REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš 57 metus, balandžio 12 d., pirmą kartą istorijoje žmogus pakilo į kosmosą. Tačiau nuo tada technologijos taip ištobulėjo, kad šiandien norint pasižvalgyti už Žemės ribų – užtenka ir išmaniojo telefono.

Prieš 57 metus, balandžio 12 d., pirmą kartą istorijoje žmogus pakilo į kosmosą. Tačiau nuo tada technologijos taip ištobulėjo, kad šiandien norint pasižvalgyti už Žemės ribų – užtenka ir išmaniojo telefono.

REKLAMA

Jei giedrėjant naktims ir ryškėjant žvaigždėms, vis dažniau keliate akis į dangų, jūsų dėmesiui – keturios Arnoldo Lukošiaus, „Tele2 Inovacijų biuro“ eksperto, rekomenduojamos programėlės kosmoso gerbėjams.

1. Naujienos tiesiai iš NASA

Kas galėtų žinoti daugiau kosmoso paslapčių, jei ne NASA (liet. Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija)? Gera žinia ta, jog jomis ši agentūra dalijasi – tokio paties pavadinimo programėlėje galima sekti svarbiausias naujienas, gautas iš už Žemės atmosferos.

Aplikacijoje „NASA“ galima peržiūrėti daugiau nei 13 tūkst. vaizdo įrašų bei 15 tūkst. nuotraukų. Taip pat pirmiesiems sužinoti apie naujausius astronominius atradimus, o be to – žiūrėti tiesiogines NASA televizijos transliacijas.

REKLAMA
REKLAMA

2. Paskui Tarptautinę kosmoso stotį

Astronomijos gerbėjų svajonė – savo akimis išvysti Tarptautinę kosmoso stotį. Maždaug 390-420 km aukštyje skriejanti stotis, kurioje gyvena ir dirba mokslininkai, yra trečias ryškiausias objektas danguje po Saulės ir Mėnulio. Ją pamatyti paprasta – tereikia žinoti, kada ir kur jos laukti.

REKLAMA

Programėlės „ISS Spotter“ („iOS“) ir „ISS Detector-TKS detektorius“ („Android“) leidžia matyti stoties judėjimo trajektoriją ir sekti, kada ji priartės.

Aplikacijos gali siųsti pranešimus ir iš anksto perspėti, kai stotis bus arčiausiai vartotojo pasirinktos vietos. Įdomu tai, kad iš bet kurio pasaulio taško stotį galima pamatyti kas dvi savaites.

3. Atpažinti kiekvieną žvaigždę

Norėtumėte geriau pažinti dangaus kūnus? Parsisiųskite programėlę „Star Chart“ ir nukreipkite savo išmanųjį į dangų.

Papildytos realybės aplikacija veikia labai paprastai – ekrane sukurtoje virtualioje erdvėje išdėsto dangaus skliautą ir jame esančias žvaigždes, planetas bei kitus objektus. Net ir tuos, kurių nesimato plika akimi. Vaizdas taip pat yra papildytas tiksliais dangaus kūnų pavadinimais bei senovinėmis žvaigždynų iliustracijomis.

REKLAMA
REKLAMA

4. Už Saulės sistemos ribų

Susipažinkite ir su dar tolimesnėmis erdvėmis. Aplikacijos „Exoplanet“ („iOS“) ir „Exoplanets“ („Android“), kaip sufleruoja jų pavadinimai, leidžia pažinti egzoplanetas – dangaus kūnus, esančius už Saulės sistemos ribų.

Šių aplikacijų duomenų bazės yra nuolat atnaujinamos, todėl jose galima peržiūrėti visų žinomų bei užfiksuotų egzoplanetų sąrašą ir pamatyti, kaip naktinis dangus atrodo nuo kitų planetų paviršiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų