REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
143
Drąsus atvirumas: po gimdymo – skausmingi kadrai

Paaiškėjus, kad natūralus gimdymas neįmanomas, dėka permatomos chirurginės užuolaidos Allison galėjo išvysti, kaip gimė jos sūnus.

143

Paaiškėjus, kad natūralus gimdymas neįmanomas, dėka permatomos chirurginės užuolaidos Allison galėjo išvysti, kaip gimė jos sūnus.

REKLAMA

Tiek motinai, tiek kūdikiui natūralus gimdymas yra saugiausias pasirinkimas, tačiau Allison placenta užaugo kiek neįprastai, dėl ko svarbiausią motinos ir jos sūnaus dieną jai teko atlikti cezario pjūvį.

Tačiau moters vyras Brentas sugalvojo, kaip gimdymo metu moteris galėtų išvysti vos tik gimusį Bennettą.

Jautrią akimirką ir pirmą judviejų susitikimą pavyko įamžinti įspūdinguose kadruose.

Norėjo viską matyti

Prieš 3 metus pirmąjį savo vaikelį Allison pagimdė natūraliu būdu. Ji tikėjosi, kad Bennetttas į pasaulį atvyks taip pat. Tačiau 20-ą nėštumo savaitę gydytojai moteriai paaiškino, kad jos placenta užaugo ant gimdos kaklelio, pro kurį natūraliu būdu išlenda vaikelis.

Ne vietoje užaugusi placenta nustatoma 1 iš 200 moterų. Kartais šis sutrikimas antroje nėštumo pusėje sukelia kraujavimą iš makšties.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi šis itin jautrus audinys yra taip arti makšties angos, didelė tikimybė, kad gimdymo metu jis gali būti pažeistas, pradėti kraujuoti ir taip sukelti pavojų tiek motinai, tiek pačiam kūdikiui.

REKLAMA

Allison ir Brentas privalėjo imtis visų atsargumo priemonių, kad mažylis pasaulį išvystų sveikas, tačiau ši diagnozė sujaukė kitus poros planus. Juodu nenorėjo netekti progos išbandyti kitą labai naudingą dalyką, kurį suteikia natūralus gimdymas. Pagalbos jie kreipėsi į savo nėštumo konsultantę Tracy Abney.

Tracy, kuri taip pat buvo ir šeimos ypatingos dienos fotografė, prisiminė, jog kai jai pačiai buvo atliekamas cezario pjūvis, savo vaikelį ji išvydo bene pasktinė.

„Mes nenorėjome praleisti nei vienos nuostabaus vaikelio gimimo akimirkos vien todėl, kad man turėjo būti atliktas cezario pjūvis‘, - pasakojo Allison.

REKLAMA
REKLAMA

Įprastai cezario metu virš apatinės motinos kūno dalies kabo nepermatoma užuolaida, kuri turi apsaugoti motiną nuo nemalonių savo pačios kūno ir kraujo vaizdinių, kurie vėliau gali sutrikdyti jos kraujospūdį, sukelti nerimą, tapti sąmonės netekimo priežastimi.

Kuomet gydytojas išima kūdikį ir jis atsiduria mamos glėbyje, praeina nemažai laiko, kadangi mažylis turi būti nuvežtas į atskirą palatą, kurioje jam atliekami tyrimai, juo rūpinasi slaugės, o tuo tarpu motinai yra susiuvama atvira žaizda.

Gimdymo metu labai svarbu užtikrinti, kad motina išliktų rami. Juk norisi, kad vaikelio atėjimas į pasaulį vyktų kuo sklandžiau. Tiesa, tyrimai įrodė, kad motinos vaidmuo pačiame gimdymo procese yra labai naudingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Natūraliai gimdžiusios moterys turi mažesnę tikimybę nukraujuoti ir turi galimybę greičiau paimti kūdikį į rankas, užmegzti ryšį ir jį pamaitinti, o tai taip pat svarbu naujagimiui.

Tracy, Allison ir Brentas rado kompromisą ir nusprendė atlikti šeimai draugišką ir švelnų cezario pjūvį.

Nauja, bet vis populiarėjanti praktika

JAV ši praktika dar visai nauja, tačiau vis daugiau ligoninių ėmė tai siūlyti po to, kai suprato, jog net ir atliekant cezario pjūvį emocijos ir išskirtinės akimirkos yra labai svarbios.

Vietoje nepermatomos užuolaidos virš motinos yra pakabinamas peršviečiamas plastikinis apsauginis audinys, leidžiantis matyti, kaip yra atliekamas cezario pjūvis. Šalia motinos taip pat gali būti ir jos antroji pusė ir, jei tik gimdyvė pageidauja, jos nėštumo konsultantė. Be to, atlikus cezario pjūvį, vaikelis tuojau pat yra įteikiamas motinai į glėbį.

REKLAMA

Tiesa, pačioje operacijos pradžioje, kuomet yra daromas pats pjūvis, motiną skirią nepermatoma užuolaida. Be to, peršviečiama užuolaida gali būti pakeista nematoma vos tik mama ar jos partneris ima jaudintis, jiems pasidaro nemalonu.

„Akimirką, kuomet gydytojai jau buvo pasiruošę išimti Bennettą, jie nuleido nepermatomą užuolaidą, kad galėtume pamatyti, kaip gimsta mūsų sūnus“, - tęsė Allison. „Tiems, kas labai jautriai reaguoja į visus nemalonius vaizdinius, pavyzdžiui, mano vyrui, užuolaidos buvo pakabintos taip, kad jis matytų tik patį gimimo procesą, o ne mano kūną.“

Kovo 29-ą dieną Allison ir Brentas matė, kaip, net ir atliekant cezario pjūvį, gimsta jų sūnus Bennettas. Motina aiškiai matė pirmąjį savo vaikelio įkvėpimą ir po kelių minučių jau laikė jį savo glėbyje.

„Esame be galo dėkingi, kad galėjome visa tai patirti. Kaip ir gimus pirmajai atžalai, dar ilgai saugosime šį prisiminimą. Taip pat norime padėkoti nuostabiems gydytojams, slaugėms, nėštumo konsultantei“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų