REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jersinioze žmonės dažiausiai užsikrečia nuo gyvūninio maisto, o ją sukeliančios bakterijos mėgsta šaltį ir puikiai dauginasi 2–4°C temperatūroje. Būtent dėl to jersiniozė kartais vadinama šaldytuvų liga.

Jersinioze žmonės dažiausiai užsikrečia nuo gyvūninio maisto, o ją sukeliančios bakterijos mėgsta šaltį ir puikiai dauginasi 2–4°C temperatūroje. Būtent dėl to jersiniozė kartais vadinama šaldytuvų liga.

REKLAMA

Per pastarąjį dešimtmetį (2008–2017) sergamumas jersinioze Lietuvoje sumažėjo, tačiau 2017 m. užregistruota penktadaliu daugiau ligos atvejų nei 2016 m. (atitinkamai 155 ir 127 atvejai).

Pasak gydytojos Galinos Zagrebnevienės, jersiniozė yra per maistą plintanti zoonozė (žmonių ir gyvūnų liga), kurią sukelia Yersinia genties bakterijos. Jos sugeba ne tik daugintis gyvūno ar žmogaus organizme, bet ir ilgai išlieka gyvybingos (ant maisto produktų – net iki kelių mėnesių).

Jersinijos, skirtingai nei kitos bakterijos, puikiai dauginasi skystoje terpėje (piene, upės ar vandentiekio vandenyje) esant 2–4 laipsnių temperatūrai. Sausoje aplinkoje, veikiamos tiesioginių saulės spindulių, bakterijos žūva per 10 minučių, o 100ºC temperatūroje – per 40 sekundžių. Be to, jos jautrios dezinfekuojamosioms medžiagoms.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės dažniausiai užsikrečia nuo gyvūninio maisto (kiaulienos, avienos, triušienos, jautienos, paukštienos) ar jo gaminių (faršo, dešrų, dešrelių, šaltienos), žaliavinio pieno ir jo produktų, graužikų fekalijomis užterštų daržovių, vaisių, vandens.

REKLAMA

Galima užsikrėsti ir liečiant sergantį gyvūną ar namų augintinį, o kūdikius gali užkrėsti juos prižiūrintys asmenys, jei jų rankos buvo užterštos bakterijomis. Didžiausią riziką susirgti jersinioze turi maži vaikai ir vyresni asmenys bei žmonės, kurių organizmo atsparumas sumažėjęs.

Inkubacinis ligos periodas vidutiniškai trunka 5–7 dienas, o jos požymiai priklauso nuo žmogaus organizmo atsparumo, užkrato dozės, sukėlėjų patogeniškumo bei ligonio amžiaus. Maži vaikai dažniausiai karščiuoja, viduriuoja, jiems skauda pilvą, vyresni vaikai ir suaugusieji gali tik karščiuoti ir jausti pilvo skausmus, tačiau kartais infekcija komplikuojasi odos bėrimais, sąnarių skausmu, o patekę į kraują ligos sukėlėjai gali pažeisti kitus organus.

REKLAMA
REKLAMA

Kad neužsikrėstumėte jersinioze:

valgykite pakankamai termiškai apdorotą gyvūninį maistą; vartokite pasterizuotą arba virintą pieną ir jo produktus; kruopščiai nuplaukite daržoves ir vaisius; plaukite rankas su muilu prieš valgį, po sąlyčio su gyvūnu bei žalia mėsa; naudokite atskiras pjaustymo lenteles žaliai mėsai ir kitiems produktams, išvalykite ir išdezinfekuokite virtuvės aplinką po žalios mėsos ir daržovių dorojimo; pabendravę su naminiais gyvūnais, nepamirškite nusiplauti rankų; saugokite daržovių atsargas nuo graužikų, juos naikinkite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų