REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
41
G. Kontenis ir M. Kaziukaitytė (nuotr. tv3.lt)

Teisme narpliojama prieš daugiau kaip metus nužudyto ketverių Matuko byla niekaip nepasiekia net finišo tiesiosios prieigų. Praėjusiame posėdyje nuspręsta kaltinamuosius žiauriu mažamečio nužudymu – motiną Moniką Kaziukaitytę ir tuometinį jos sugyventinį Gediminą Kontenį – ištirti poligrafu (melo detektoriumi – aut. past.).

41

Teisme narpliojama prieš daugiau kaip metus nužudyto ketverių Matuko byla niekaip nepasiekia net finišo tiesiosios prieigų. Praėjusiame posėdyje nuspręsta kaltinamuosius žiauriu mažamečio nužudymu – motiną Moniką Kaziukaitytę ir tuometinį jos sugyventinį Gediminą Kontenį – ištirti poligrafu (melo detektoriumi – aut. past.).

REKLAMA

Bet šio tyrimo nepavyksta atlikti dėl, kaip teigiama, pablogėjusios M. Kaziukaitytės psichologinės ir fizinės būklės. Prieš kelias dienas ji buvo atvežta šiam specifiniam tyrimui, bet jo atlikti taip ir nepavyko. Maža to, naujienų portalo tv3.lt žiniomis, su G. Konteniu kol kas šis tyrimas apskritai dar nebuvo atliekamas.

Tad bylos narpliojimas stringa. Neaišku, kada pavyks tokį tyrimą atlikti. Kaltinimą šioj rezonansinėje byloje palaikantis prokuroras teigė, kad sprendimą visuomenė geriausiu atveju išgirs nebent gegužės mėnesį. Bet apie konkrečius terminus kalbėti tapo keblu, mat dėl tyrimo poligrafu viskas gali užsitęsti.

REKLAMA
REKLAMA

M. Kaziukaitytės advokatas: ji jaučiasi blogai

Monikos Kaziukaitytės advokatas Sigitas Štaraitis patvirtino, kad tyrimas poligrafu nepavyko: „Tik tiek ir žinau. Nepavyko, nes suveikė psichologiniai dalykai. Maža to, jau antra savaitė Lukiškėse M. Kaziukaitytė negauna jokios medicininės pagalbos, kuri jai yra reikalinga dėl skaudančio danties. Kaip tik praėjusį ketvirtadienį su ja susitikau ir ji tikrai jautėsi blogai, o tą tyrimą iškart po pietų bandė daryti.“

REKLAMA

Advokatas pasakojo, kad balandžio 5-ąją su M. Kaziukaityte jis susitiko prieš pietus. „Susitikom, pasiguodė mergaitė dėl skaudančio danties, pakalbėjome kas reikalinga ir kaip vėliau paaiškėjo, ją išvežė tyrimui. O ji pati buvo susierzinusi ir susinervinusi, nes juk skauda, o niekas pagalbos nesuteikia.

Juolab, kad ir psichologinė pagalba jai reikalinga. Dėl to ir nepadarė to tyrimo, bet padarys, tikiuosi. Dabar yra klausimas dėl bylos laikino sustabdymo, kol bus atliktas tyrimas poligrafu. Tad šios dienos posėdyje bus tik apsispręsta dėl suėmimo termino pratęsimo. Šiuo klausimu viskas aišku, niekas nesikeis, pratęs tą suėmimą“, - situaciją apibendrino S. Štaraitis.

REKLAMA
REKLAMA

Sunku pasakyti, kiek užtruks

Kaltinimą baudžiamojoje byloje palaikantis Kauno apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Vytautas Gataveckas pridūrė, kad antrą kartą M. Kaziukaitytė poligrafu turėtų būti tiriama antroje balandžio pusėje:

„M. Kaziukaitytę tyrimui nuvežė dar balandžio 5 dieną, bet dėl jos psichinės būsenos negalėjo to tyrimo atlikti. Dabar viskas nusikelia į antrą balandžio pusę. Sunku pasakyti, kiek užsitęs, kol tą tyrimą padarys ir ar padarys.

Vėliau, garantuoju, kad gynyba kels klausimą dėl jos psichologinės-psichiatrinės ekspertizės. Nors praeitą posėdį buvo spręsta ir atmesta, bet tikėtina vėl bus prie to sugrįžta. Tad kada baigiamosios kalbos bus yra labai sunku pasakyti. Šį mėnesį tikrai nebus. Geriausiu atveju, gegužės mėnesį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Gataveckas pridūrė, kad G. Konteniui tyrimas nebuvo dar atliekamas: „Byla ir taip ilgai nagrinėjama. Tad iki vasaros tikiuosi išsispręs. Bet kaip bus – pamatysime.“

Tyrimo detalės

Žiauriai sumuštas berniukas mirė pernai metų sausio 27-osios rytą Kauno klinikose. Vaikas į ligoninę sausio 25 dieną dėl daugybinių kūno sumušimų pristatytas iš namų Kėdainiuose. Ekspertai nustatė, kad vaikui suduoti ne mažiau kaip 135 smūgiai, mirtini buvo suduoti į galvą. Turima duomenų, kad vaikas prieš mirtį muštas tris dienas.

Vaiko motinai M. Kaziukaitytei inkriminuojamas tyčinis itin žiaurus savo bejėgiškos būklės mažamečio šeimos nario nužudymas. Kaltinime teigiama, kad ji, „suvokdama, kad ilgalaikiu mušimu ir daugybės kūno sužalojimų padarymu sukelia dideles fizines kančias bei skausmą, itin žiauriai nužudė mažametį, dėl mažametystės esantį bejėgiškoje būklėje, savo šeimos narį“. Moteris taip pat teisiama už piktnaudžiavimą motinos valdžia.

REKLAMA

Jos sugyventinis Gediminas Kontenis teisiamas dėl itin žiauraus bejėgiškos būklės mažamečio nužudymo. Jam inkriminuojami ir trys epizodai dėl nežymaus mažamečio sveikatos sutrikdymo. Nužudyto mažamečio tėvas byloje yra pateikęs 300 tūkst. eurų civilinį ieškinį.

Abu sugyventiniai savo kaltę neigia ir verčia ją vienas kitam. Bylos duomenimis, vaiko mirtį sukėlė abiejų sugyventinių veiksmai. Prokuroras yra sakęs, kad smurtą prieš mažametį pora aiškino auklėjimu: jie tikino vaiką baudę už netinkamą elgesį, jeigu jis neklausydavo.

Kaltinamajame akte paminėta, kad nusikaltimui įtakos galėjo turėti narkotinės medžiagos, jų pėdsakų rasta tiriant kaltinamuosius. Byla nagrinėjama neviešuose teismo posėdžiuose. Tyrimo metu apklausta per 120 asmenų, atlikta 12 ekspertinių tyrimų, juos atliko medikai, teismo medicinos ekspertai, psichiatrai, kriminalistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų