REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Lietuvoje nusipirkti greitosios ar policijos automobilį gali bet kas (TV3 koliažas)

Ne vieną kartą žmonės internete dalinosi vaizdeliais, kaip greitosios pagalbos automobiliai naudojami ne pagal paskirtį. Kas veža baldus, kas cemento maišus krauna, o kai kur greitosios automobiliai ištisas savaites stovi palikti. Tai kuo tada ligoniai turi būti vežami, o gal per daug mūsų šalyje tokių automobilių.

9

Ne vieną kartą žmonės internete dalinosi vaizdeliais, kaip greitosios pagalbos automobiliai naudojami ne pagal paskirtį. Kas veža baldus, kas cemento maišus krauna, o kai kur greitosios automobiliai ištisas savaites stovi palikti. Tai kuo tada ligoniai turi būti vežami, o gal per daug mūsų šalyje tokių automobilių.

REKLAMA

Neseniai viešojoje erdvėje pasirodė žinutės, esą nusipirkus policijos automobilį irgi galima su juo veikti ką nori. Negi niekas Lietuvoje nekontroliuoja, kad su specialiais automobiliais važinėti gali bet kuris iš mūsų? 

Rengia aukcionus

Tiek policijos, tiek greitosios pagalbos automobiliai parduodami rengiant nebenaudojamų automobilių aukcionus, kurie organizuojami pagal Vyriausybės numatytą tvarką.

Sveikatos apsaugos ministerijos leidimu, aukcionus organizuojasi pačios įstaigos pagal pavedimo sutartis sudarytas su ministerija, atsižvelgdamos į valstybės turto būklę.

REKLAMA
REKLAMA

O štai policijos įstaigos eksploatuoti netinkamas transporto priemones parduoda aukcionuose, dažniausiai kartą ar du per metus, kai automobilis neatitinka reikalavimų, yra didelės ridos, senas ar apgadintas, kai remonto kaštai viršija automobilio vertę ir nebeapsimoka jo taisyti. Už tai atsakingas taip pat kiekvienas apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

REKLAMA

„Prieš rengiant aukcioną jis paskelbiamas viešosios informacijos priemonėse. Taip pat kiekvieną jų galima rasti policijos interneto svetainėse. Visi norintys be išimčių gali registruotis ir dalyvauti“, – tikino Policijos departamento komunikacijos specialistė Simona Ludavičiūtė.

Tiek policijos, tiek greitosios automobilius įsigyti gali fiziniai asmenys bei įmonės.

Su policijos automobiliu – tik policija

Policijos departamento atstovės teigimu, visi aukcionuose parduodami nebenaudojami policijos automobiliai būna be visų skiriamųjų ženklų.

„Nuo aukcionuose parduodamų policijos automobilių visuomet nuimami specialieji ženklai, žymėjimai, užrašai, švyturėlių sistemos ir visa kita policijai priklausanti įranga. Nebuvo nė vieno atvejo, kai parduodamas automobilis su skiriamaisiais policijos ženklais“, – sakė S. Ludavičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

O kino ekranuose matomi policijos automobiliai būna tik paruošti į panašius. Tai portalui tv3.lt patvirtino ir režisierius Tadas Vidmantas. „Mes apklijuojame specialiais lipdukais automobilius ir užsisakome plafoną, tai filme naudojama butaforija“, – sakė režisierius.

Greitąsias turi atskirti patys

Pasirodo, su greitosios automobiliais yra kitaip. Portalui tv3.lt SAM atstovė aiškino, kad ministerija neturi informacijos, jog valstybės turto aukcionuose parduotas transportas būtų naudotas su likusiais skiriamaisiais ženklais.

„Kiek ministerijai yra žinoma iš aukcionų organizatorių, prieš parduodant GMP automobilius nuo jų yra nuimami skiriamieji ženklai – švyturėliai ir garsiniai signalai. Pagrindinis specialaus transporto priemonių požymis – ne jos priklausomybė kokiai nors tarnybai, o tik specialių signalų turėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad transporto priemonė būtų priskiriama specialiajai, ji būtinai privalo turėti specialius šviesos signalus. Pažymėtina, kad jokios reikšmės transporto priemonei priskirti prie specialaus transporto neturi ir jos nudažymas. Nudažyta įprastomis greitosios medicinos pagalbos spalvomis arba apklijuota specialiomis juostomis mašina visiškai nebus specialioji, jeigu neturės specialių šviesos signalų“, – nurodė ministerijos atstovė Gabrielė Banaitytė.

Todėl aukcione automobilį nusipirkęs žmogus būtų baudžiamas tik už specialiųjų šviesos ir garso signalų įrengimą bei naudojimą. 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga portalui tv3.lt sakė, kad nėra pats pastebėjęs tokių atvejų, bet jeigu tai būtų rimta problema, sprendimas galėtų būti greitai priimtas.

REKLAMA

„,Manau, problema didžiausia būtų tada, jeigu tokius automobilius įsigiję žmonės važinėtų jais ar statytų juos pažeisdami taisykles. Visgi, sulaukiame su ligoniais dirbančių organizacijų prašymų atiduoti nebenaudojamus automobilius, jiems būtų dar geriau tokius turėti.

Tai vieniems reikėtų nuvalytus automobilius per aukcioną parduoti, o kitiems ne? Kai matysime, kad problema yra rimta ar naudojamasi automobiliais, pažeidžiant tvarką, tikrai veiksmų imsimės“, – sakė ministras.

Visgi, beliks tik susikurti butaforinį plafono ir važinėtis po miestą? Taip ir neaišku, kodėl policija nuvalo visus skiriamuosius ženklus ir vėliau nesiaiškina dėl kiekvieno užfiksuoto kadro, o medicinos įstaigos tai priverstos daryti nuolat. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų