REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Šylant orams bunda gamta, taip pat ir erkės, platinančios pavojingas ligas. Medikai įspėja, kad šiais metais erkės bus itin aktyvios ir ragina būti atsargiems bei primena, jog šių kraujasiurbių būtina saugotis jau dabar.

9

Šylant orams bunda gamta, taip pat ir erkės, platinančios pavojingas ligas. Medikai įspėja, kad šiais metais erkės bus itin aktyvios ir ragina būti atsargiems bei primena, jog šių kraujasiurbių būtina saugotis jau dabar.

REKLAMA

Vilnietis Tomas (vardas pakeistas) dalinasi skaudžia patirtimi, kada laiku prieš du metus nepastebėjus įsisiurbusios erkės, pasekmės ir sveikatos sutrikimai, neleidžiantys gyventi pilnavertiško gyvenimo, juntami iki šiol.

„Viskas prasidėjo prieš beveik du metus, kada pajutau pakilusią temperatūrą ir kitus panašius peršalimo simptomus. Kadangi buvo pavasaris, tuo metu aplink išties sirgo ir kiti, į simptomus dėmesio per daug nekreipiau. Po savaitės sveikata apgerėjo ir jau maniau, kad problemos su sveikata baigėsi“, – sako Tomas.

Vis dėlto, Tomas pasakoja, jog praėjus kelioms dienoms ėmė jausti sunkiai paaiškinamus simptomus: baimę, nuolatinį nerimą ir vangumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Ėjau pas gydytojų, tačiau jie niekaip negalėjau nustatyti man diagnozės, o padėtis vis blogėjo. Nustojau bendrauti su žmonėmis, eiti į darbą, vairuoti mašiną, tik buvau namuose ir gulėjau lovoje, nes visko bijojau, vengiau ir niekaip negalėjau paaiškinti, kas su manimi vyksta“, – prisimena vyras.

REKLAMA

Ilgainiui gydytojai Tomui nustatė, kad visus šiuos negalavimus sukėlė erkė, kuri buvo nepastebėta laiku. Deja, tačiau iki šiol vyrą kamuoja psichinės sveikatos sutrikimai, kurių gydymas komplikuotas.

Po žiemos – erkės alkanos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medicinos entomologė Milda Žygutienė perspėja, kad erkės bunda jau prasidėjus pliusinei temperatūrai ir nepaisant to, kad šis pavasaris yra vėlyvas, erkių reikėtų saugotis jau dabar.

„Erkių šiais metais bus daug ir jos bus aktyvios, kadangi po žiemos miego jausis alkanos. Kadangi dabar atšilus orui visi skuba laisvalaikio leisti gamtoje, svarbu neužmiršti, kokie pavojai gali tykoti“, – primena medikė.

REKLAMA
REKLAMA

Milda Žygutienė aiškina, kad pirmiausia erkė užsikabina už drabužių ir vėliau ieško plyšelio, kaip patekti prie žmogaus kūno. Būtent dėl to labai svarbu stebėti, ar grįžus iš gamtos erkių nėra ant drabužių. Taip pat, nors šios kraujasiurbės stengiasi surasti plonesnį odos lopinėlį, kartais gali įsisiurbti ir nugaros srityje, kur pačiam žmogui erkę pastebėti sudėtinga. Tokiu atveju, grįžus iš gamtos, rekomenduojama paprašyti artimųjų, kad apžiūrėtų nugaros sritį.

„Laiku pastebėti erkę svarbu, kadangi Laimo ligos atveju tai gali būti prevencinė priemonė. Erkė Laimo liga žmogų užkrečia ne iš karto, o praėjus vienai arba dvejoms paroms, tad jeigu erkę ištrauksime kuo skubiau, yra galimybė neužsikrėsti“, – nurodo entomologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip apsisaugoti?

Norint apsisaugoti nuo erkių, medikės teigimu, prieš vykstant į gamtą kiekvienas turi prisiminti, kad ten tyko erkės, taip pat pasirinkti tinkamą aprangą, savo rūbus paruošti repelentais ir grįžus namo atidžiai apsižiūrėti tiek drabužius, tiek kūną.

„Tinkama apranga saugantis nuo erkių – šviesūs drabužiai, kadangi ant jų lengviau pamatyti erkę. Taip pat rankogaliai privalo būti užsegti arba aptraukti gumyte, apykaklė – užsegta, kelnės sukištos į kojines arba batus. Be to, būtinas ir galvos apdangalas“, – vardina Milda Žygutienė.

Pasak specialistės, nuo erkių ypač būtina saugoti vaikus, kadangi erkės augalais lipa iki vieno metro aukščio, o tokiame aukštyje paprastai būna vaikai. Jei vaikas nedėvi galvos apdangalo, erkės itin dažnai įsisiurbia į galvos plaukuotą dalį arba už ausų, kur pastebėti kraujasiurbę sudėtinga.

REKLAMA

Erkinio encefalito ir Laimo ligos požymiai

ULAC informuoja, kas erkinis encefalitas pasireiškia sunkiu galvos smegenų ar jų dangalų uždegimu, o jo simptomai neretai būna panašūs į gripo – liga prasideda staiga, pakyla aukšta temperatūra, gali skaudėti galvą, sąnarius, pečius, kai kuriais atvejais gali pradėti krėsti šaltis, pykinti, viduriuoti.

Negalavimai paprastai vargina tik apie savaitę, o tada jie išnyksta. Tiems, kurių organizmo gynyba sušlubuoja, prasideda antroji ligos fazė – smegenų dangalų ar netgi smegenų uždegimas, kuris ypač pavojingas ar net mirtinas (kasmet Lietuvoje miršta 1- 3 asmenys).

Laimo liga – ne virusinė, nuo jos nėra skiepų. Ligos simptomams būdingas požymis – po 7-14 dienų atsirandanti odoje (erkės įsisiurbimo vietoje) viena ar net kelios raudonos arba elipsės formos ryškiais kraštais dėmės. Jų vietoje oda gali būti jautri, ją palietus jaučiama šiluma.

Per kelias dienas paraudimas gali išplisti iki 5 cm diametro ir daugiau. Vėliau šis paraudimas gali pranykti, bet liga progresuoja toliau. Gali prasidėti kiti požymiai: galvos skausmai, ankstyvas nuovargis, nerimas. Vėlesnėse ligos stadijose – gali pasireikšti nervų sistemos pažeidimų, sąnarių, raumenų, akių, širdies pažeidimų. Negydoma Laimo liga gali tapti lėtine, vis labiau pažeisdama smegenis, nervus, širdį, sąnarius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų