REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su nelygybe ir skurdu kovoti užsimojusi Vyriausybė pristatė mokesčių reformą, kuri, panašu, pagelbės ne tiek skurstantiesiems, kiek turtingiesiems. Keičiant mokesčių tarifus, automatiškai šiek tiek paaugs ir daugiau uždirbančiųjų pajamos, tačiau ekonomistai ir Finansų minsitras primena, kad dabar metas užsiauginti viduriniąją klasę.

Su nelygybe ir skurdu kovoti užsimojusi Vyriausybė pristatė mokesčių reformą, kuri, panašu, pagelbės ne tiek skurstantiesiems, kiek turtingiesiems. Keičiant mokesčių tarifus, automatiškai šiek tiek paaugs ir daugiau uždirbančiųjų pajamos, tačiau ekonomistai ir Finansų minsitras primena, kad dabar metas užsiauginti viduriniąją klasę.

REKLAMA

Vyriausybė pirmadienį pristatė mokesčių reforma, kuria numato didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), didinti gyventojų pajamų mokestį (GPM), įvesti „Sodros“ įmokų „lubas“ bei sujungti darbdavio ir darbuotojo socialinio draudimo įmokas.

Šiek tiek didės pajamos

Ketinama nuosekliai didinti NPD iki 2,5 vidutinių darbo užmokesčių (dabar VDU 690,5 euro „į rankas“). Šiuo metu NPD – 380 eurų. Natūralu, kad po tokių pokyčių didžiąją naudą pajus vidutinių pajamų gavėjai.

Tuo tarpu darbuotojo socialinio draudimo tarifas sieks 18,5 proc., darbdavio – 1,24 proc., GPM tarifas nuo 15 proc. bus keliamas iki 21 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Ketinama įvesti „Sodros“ įmokų „lubas“, o nuo jų – papildomą progresinį tarifą. Finansų ministerija skaičiuoja, kad, jei šiuo metu uždirbama 500 eurų „ant popieriaus“, atlyginimas per trejus metus padidėtų 57 eurais, jei 900 eurų – 78 eurais, jei 1,2 tūkst. eurų – 91 euru, jei 1,5 tūkst. eurų – 84 eurais, jei 2 tūkst. eurų – 72 eurais.

REKLAMA

Piktinasi turtingųjų penėjimu

Vis tik netrūksta susirūpinusių, kad tokios permainos naudingiausios bus daugiausiai, o ne mažiausiai uždirbantiems.

Štai Vilniaus vicemeras, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas savo „Facebook“ paskyroje rašė, jog „pristatytas „struktūrinių“ reformų paketas ženkliau papildys daug uždirbančių žmonių ir įmonių kišenes. Kitiems pokyčiai bus menki arba, apskritai, gaus kitu „lazdos“ galu. 

Jis piktinasi, kad NPD didinimas minimalų ar arti minimalaus atlyginimo uždirbantiems žmonėms „absoliučiai nieko neduoda“. Maža to, G. Paluckas tikina, kad NPD išplėtimas lems, kad į biudžetą bus surenkama mažiau lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

LSDP pirmininko kritikos susilaukė ir planas įvesti „Sodros“ įmokų „lubas“.

„Daug uždirbantiems visai nieko, o įmonėms išvis gerai. „Lubų“ efektas – minus 115 milijonų „Sodros“ pajamų. Ši reforma sako aiškiai – po dešimtį kitą eurų bus pabarstyta visiems, tūkstančiai nedaugeliui, milijonai keliems, tačiau viešųjų paslaugų sektorius toliau trauksis“, - nuogąstavo G. Paluckas.

„Kalbėjimas dėl kalbėjimo“

G. Palucko ir kitų mokesčių reformos priešininkų mintys papiktino Finansų ministrą Vilių Šapoką. Į priekaištus jis atsako paprastai, tai – kalbėjimas dėl kalbėjimo. Ministras primena, kad pernai buvo nemažai besipiktinančių, jog teigiamų pokyčių sulaukia tik skurstantieji, o ne daugiau uždirbantys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galėčiau jiems priminti ką jie prieš metus laiko kalbėjo. Sprendžiant vakar dienos problemą, kai buvo sprendžiama skurdo problema, ir didžioji dalis lėšų – daugiau nei 600 mln. eurų – buvo skurdui nukreipti mažinti, ir tie patys politikai šaukė, kad spręsdami skurdo problemą, mes nieko nedarome viduriniajai klasei. Dabar tie patys šaukia, kad skirdami viduriniajai klasei, neskiriame skurstantiems. Tai yra kalbėjimas dėl kalbėjimo“, - tv3.lt kalbėjo V. Šapoka.

Mažiausiai uždirbantieji jau gavo gelbėjimosi ratą

Banko „Luminor“ vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė patvirtina, kad mokesčių reforma išties labiausiai palies vidutines ir mažesnes nei vidutines pajamas uždirbančius žmones, kadangi didinamas NPD palies ir daugiau žmonių.

REKLAMA

Tačiau ekonomistė čia neįžvelgia jokios grėsmės ir primena, kad mažiausias pajamas uždirbantys asmenys pagalbos sulaukė jau pernai, kai minimalus atlyginimas padidintas iki 400 eurų, o NPD – iki 380 eurų. Dabar, sako I. Genytė-Pikčienė, metas užsiauginti viduriniąją klasę.

„Mažiausias pajamas uždirbantiems jau buvo pagelbėta pernai, kai padidintas minimalus atlyginimas ir NPD. Dabar atėjo metas padėtis viduriniajai klasei. Tiesą pasakius, gal net ją užsiauginti, nes mes Lietuvoje jos neturime stiprios“, - tv3.lt kalbėjo I. Genytė-Pikčienė.

Ekonomistė patvirtina ir tai, kad po šių mokestinių pakeitimų nukentės ir „Sodros“, ir valstybinius biudžetas, tačiau čia pagelbės Europos Sąjunga ir ekonominio pakilimo metas.

„Tikrai šiokia tokia skylė atsivers, bet dabar yra ekonominio pakilimo metas, kada palanku imtis pokyčių ir galima biudžeto skyles užlopyti augančios ekonomikos lėšomis. Taip pat tokioms struktūrinėms reformoms Europos Sąjunga skiria lėšų, kad jos būtų įgyvendintos. Tai tikėtina, kad tai padės atsivėrusių skylių lopymui“, - prognozavo analitikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų