkybių dėl savo šeimos ūkininkavimo aplinkybių.

Ūkininkavimu nebeužsiims

Gavęs progą pasisakyti posėdžio pradžioje, B. Markauskas patikino, kad jo šeima po kilusio skandalo ketina nebeužsiimti žemės ūkiu. Taip pat jis sakė, kad ministerija ketina užtikrinti, kad analogiškų situacijų kiti Lietuvos ūkininkai nebepatirtų.

„Šeima visiškai atsisako žemės ūkio gamybos, parduodame karves, šiemet nebedeklaruosime pasėlių, planuojame žemės ūkiu nebeužsiimti“, - kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatorius Jurgis Razma B. Markausko teiravosi, kodėl jis tvarko savo ūkio reikalus, nors ūkis neva priklauso jo motinai, o jis pats pagal Konstituciją negali užsiimti kita veikla išskyrus būti Seimo nariu ir ministru.

REKLAMA

„Dažnai girdžiu pasakymą, kad Markauskas slepiasi už savo mamos nugaros. Ūkis pradėtas kurti 1999 metais. Visą laiką ūkis buvo Sofijos Markauskienės (jo motinos – aut. past.), ūkyje dirbau kaip šeimos narys, jis niekada niekam nebuvo perrašytas. Niekada atlyginimo iš mamos negaudavau“, - tikino B. Markauskas.

Apkaltino pačius konservatorius

Prezidentei Daliai Grybauskaitei paraginus ministrą atsistatydinti, konservatorė Irena Degutienė jo teiravosi, kaip jis ketina elgtis toliau.

„Man tos patirties trūksta ir trūko. Galbūt aš tikrai per mažai galvojau. Galvojau daugiau apie darbą. Aš suprantu, kad opozicijos tikslas yra kritikuoti, daryti politinius pakeitimus. Kalbant apie moralę, visi turime prisiimti atsakomybę dėl moralės. Šiai dienai atliekamas tyrimas ir bus duotos aiškios išvados. Aš jau pradedu suprati, kas yra politika. Skaidrumo, priekaištų prasme“, - kalbėjo B. Markauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras konservatoriams sviedė kaltinimą, kad jis buvo sulaukęs frakcijos narių pasiūlymo suteikti paramą kai kuriais klausimais, tačiau paprašytas patikslinti, kurie frakcijos nariai siūlė paramą, ministras teigė, kad tai – konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio uošvis.

„Pradėjęs dirbti žemės ūkio ministru, nepažinau žmonių, kai kuriuos buvau matęs, kai kurių ne. Pradėjo pas mane eiti daug žmonių su savo pamąstymais, pasiūlymais, patarimais. Vienas iš jų buvo Evaldas Čijauskas. Pirmo susitikimo metu išgirdau, kad jis yra G. Landsbergio uošvis. Tie susitikimai yra pakankamai dažni. E. Čijauskas ir per paskutinį mėnesį keletą kartų pas mane buvo. E. Čijauskas pažadėjo frakcijos paramą kai kuriais klausimais“, - teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks pareiškimas susilaukė konservatorių kritikos, kadangi minėtas E. Čijauskas – ne frakcijos narys.

Tvirtino žodinio susitarimo teisėtumą

Kalbėdamas apie žodinį susitarimą, pagal kurį jis dirbo ūkininko Ramučio Lėlio žemę, ministras dar kartą tvirtino, kad žodiniai susitarimai galioja ir pagal juos Lietuvoje esą dirbama daugelis ūkių. Tiesa, pats R. Lėlys kiek anksčiau sakė, kad tokio susitarimo tarp jo ir B. Markausko nebuvo.

„Dar kartą kartoju, kad žodinė sutartis yra galima, tą leidžia Civilinis kodeksas“, - kartojo ministras.

Šiuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka tyrimą dėl paramos, kurią savo dirbamam ūkiui gavo B. Markausko šeima. Tyrime apklaustas ūkininkas R. Lėlys, paimti dokumentai iš Nacionalinės mokėjimo agentūros, kuri skirsto Europos Sąjungos paramas.

REKLAMA

Gina premjeras

Opozicija trečiadienį buvo susirinkusi aptarti dėl galimybių ministrui rengti interpeliaciją.

Ministrą atsistatydinti paragino prezidentė Dalia Grybauskaitė, tačiau B. Markauską gina premjeras Saulius Skvernelis.

Ministras kritikos susilaukė naujienų portalui 15min.lt paskelbus, kad j šeima dirbo svetimą žemę be savininkų leidimo bei už tai gavo ES išmokas. Ministras teigė turėjęs žodinius savininkų sutikimus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų