REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių kritikuojamas žemės ūkio ministras Bronius Markauskas antradienį Seimo posėdyje atsakinėjo į grupės Seimo narių raštu iš anksto jam pateiktus klausimus. Dar prieš akistatą B. Markauskas žurnalistams sakė turintis įrodymus, kad su ūkininku Ramučiu Lėliu sutarė dėl šio žemės sklypo kultivavimo.

Dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių kritikuojamas žemės ūkio ministras Bronius Markauskas antradienį Seimo posėdyje atsakinėjo į grupės Seimo narių raštu iš anksto jam pateiktus klausimus. Dar prieš akistatą B. Markauskas žurnalistams sakė turintis įrodymus, kad su ūkininku Ramučiu Lėliu sutarė dėl šio žemės sklypo kultivavimo.

REKLAMA

Antradienį turi paaiškėti ir B. Markausko likimas – po judviejų susitikimo premjeras Saulius Skvernelis paskelbs, ar siūlys ministrui trauktis iš posto. Praėjusią savaitę premjeras sakė, kad B. Markauskui toliau dirbti būtų sunku, bet įmanoma.

Tikina gavęs leidimą

Į klausimą, ar pripažįsta, kad jo šeima be savininko leidimo ir nuomos sutarties naudojosi jo turtu ir gavo Europos Sąjungos išmokas, B. Markauskas sakė pripažįstantis, kad ne visa žemė, už kurią ūkininkė Sofija Markauskienė (jo mama – aut. past.) gavo išmokas, valdoma pagal rašytinę nuomos sutartį.

„Bet nepripažįstu, kad žemė dirbama be savininkų leidimo. Jeigu klausiama konkrečiai apie R. Lėliui priklausomą sklypą, tai tame pačiame lauke esančių kitų dviejų sklypų savininkai patvirtino, kad prieš pradedant naudoti mamos ūkyje R. Lėliaus žemės sklypą buvo jo atsiklausta. Ir tą jie patvirtino raštiškai“, - Seime sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar sąžininga be savininko leidimo ūkininkauti jo žemėje ir gauti už tuos plotus ES išmokas, ministras teigė, jog jo mama neūkininkavo be savininko leidimo, o gavo jų rašytinį arba žodinį sutikimą naudotis žeme.

REKLAMA

Į klausimą, kiek žemės jų šeima naudoja žemės ūkio verslui, ir kiek ES išmokų už tai gauna, B. Markauskas sakė, kad 2015 m. deklaravo 236 hektarus žemės, 2016 m. – 223 hektarai, 2017 – 210 hektarų. Tuo tarpu išmokos už 2015 m. – 38 tūkst. eurų, 2016 m. – 36 tūkst. eurų, 2017 m. – 33 tūkst. eurų.

Žada keisti sistemą

Seimo nariai ministro klausė, ar jis ketina toleruoti tokią sistemą, kai Lietuvoje ūkininkaujama be savininkų leidimo. B. Markausko teigimu, seniai reikėjo priimti sprendimus, kad ūkininkams nekiltų rizikos.

„Smulkūs ir vidutiniai ūkiai, kurie patys dirba ir turi problemų su dokumentacija, turėjo šitoje vietoje problemų ir turėjo tas rizikas prisiimti. Mes tikrai tą darome ir pastarąsias dvi savaites dirba visi specialistai. Mes kitiems metams pasėlių deklaravimui parengsime taisykles, kad tų rizikų ūkininkams būtų kuo mažiau“, - tikino ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar kilus klausimų dėl jo šeimos žemės ūkio, jis galės atsakyti už visos šalies žemės ūkį, B. Markauskas prašė atskirti laikotarpį, kada jis buvo ūkininkas, nuo tada, kai tapo ministru.

„Kai tapau Seimo narys ir ministras, nė vienos naujos žodinės ar rašytinės sutarties neatsirado“, - tvirtino ministras.

Su R. Karbauskiu nekalbėjo

Praėjusią savaitę ministras pareiškė ketinantis palikti savo postą per pusmetį, bet dar tą pačią dieną pareiškė, kad tai buvo komunikacinė klaida. Seimo nariai jo klausė, ar per tą laiką iki persigalvojimo jis kalbėjosi su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per tą valandą su R. Karbauskiu nekalbėjome. Bet praėjo nemažai laiko. Čia turima omeny, kada atsakinėjau tiesioginėje transliacijoje ir Seime po to pasakiau žurnalistams apie abejones. Nekalbėjau su R. Karbauskiu“, - tvirtino ministras.

Paprašytas atsakyti į prieš kelis mėnesius iškeltus klausimus, kiek žemės valdo R. Karbauskis ir su juo susiję asmenys, ar teisėtai ji įgyta, B. Markauskas teigė, kad jau kontroliuojama, kad niekas negalėtų įsigyti daugiau nei 500 hektarų žemės.

„Kalbant į praeitį, Generalinė prokuratūra atlieka tą tyrimą. Ir, manau, kad niekad geriau už prokuratūrą to tyrimo neatliks“, - Seime kalbėjo ministras.

REKLAMA

Nemano užtraukęs šešėlį

Paprašytas atsakyti, kaip vertina jo metamą šešėlį visai dabartinei Vyriausybei ir jos reputacijai, B. Markauskas teigė nežinantis, ką reiškia metamas šešėlis.

„Manau, kad to šešėlio nėra. Manau, kad kaip žemės ūkio ministras turiu labai didelę patirtį žemės ūkio veikloje, man labai gerai matosi tos spragos, kurios turi būti taisomos“, - sakė ministras.

Pats nesitrauks

Po pasisakymo Seime B. Markauskas žurnalistams kalbėjo neketinantis trauktis, neišgirdęs premjero nuomonės ir neketinantis imtis skubotų sprendimų. Tuo tarpu daugiau papasakoti apie jo neva turimus raštiškus liudijimus dėl R. Lėliaus žemės kalbėti jis atsisakė, paminėjo tik tiek, kad turi kitų ūkininkų liudijimus, jog jis pats tarėsi dėl R. Leliaus žemės žodžiu.

REKLAMA

Paaiškės ministro likimas

Jei ministras liks poste, opozicija neatmeta interpeliacijos galimybės, tam reiktų surinkti 71 Seimo nario balsą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo su S. Skverneliu pirmadienį teigė laukianti premjero galutinio sprendimo. Praėjusią savaitę šalies vadovė teigė nematanti galimybių B. Markauskui toliau dirbti Vyriausybėje.

B. Markauskas raginimų trauktis sulaukė portalui 15min.lt paskelbus, kad jo šeima dirbo ne tik savo, bet ir svetimą žemę, ir už tai gaudavo ES išmokas. Pats ministras tai pavadino netyčine klaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų