REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Gaisro Kemerove gesinimas (nuotr. SCANPIX)

Rusijoje netyla aistros aplink Kemerove įvykusią tragediją. Šią savaitę buvo paskelbta apie jau aštuntojo įtariamojo byloje, kurioje žuvo 64 žmonės, suėmimą. Juo tapo Kemerovo gaisrininkų brigados vyresnysis Sergejus Geninas, dėl kurio veiksmų tariamai, anot tyrėjų, gaisro prekybos centre metu žuvo 37 žmonės.

20

Rusijoje netyla aistros aplink Kemerove įvykusią tragediją. Šią savaitę buvo paskelbta apie jau aštuntojo įtariamojo byloje, kurioje žuvo 64 žmonės, suėmimą. Juo tapo Kemerovo gaisrininkų brigados vyresnysis Sergejus Geninas, dėl kurio veiksmų tariamai, anot tyrėjų, gaisro prekybos centre metu žuvo 37 žmonės.

REKLAMA

Tyrimas nustatė, kad S. Geninas, gaisrininkų brigados vadas, kartu su savo pavaldiniais įžengė į degantį pastatą per vakarinį įėjimą. Tačiau kuomet vienas iš darbuotojų pranešė jam, kad ketvirtame prekybos centro aukšte, antrojoje kino salėje, yra didelis kiekis žmonių, įskaitant vaikus, ir nurodė į netoliese buvusią laiptinę, kaip į trumpiausią kelią į kino salę, S. Geninas tai ignoravo.

„Jis nukreipė brigadą į tolimesnę nuo savo buvimo vietos laiptinę pietrytinėje pastato dalyje. Priėję ketvirtąjį aukštą, jie aptiko užrakintas duris ir grįžo prie laiptinės, buvusios netoliese vakarinio įėjimo, kuria jie be jokių kliūčių pateko į ketvirtąjį aukštą“, – tikinama Tyrimų komiteto išvadose.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai mano, kad dėl to buvo sugaištas svarbus laikas, kurį galėjo panaudoti žmonių evakuacijai: „Dėl aplaidžių Genino veiksmų, apsinuodiję degiomis medžiagomis, dūmais ir patyrę terminių sužalojimų mirė ne mažiau 37 asmenų, tuo metu buvusių ketvirtajame kino teatro antrosios salės aukšte“.

REKLAMA

Teisėsaugininkų teigimu, S. Genino gyvenamosiose patalpose yra atliekama krata, ir artimiausiu metu jam bus pateikti oficialūs kaltinimai.

Liudininkai piktinosi gelbėtojų darbu

Kino teatro vadovybė, remiantis savo streso būsenos darbuotojų teiginiais, į prekybos centro užklausą atsakė, kad žmonės evakuoti, o pastarieji, jau į gaisrininkų užklausą, atsakė tą patį: „Žmonių viduje nėra“. Tačiau antrojoje kino salėje buvo likę žmonės, kurie skambino savo artimiesiems, manydami, kad prekybos centre įvykdytas teroro išpuolis, ir prašė juos išgelbėti.

REKLAMA
REKLAMA

Kemerovas – nėra labai didelis miestas. Ten gyvena vos 100 tūkst. gyventojų, daugelis artimųjų po skambučio praėjus mažiau nei 5-10 minučių jau buvo prekybos centre. Į gaisrą pas degančius savo vaikus spėjo atvykti ir vienas vyras, kuris buvo net už 70 kilometrų nuo miesto. Į Kemerovą jis grįžo per 20-25 minutes. Tačiau, užbėgęs į ketvirtąjį aukštą, jis sužinojo, kad „ten nieko nėra“ ir gaisrininkai jam „negali niekuo padėti“.

Pirmajame prekybos centro aukšte nelaimės metu buvęs trijų mergaičių tėvas į gaisro vietą pateko anksčiau už gaisrininkus. Pakilus į ketvirtąjį aukštą jis pasakė, kad viduje yra jo vaikai. Tikriausiai apsaugos darbuotojai jam davė šlapią skudurą prisidengti veidą, tačiau pasiekti kino salės vyrui nepavyko – pajutęs, kad netenka sąmonės, jis grįžo atgal ir bandė pasitelkti rimtesnes priemones. Išdaužė langą, gavo didesnį skudurą, tačiau patekti į salę jam ir vėl nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet jis išvydo tris gaisrininkus, kuriuos bandė nuvesti į kino salę, tačiau pakeliui paklydo ir gaisrininkai nubėgo su atsiradusiu kitu vyru, kuris „aptiko gaisro židinį“. Kita jo sutikta gaisrininkų grandis jau veikė pagal savo vadovybės nurodymus ir į vyro maldavimus vykti kartu su juo nereagavo. Vyras prašė duoti jam specialią gaisrininkų kvėpavimo įrangą, tačiau šie jam atšovė, kad „atsarginių nėra“. Gali būti, kad liudininko minima gaisrininkų grandis būtent ir yra dabar jau kaltinamojo S. Genino grandis.

Kita moteris pasakoja, kad per kelias minutes atsidūrusi prekybos centre, nesugebėjo įkalbėti gaisrininkų padėti net rodydama telefoną ir dukters skambutį.

REKLAMA

„Tame aukšte stovėjo keturi gaisrininkai. Aš kritau ant kelių ir pradėjau maldauti: „Vyrukai, gelbėkite mano vaikus“. Į ką jie atsakė: „Mes niekuo jums padėti negalime. Mes laukiame gelbėtojų brigados“. Vėliau paaiškėjo, kad jie „neturėjo tinkamų spec. priemonių“ ir negalėjo ten eiti.

Gaisrininkai nesupranta kaltinimų

Internetinis leidinys dailstorm.ru pakalbino gaisrininkus, ką jie mano apie situaciją kai gaisrininkui pateikiami kaltinimai dėl tiek aukų.

Buvę ir esami gaisrininkai atsargiai vertino tokią praktiką, nes gaisrininkai ir iš tiesų retai kada klauso artimųjų prašymų ar maldavimų, o veikia griežtai pagal instrukcijas.

REKLAMA

„Kemerovo atveju jie darė viską teisingai ir konstruktyvia, pakėlė pavojaus rangą iki tol, kol dar atvyko į vietą, – pasakojo vienas iš gaisrininkų leidiniui. – Žmonių evakuacija vysta nuo labiausiai dūmuose paskendusių patalpų. Viskas atliekama pagal valdymo centro sprendimą, jis nurodo, kaip atlikti žmonių evakuaciją ir gesinimą. Įprastai centras maršrutą braižo jau vietoje“.

Tarp kalbintųjų gaisrininkų buvo ir tokių, kurie pasisakė, jog į aplinkinių pastabas ar informaciją gaisro gesinimo metu yra atsižvelgiama. Tačiau dauguma akcentavo tai, kad „taisyklės yra parašytos pačių gaisrininkų krauju“. Bet koks pažeidimas gali kainuoti gyvybes, ir ne tik savo, o dar ir visos grandies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gaisro lygio civilis įvertinti negali, taip pat kaip ir gaisrininkas, tai yra centro darbas. Būna atvejų, kuomet vadai išsiunčia gaisrininkus į pavojingas zonas (ten, kur gali sugriūti dalis pastato). Tačiau, laimei, mano dalinyje visi budėjimo centro vadai – vyrukai su milžiniška patirtimi. Jie žino, kaip veikti ir kur galima siųsti grandį, o kur – ne“, – pasakojo gaisrininkas Daniilas.

Sulaikymai

S. Geninas tapo aštuntuoju kaltinamuoju gaisro prekybos centre „Zimniaja višnia“ baudžiamojoje byloje, praneša TASS. Kovo 25-ąją, sekmadienio popietę, prasidėjęs gaisras tapo nacionalinio masto tragedija. Jo metu žuvo 64 žmonės, iš kurių net 41 vaikas. Nukentėjo 79 žmonės, iš jų 27 vaikai.

REKLAMA

Kovo pabaigoje buvo sulaikyti keli žmonės. Kovo 28-ąją teismas dviem mėnesiams suėmė Nadeždą Sudenok – „Zimniaja višnia“ direktorę-patalpas nuomojusios bendrovės atstovę. Taip pat buvo sulaikyti: prekybos centro apsaugos pamainos vadas Sergejus Antiuškinas, patalpų savininkų techninis direktorius Georgijus Sobolevas bei taip ir nesuveikusią priešgaisrinę signalizaciją įrenginėjusios įmonės direktorius ir darbuotojas Aleksandras Nikitinas ir Igoris Polozinenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų