REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Sirijoje smogta vyriausybės oro pajėgų bazei (nuotr. SCANPIX)

Sirijoje pirmadienį per raketų smūgį vyriausybės karinių oro pajėgų bazei šalies vidurio regione žuvo septyni iraniečiai, antradienį pranešė Irano pusiau oficiali naujienų agentūra „Tasnim“.

5

Sirijoje pirmadienį per raketų smūgį vyriausybės karinių oro pajėgų bazei šalies vidurio regione žuvo septyni iraniečiai, antradienį pranešė Irano pusiau oficiali naujienų agentūra „Tasnim“.

REKLAMA

Jos pranešime rašoma, kad aukų kūnai buvo atgabenti į Teheraną. Žuvusieji bus palaidoti savo gimtuosiuose miestuose. Du per raketų smūgį Sirijoje žuvę iraniečiai - Hamedas Rezai ir Hojjatollah Nochamani – kilę iš Teherano.

Daugiau jokios išsamesnės informacijos apie žuvusiuosius agentūra nepateikė, taip pat nenurodė jų karinio rango.

Pirmadienį Iranas identifikavo keturis žuvusiuosius, tarp kurių buvo ir elitinės Revoliucinės gvardijos pulkininkas.

Rusija ir Sirijos kariuomenė dėl pirmadienį prieš aušrą surengtos atakos, per kurią, kaip skelbiama, iš viso žuvo 14 žmonių, kaltina Izraelį.

REKLAMA
REKLAMA

Iranas yra vienas svarbiausių Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkų. Šiitiška respublika tvirtina pasiuntusi į Siriją savo karių atlikti tik patariamojo vaidmens, tačiau šimtai jų jau žuvo mūšiuose.

REKLAMA

Sirijos vyriausybinės pajėgos stiprina pozicijas prieš galimą amerikiečių smūgį

Sirijos vyriausybinėms pajėgoms ir jas remiančių grupuočių kovotojams padidintas parengties laipsnis, nes nuogąstaujama, kad JAV gali smogti Sirijai, praneša Vakarų žiniasklaida, remdamasi Sirijos opozicijai artimais liudininkais.

Kariškiai imasi papildomų atsargumo priemonių, susijusių su karinių bazių saugumu, ir stiprina savo pozicijas, pranešė liudininkai.

Viena aktyvistų organizacija skelbia, kad Irano kariškiai ir judėjimas „Hizbollah“ evakavo savo pozicijas Abu Kamalio rajone Irako pasienyje.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau televizija „CNN Turk“ pranešė, kad JAV eskadrinis minininkas „Donald Cook“, apginkluotas sparnuotosiomis raketomis „Tomahawk“ ir priešraketinės gynybos sistema „Aegis“, per maždaug 100 km priplaukė prie Sirijos Tartuso miesto, kur yra Rusijos karinio laivyno aprūpinimo bazė.

Vakarų žiniasklaidos duomenimis, artimiausiu metu prie „Donald Cook“ prisidės raketinis eskadrinis minininkas „Porter“.

Kaip rodo Vakarų aviacijos surinkti žvalgymo duomenys, Rusija į Sirijos Hmeimimo oro pajėgų bazę nusiuntė du patrulinius priešlaivinius lėktuvus Il-38, be to, prie Sirijos krantų skraido rusų lėktuvas А-50 su oro kontrolės ir įspėjimo sistema, dislokuotas Hmeimimo bazėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį per posėdį Baltuosiuose rūmuose pareiškė, kad ketina per „24-48 valandas“ priimti sprendimą dėl tolesnių veiksmų Sirijos atžvilgiu. Jis taip pat sakė, kad neatmeta jokių veiksmų tikimybės.

Laikraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad reaguodamos į tikėtiną cheminę ataką Dumoje netoli Damasko, JAV pradėjo rengti smūgio Sirijai sąlygas.

Jeigu Sirijoje buvo įvykdyta cheminė ataka, Prancūzija žada atsaką 

Prancūzija imsis atsakomųjų priemonių, jeigu bus įrodyta, kad Sirijos prezidento Basharo al Assadorežimas yra atsakingas už neseniai įvykdytą numanomą cheminę ataką sukilėlių kontroliuojamame anklave netoli Damasko, antradienį pranešė vyriausybės atstovas Benjaminas Griveaux.

REKLAMA

„Jeigu buvo peržengta raudona linija, bus atsakas“, – sakė jis radijui „Europe 1“.

B. Griveaux pridūrė, kad žvalgybinė informacija, kuria pasidalijo prezidentas Emmanuelis Macronas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas, „teoriškai patvirtina cheminių ginklų panaudojimą“.

Pirmadienį vakare abu lyderiai telefonu vėl aptarė naujausią įtariamą cheminę ataką Sirijos pilietiniame kare, šeštadienį įvykdytą Dumos mieste netoli Damasko.

Gelbėtojai ir medikai Dumoje sakė, kad po įtariamos nuodingų dujų atakos šioje paskutinėje sukilėlių teritorijoje Rytų Gytoje mirė daugiau kaip 40 žmonių.

Prancūzija ne kartą perspėjo, kad cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje įrodymai yra „raudona linija“, kuri išprovokuotų prancūzų smūgius Sirijos vyriausybinėms pajėgoms.

REKLAMA

D. Trumpas savo ruožtu pirmadienį sakė, kad „turime daug karinių priemonių, ir jums gana greitai pranešime... galbūt po įvykio.“

Pernai balandį, po ankstesnės cheminės atakos, dėl kurios Jungtinių Tautų stebėtojai vėliau kaltino B. al Assado režimą, D. Trumpas surengė sparnuotųjų raketų smūgį vienai Sirijos oro pajėgų bazei.

JT Saugumo Taryba antradienį turėtų balsuoti dėl konkuruojančių JAV ir Rusijos pasiūlymų tirti chemines atakas Sirijoje.

Maskva kaltinimus Damaskui pasmerkė kaip „išsigalvojimus“, o jos pasiuntinys JT pirmadienį perspėjo, kad karinių veiksmų galimybė yra „labai, labai pavojinga“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų