REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Švedų pora namus įsirengė šiltnamyje – labiausiai stebina dydis

Namo šildymas gali labai paploninti piniginę, ypač jei gyvenate ten, kur šalta didžiąją metų dalį, pavyzdžiui, Švedijoje. Be to, kai esame priklausomi nuo anglies ir kitų naftos produktų, namų šiluma retai kada tampa aplinkai draugišku reiškiniu.

30

Namo šildymas gali labai paploninti piniginę, ypač jei gyvenate ten, kur šalta didžiąją metų dalį, pavyzdžiui, Švedijoje. Be to, kai esame priklausomi nuo anglies ir kitų naftos produktų, namų šiluma retai kada tampa aplinkai draugišku reiškiniu.

REKLAMA

Būtent ši priežastis vieną Stokholme gyvenančią šeimą paskatino sugalvoti, kaip sutaupyti pinigų šildymui ir kuo pakeisti įprastą kurą.

Marie Granmar ir Charleso Sacilotto idėja ne tik sumani, bet ir labai stebinanti.

Kadangi pora gyvena Švedijoje, kur žiemos yra ilgos ir šaltos, prieš prasidedant šildymo sezonui gyventojai privalo įsitikinti, kad jų šildymo sistema veikia nepriekaištingai, kitaip, jei žiemos eigoje išlys kažkokios problemos, tai gali skaudžiai atsiliepti.

Marie ir Charlesui atsibodo kiekvieną mėnesį mokėti už šildymą, todėl jie rado būdą, kaip išlikti šiltiems, nepermokėti ir, kas svarbiausia, neteršti aplinkos. Tiesa, jų idėja kai kuriems gali pasirodyti kiek neįprasta, tačiau pripažinkite, kad ji be galo originali.

REKLAMA
REKLAMA

Poros namų vidus iš pirmo žvilgsnio atrodo įprastai, tačiau yra šis tas, kas priverčia nustebti. Ar galite atspėti kas tai?

Norite tikėkite, norite ne, tačiau Marie ir Charleso namus supa didžiulis šiltnamis. Jis atlieką savo įprastinę funkciją ir tuo pat metu namo viduje palaiko pastovią temperatūrą. Be to, šiltnamyje galima auginti augalus.

REKLAMA

Apart to, jog poros namas išties atrodo įspūdingai, šiltnamis namams suteikė tiek šilumos, kad įprastinės sistemos ir metodai buvo visai nereikalingi.

Sodas už lango

Šis išskirtinis pastatas turi ir savo pavadinimą – gamtos namas. Šiltnamyje vyravusi šiluma ir namo viduje neleido temperatūrai atvėsti, todėl Marie ir Charlesas sutaupė nemažai pinigų.

Šią idėją Charlesui įgyvendinti padėjo jo draugas architektas Bengtas Warne‘as, kuris šį konceptą sugalvojo dar 1974-aisiais. Prieš padedant Marie ir Charlesui, Bengtas jau buvo pastatęs tuziną tokių namų.

REKLAMA
REKLAMA

Pora savo įprastus namus apsupo 4 milimetrų storio stiklu.

Šiltnamio plotas buvo dvigubai didesnis nei namo, todėl jame buvo pakankamai vietos vaikščioti. Kadangi tikrasis namas, esantis šiltnamio viduje, nebuvo veikiamas saulės, vėjo ar lietaus, medinės jo sienos nebuvo padengtos specialiais chemikalais, neleidžiančiais jam supūti. Lyg naujas namas atrodo visus metus. Be to, jame buvo nemažai stiklinių stumdomų durų, pro kurias šeima galėjo lengvai patekti į šiltnamį.

Marie ir Charlesas visus metus gali mėgautis saulės spinduliais. Nors šis šiltnamis buvo sukurtas dėl finansinių ir aplinkosauginių priežasčių, jis atrodo pakankamai estetiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pora žinojo, kad jiems vis tiek reikės išeiti į lauką, todėl buvo įrengta daugybė stumdomų durų. Nors jų namas atrodė įspūdingai, žmonės negalėjo visą laiką pragyventi viduje.

Vienas iš teigiamų toki namo aspektų – galimybė turėti sodą vos už lango. Ar galite įsivaizduoti, kiek pinigų galima sutaupyti atsisakius įprastinio šildymo ir sumažinus keliones į prekybos centrą?

Šeima augina pačius įvairiausius vaisius ir daržoves. Be to, jie žinojo, jog maitinasi tikrai sveikais, organiškais ir pesticidais neapkrėstais produktais.

Pasikeitė požiūris į gyvenimą

Šeimos sprendimui apsigyventi šiltnamyje įtakos turėjo ne tik praktinės priežastys.

„Tai padaryti nusprendėme ne tik dėl gamtos, saulės ir vandens. Tam įtakos turėjo ir pakitusi gyvenimo filosofija ir noras gyventi, kaip galima teigti, kitokiame pasaulyje“, - sakė Charlesas.

REKLAMA

Priėmę sprendimą apsigyventi šiltnamyje, Marie ir Charlesas privalėjo pakeisti ir savo gyvenimo būdą.

Iš pradžių visa ši idėja prilygo mokslinei fantastikai.

„Gyvenimas šiltnamyje architektūrai suteikia visai kitokį įvaizdį ir ketvirtą dimensiją, kurioje laikas yra perteikiamas per natūraliai atsinaujinantį nesibaigiantį augimą, saulę, lietų, vėją ir augalų žemą, energiją, orą, vandenį ir gruntą“, - pasakojo Bengtas.

Akivaizdu, kad šiltnamis šeimos gyvenimui suteikė daugiau laimės. Nors iš pradžių tai atrodė neįtikėtina, tikriausiai ne vienam jūsų kilo mintis patiems apsigyventi tokiuose namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų