REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV leidinys WSJ pranešė apie Vašingtone jau turimą informaciją dėl KLDR planų atsisakyti branduolinės ginkluotės.

JAV leidinys WSJ pranešė apie Vašingtone jau turimą informaciją dėl KLDR planų atsisakyti branduolinės ginkluotės.

REKLAMA

Amerikiečių teigimu, Šiaurės Korėja JAV administracijai pranešė apie savo pasirengimą palaipsniui atsisakyti tokio pobūdžio ginkluotės, skelbia „The Washington Post“ remiantis neįvardintais valdininkais. Leidinio duomenimis, šiuos ketinimus susitikimo su Donaldu Trumpu metu įvardins ir Šiaurės Korėjos prezidentas Kim Jong Unas.

„JAV patvirtino, kad Kim Jong Unas sutinka aptarti Korėjos pusiasalio branduolinio nusiginklavimo klausimą“, – laikraščiui pareiškė amerikiečių vyriausybės valdininkas.

Leidinyje nėra tiksliai nurodoma, kada ir kokia forma buvo pristatyti šie Pchenjano pareiškimai. Maža to, anot leidinio šaltinių, per „pastarąsias kelias savaites“ amerikiečiai nieko iš Pchenjano negirdėjo. Tai padidino abejones, kad Pietų Korėja, taip pat vykdanti derybas su Pchenjanu, „pervertino“ Kim Jong Uno ryžtą nusiginkluoti.

REKLAMA
REKLAMA

„The Washington Post“ pažymi, kad suteikta garantija nereiškia, kad derybos tarp JAV ir KLDR „būtinai bus sėkmingos“. Pchenjanas anksčiau yra nurodęs, kad branduolinio nusiginklavimo procesas turi vykti palaipsniui, tuo pat metu pasireiškiant diplomatinėms ir ekonominėms JAV nuolaidoms.

REKLAMA

Kovo pabaigoje Japonijos užsienio reikalų ministras Taro Kono perspėjo, kad Šiaurės Korėja vykdo pasirengimą naujam branduoliniam bandymui. „KLDR“ išveža gruntą iš požeminio tunelio, kur buvo atliktas ankstesnis bandymas, ir deda visas pastangas, kad pasirengtų naujam branduoliniam bandymui“, – paaiškino jis.

Dėl paskutinio branduolinio bandymo, kurį Pchenjanas atliko 2017-ųjų rugsėjį, Europos Sąjunga įvedė sankcijas KLDR ir dar ne sykį jas praplėtė.

JAV administracija pažymi, kad derybų metu nesutiktų su niekuo, išskyrus visišką KLDR branduolinį nusiginklavimą. JAV taip pat nesirengia nutraukti bendrų karinių pratybų su Pietų Korėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų