REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Sezoninio darbo pasiūlymas Vokietijoje įsiutino lietuvius: pasirodo vergovė dar neišnyko (nuotr. 123rf.com)

Sezoninio darbo Vokietijoje pasiūlymas socialiniame tinkle „Facebook“ sulaukė išskirtinio internautų dėmesio. Tuo pačiu, žinoma, ir atitinkamų „Facebook“ vartotojų reakcijų.

30

Sezoninio darbo Vokietijoje pasiūlymas socialiniame tinkle „Facebook“ sulaukė išskirtinio internautų dėmesio. Tuo pačiu, žinoma, ir atitinkamų „Facebook“ vartotojų reakcijų.

REKLAMA

Braškių rinkimas vienam Vokietijos ūkininkui priklausančiuose laukuose, priešingai, nei greičiausia tikėjosi skelbimo autorius, sulaukė daugybės neigiamų reakcijų.

Tiesa, reikia nepamiršti to, kad kol vieni piktinasi „vergove“ ir išnaudojimu, kiti, kuriems pinigai reikalingi kaip oras, tikrai nespjauna į tokią galimybę užsidirbti. Bet apie viską nuo pradžių.

Pasiūlymo esmė

Pradėkime nuo paties pasiūlymo: „Sezoniniam darbui Vokietijoje, tiesiogiai pas ūkininką, reikalingi vyrai, moterys, poros, studentai. Darbo pradzia – gegužės 15 d., o pabaiga – rugpjūčio 15 d.

Darbo pobūdis – braškių derliaus nuėmimas šiltnamiuose ir laukuose, taip pat produkcijos pakavimas. Dirbama po 9 darbo valandas per dieną, 5-7 dienas per savaitę, priklausomai nuo sezono apimties.

REKLAMA
REKLAMA

Apgyvendinimas suteikiamas ūkiuose, nuomos kaina – 7 eur./para (atskaičiuojama iš algos). Darbo vieta – Swisttalio arba vakarinės Westfalijos apylinkės. Už kelionę į Vokietiją mokėti iš karto nereikia, ūkininkas padengia kelionės išlaidas ir atskaičiuoja iš atlyginimo.

REKLAMA

Atlyginimas valandinis – 8,84 eur./val. Už socialinį draudimą atskaičiuojama 0,43 eur/cnt per dieną. Reikalavimai: fizinis aktyvumas, gera sveikata, amžius iki 65 metų. Atlyginimas mokamas vieną kartą per mėnesį, tačiau galima prašyti avanso.“.

Paskaičiuokime uždarbį

Tokiu skelbimu, darbo sąlygomis ir apmokėjimu pasipiktinusiems internautams pirmiausia užkliuvo potencialiai gaunamas atlygis. Nieko nelaukdami, paskaičiuokime atlyginimą pagal du galimus scenarijus – 5 ir 7 darbo dienos per savaitę.

Pirmas variantas, kai per mėnesį dirbama 5 darbo dienas (nuo gegužės 15 iki birželio 14 d. imtinai). Per šį mėnesio laikotarpį tektų dirbti 23 darbo dienas. Tai sudarytų 207 darbo valandas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal skelbime pateiktus duomenis asmuo uždirbtų (207 x 8,84 Eur) – 1829,88 euro. Tada reikėtų atskaičiuoti mokestį už socialinį draudimą (30 x 0,43 Eur = 12,9 Eur) ir nuomos kainą, kuri greičiausiai būtų skaičiuojama už kiekvieną dieną, įskaitant ir savaitgalius/laisvadienius (30 x 7 Eur = 210 Eur.). Tad per pirmą mėnesį vienas asmuo uždirbtų apytiksliai 1607 eurus. Iš šios sumos ūkininkas dar atskaičiuotų darbuotojo kelionės išlaidas.

Antras variantas, jei tektų dirbti 7 dienas per savaitę, atrodytų taip: 30 darbo dienų, kurių metu būtų išdirbta 270 valandų.

Skaičiuojame, kad už tai asmuo uždirbtų 2386,8 euro. Iš šios sumos reikėtų atimti tą patį mokestį už nakvynės vietą (210 Eur) ir mokestį už socialinį draudimą (12,9 Eur). Turime apytiksliai 2164 eurų atlyginimą į rankas. Tik pakartosime, kad pirmą mėnesį būtų atskaičiuojamos išlaidos už darbuotojo kelionę į Vokietiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasipiktino vergovės sąlygomis

Reikia pripažinti, kad tiek pirmuoju, tiek antruoju atveju atlyginimas atrodo neblogai. Bet tuo pačiu reikia nepamiršti, kad kiekvieną dieną bus išlaidų maistui, higienos ir kitoms asmeninėms prekėms ar paslaugoms.

Juolab, kad dirbti kiekvieną dieną po 9 valandas braškių laukuose neatrodo itin lengva užduotis. Greičiausia todėl darbo skelbime nurodytas fizinis aktyvus ir gera sveikata.

Pateikiame keletą internautų nuomonių apie šį darbo pasiūlymą: „O Dievulėliau, pasirodo vergovė dar neišnyko...“, „Pora šimtų užsidirbsit, atmetus išlaidas už maistą, nakvynę, kelionę ir dar vaistus bei terapijas, nes nugarai toks darbas kaip velniui kryžius...“, „Nu ***, panašų darbą dirbau, sveikatą per mėnesį sugadinau. Sėkmės durnių beieškant...“.

REKLAMA

Dar žiauresne patirtimi pasidalijo kita internautė: „Dirbau po 16 valandų ir nieko gero man nedavė, tik sveikatą sugadino. Po to daktarai ir visa kita. Toks darbas – tiesiausias kelias į sveikatos problemas. Tapau invalide visam gyvenimui...“

Nepaisant griežtų pasisakymų, atsirado ir kitą pusę palaikančių nuomonių: „Bet kokie lietuviai ištižėliai, norisi lengvo gyvenimo ir kad viskas ant lėkštutės būtų padėta. Pripratę prie mamos papo gyventi ir nieko nedaryti“, „Žmonės vergauja už didesnius pinigus nei Lietuvoje. O šiaip norint uždirbti, reikia dirbti. O nesėdėti ir bliauti, kaip čia Lietuvoje yra blogai...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų