REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuomet nuo mitybos planų įvairovės ima suktis galva, išsirinkti vieną tikrai nelengva. Jei žinote savo kraujo tipą, portalas womenshealthmag.com siūlo išbandyti būtent pagal išskirtinę jūsų organizmo cheminę struktūrą sukurtą mitybą, padėsiančią ne tik sulieknėti, bet ir sumažinti lėtinių ligų riziką.

Kuomet nuo mitybos planų įvairovės ima suktis galva, išsirinkti vieną tikrai nelengva. Jei žinote savo kraujo tipą, portalas womenshealthmag.com siūlo išbandyti būtent pagal išskirtinę jūsų organizmo cheminę struktūrą sukurtą mitybą, padėsiančią ne tik sulieknėti, bet ir sumažinti lėtinių ligų riziką.

REKLAMA

Mitybą pagal kraujo tipą sukūrė gydytojas Peteris D‘Adamo. Ji remiasi teorija, jog jūsų kraujo tipas yra labai svarbus genetinis faktorius, turintis įtakos bendrai jūsų organizmo sveikatai.

Žinant savo kraujo tipą, rekomenduojama užsiimti tam tikra sportine veikla ir maitintis taip, kad taptumėte geriausia savo paties versija, būtumėte sveiki ir stiprūs.

Štai rekomendacijos, kurių patariama laikytis kiekvieną kraujo grupę turinčiam asmeniui.

Kraujo grupė: A

• Maitintis vegetariškai • Valgyti šviežią ir organišką maistą • Užsiimti hatha joga, Tai Či ir meditacija, mažinančia stresą

REKLAMA
REKLAMA

Kraujo grupė: B

• Vengti kukurūzų, grūdinių gaminių, grikių, lęšių, pomidorų, riešutų ir sezamo sėklų, kadangi šie maisto produktai trikdo medžiagų apykaitą ir skatina svorio augimą • Vengti vištienos, padidinančios insulto ir imuniteto ligų riziką • Valgyti daugiau ožkos mėsos, avienos, triušienos, elnienos, žalių daržovių, kiaušinių ir neriebių pieno produktų • Užsiimti kovos menais, žaisti tenisą, važinėtis dviračiu, vaikščioti, žaisti golfą

REKLAMA

Kraujo grupė: O

• Vengti paprastų angliavandenių ir grūdinių gaminių, kadangi O kraujo grupės asmenys turi padidėjusį skrandžio rūgštingumą, kuris, pavartojus šių produktų, gali sukelti uždegimus • Užsiimkite sportu, stiprinančiu jūsų širdį ir raumenis bei kaulus, pavyzdžiui, bėgimu

Kraujo grupė: AB

• Venkite alkoholio ir kofeino, ypač stresinių situacijų metu • Valgykite daugiau tofu, jūros gėrybių ir žalių daržovių, venkite rūkytų ir vytintų mėsos gaminių, didinančių skrandžio vėžio riziką • Valgykite mažiau, bet dažniau • Užsiimkite ir raminančia, ir labiau intensyvia veikla, pavyzdžiui, darbo dienomis važinėkite dviračiu ar bėgiokite, o savaitgaliais medituokite

REKLAMA
REKLAMA

Ar šis mitybos būdas saugus?

Taip, šis mitybos rūšis, kaip teigė Mitybos ir dietetikos akademijos atstovė Sonya Angelone, yra visiškai saugi. Kraujo tipo dieta rekomenduoja maitintis pakankamai sveikai, neliepia atsisakyti tam tikrų maisto kategorijų, o tai labai svarbu. Ne tokius sveikus gaminius siūloma pakeisti naudingesniu maistu.

Ar ši mityba padės sulieknėti?

Atsižvelgiant į tai, jog siūloma atsisakyti visų apdirbtų gaminių ir maitintis pakankamai sveikai, jos laikantis tikrai galima ištirpdyti kelis kilogramus.

„Tai gali padėti sulieknėti, kadangi visas dėmesys skiriamas sveikam ir tikram maistui, sudaromas rėžimas ir atsisakoma įprastų ir nelabai naudingų valgymo įpročių“, - teigė „Appetite for Health“ įkūrėja Julie Upton.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmuosius rezultatus galima pastebėti jau po savaitės, tačiau įrodymų, jog ši mityba išties veikia, nėra. Kai kurie mokslininkai teigia, jog visa tai tik pramanai.

Žurnale „PLOS ONE“ 2014-aisiais metais išspausdintame straipsnyje analizuojami net 1500 žmonių, laikiusių šios mitybos, rezultatai. Išvadose pateikiama, jog nebuvo rastas joks ryšys tarp žmogaus kraujo grupės ir priskirtos mitybos rūšies naudos.

Taigi, svoris gali nukristi tik dėl to, jog jums liepiama valgyti sveikai, tačiau tai nuo jūsų kraujo tipo nepriklauso.

Jei jums patinka prie jūsų kraujo grupės priskirtas maistas, galite tai išbandyti

Tačiau, jei manote, jog šios mitybos jums bus sunku laikytis, nė nevarkite. Dar kartą norisi pabrėžti, jog įrodymų, kad maitinimasis pagal savo kraujo grupę, veikia, nėra. Svoris krenta ir savijauta gerėja tik dėl to, jog į savo valgiaraštį įtraukiate sveikus produktus, daržoves.

„Tiems, kas nori atsikratyti bent kelių kilogramų, padės vaisių, daržovių porcijų padidinimas, cukraus atsisakymas ir sportas bei sumažintos maisto porcijos, tačiau tokių pat rezultatų galima pasiekti ir nekreipiant dėmesio į savo kraujo grupė“, - teigė Julie Upton.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų