REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Telegram“ blokavimo istorija tapo Dovydo ir Galijoto kova už interneto laisvę Rusijoje. Ir, panašu, kad „Dovydas“ kol kas gudrumu lenkia valstybės cenzūros atstovus – netikėtai paaiškėjo, kad paprasčiausiai blokuoti „Telegram“ IP adresų nepavyks, nes šie sugeba „slėptis“ tokių interneto gigančių, kaip „Apple“, „Microsoft“ ir „Google“ serveriuose.

„Telegram“ blokavimo istorija tapo Dovydo ir Galijoto kova už interneto laisvę Rusijoje. Ir, panašu, kad „Dovydas“ kol kas gudrumu lenkia valstybės cenzūros atstovus – netikėtai paaiškėjo, kad paprasčiausiai blokuoti „Telegram“ IP adresų nepavyks, nes šie sugeba „slėptis“ tokių interneto gigančių, kaip „Apple“, „Microsoft“ ir „Google“ serveriuose.

REKLAMA

Rusijos vyriausiasis interneto cenzorius, „Roskomnadzor“ vadovas Aleksandras Žarovas leidiniui „Vedomosti“ pripažino, kad pokalbių programėlės „Telegram“ blokavimas Rusijos teritorijoje vyksta pagal principą „sprogmens ir šarvo kova“.

Pasak A. Žarovo, Roskomnadzor iš pradžių užblokavo apie 9 tūkst. IP adresų, kurie priklausė pačiam „Telegram“, o dar vėliau – IP adresus, į kuriuos Pavelo Durovo komandos sukurta programėlė migravo.

REKLAMA
REKLAMA

„Tuomet jis perėjo į „Amazon“ potinklį (apie 600 tūkst. IP), jie taip pat blokuoti. Dabar „Telegram“ pervedė savo adresus į kitą resursą (apie 540 tūkst. IP), kurie taip pat bus blokuojami artimiausiu metu“, – pareiškė A. Žarovas.

REKLAMA

Žiniasklaida skelbia, kad buvo užblokuoti ne mažiau nei 655 tūkst. „Amazon Web Services“ ir apie milijoną „Google“ debesijos paslaugos IP adresų.

Blokavimas sukėlė nesklandumus ir kai kurių interneto paslaugų tiekėjų veiklai, ypač tų, kurie naudojasi „Amazon“ ir „Google“ paslaugomis. Apie veiklos sutrikimus pranešė balso skambučių internetu programėlė „Viber“.

„Roskomnadzor“ balandžio 16-ąją išsiuntė Rusijos interneto operatoriams nurodymą blokuoti „Telegram“ programos veiklą Rusijos teritorijoje.

„Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas, buvęs „Vkontakte“ autorius ir savininkas, turėjęs bėgti iš šalies dėl saugumo spaudimo, komentuodamas jo programos blokavimo pasekmes, pareiškė, kad konfidencialumas yra neparduodamas, o žmogaus teisės neturi būti paliktos grėsmei vien dėl baimės ar godumo.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat jis žadėjo imtis priemonių, kad blokavimas nesuveiktų, o tinklaraštininkas Ilja Varlamovas, turintis vieną didžiausių kanalų „Telegram“, paskelbė, kad jo žinučių skaitytojų srautas vakar ne tik, kad ne sumažėjo, bet netgi kažkiek išaugo.

„Telegram“ apėjo Rusijos blokavimą

Šiuo metu situacija susidariusi tokia, kad „abi pusės yra parodžiusios dantis“. Viena pusė pradėjo aktyvų tinklo blokavimą, o kita – ne mažiau aktyvų to blokavimo apėjimą. Tačiau laimi, bent jau kol kas, „Telegram“ komanda.

Antradienį „lenta.ru“ pranešė, kad rusai savo socialiniuose tinkluose masiškai skelbia apie „vėl veikiantį“ „Telegram“. Tikėtina, kad „Telegram“ IT technologijų genijus, Pavelas Durovas ir jo komanda atrado būdą, kuris leidžia jiems apeiti Rusijos valdžios cenzūrą net nesiūlant vartotojams pereiti prie VPN paslaugų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aišku, Rusijos valdžia dar gali padaryti taip, kad „Telegram“ neveiktų, tačiau tokiu atveju gali sutrikti daugelio Rusijoje veikiančių programėlių ir interneto paslaugų veikla.

Iš pradžių „Telegram“ apėjo blokavimą Rusijoje pasinaudoję „Amazon“ IP adresais, tačiau „Roskomnadzor“ blokavo pusę milijono jų, kad tik galėtų įvykdyti „teismo nutarimą“. Nepaisant to, žinučių programėlės administracija netruko surasti išeitį.

„Telegram“ visose naudojamose platformose naudoja unikalų servisą DC_Update, kuris leidžia atnaujinti duomenų paskirstymo centrų adresus. „Normaliomis sąlygomis“ jis yra naudojamas siekiant užtikrinti stabilų ir greitą žinučių siuntimą, tačiau šiomis dienomis paaiškėjo jo unikali savybė apeinant blokavimą. „Roskomnadzor“ paprasčiausiai nespėja reaguoti į pasikeitusius adresus, o ir tie adresai yra siejami su pernelyg didelius skaičiumi kitų paslaugų tiekėjų, kad būtų galima neskausmingai visam Rusijos internetui blokuoti vieną tiekėją.

REKLAMA

Sistema DC_Update dirba tokiu principu, kad užklausos eina ne iš „Telegram“ serverio, kurį Rusijoje bandoma blokuoti, o su „Apple“, „Google“ ar „Microsoft“ serveriais. Kiekvieną sykį, kuomet serverių bazė atsinaujina, o tai vyksta nuolatos, programa gali slapta nuo visų gauti naujus serverių adresus. Kad užblokuotų šį apėjimą „Roskomnadzor“ tektų blokuoti dešimtis milijonų IP adresų, o tai reikštų visišką Rusijos izoliaciją nuo pasaulio.

Net jeigu „Roskomnadzor“ per kažkokį stebuklą pavyktų sužinoti IP adresus, į kuriuos kreipiasi „Google“, „Apple“ ir „Microsoft“ DC_Update pagalba, tai jie vis tiek nesiimtų jų blokuoti, nes tokiu atveju atsiranda rizika, kad pradės neveikti kitos programėlės, tokios kaip „WhatsApp“, „Viber“ ir panašios. Kas iš esmės ir atsitiko pačią pirmą blokavimo dieną.

REKLAMA

Dabar „Telegram“ daliai vartotojų neveikia tik todėl, kad pačios programėlės serveriai patyrė didžiules apkrovas. Programuotojams prireiks kelių dienų, kad perskirstytų pakitusius srautus. Ką šiuo atveju darys „Roskomnadzor“ – neaišku, tačiau užblokuoti šio paslaugų tiekėjo, be poveikio šimtams kitų, jau dabar darosi aišku, kad nepavyks.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų