REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytiškiai sunerimę dėl vietinės valdžios užmojų. Planuojama uždaryti Vidzgirio pagrindinę mokyklą, o Piliakalnio progimnaziją prijungti prie Dzūkijos pagrindinės mokyklos. Pokyčiai valdininkų nuomone neišvengiami dėl vaikų skaičiaus mažėjimo.

Alytiškiai sunerimę dėl vietinės valdžios užmojų. Planuojama uždaryti Vidzgirio pagrindinę mokyklą, o Piliakalnio progimnaziją prijungti prie Dzūkijos pagrindinės mokyklos. Pokyčiai valdininkų nuomone neišvengiami dėl vaikų skaičiaus mažėjimo.

REKLAMA

Tačiau Švietimo ir mokslo ministerija neskuba pritarti šiems planams. Esą nėra atlikti atitinkama analizė, neįvertinti kai kurie faktai, tad sprendimas mokyklą likviduoti nėra argumentuotas.

Alytaus Piliakalnio progimnazija netrukus gali būti reorganizuota į pradinę mokyklą. Pirmajame Alytuje įsikūrusi ugdymo įstaiga gyvuoja daugiau nei 100 metų. Nuo 1916 metų ji buvo pradinė, vėliau išaugo iki vidurinės, o dabar gyvuoja įgijusi progimnazijos statusą. Mokykloje – apie 140 vaikų, 42 darbuotojai.

Tačiau tiek mokyklos, tiek ir tėvų bendruomenę pribloškė naujasis valdininkų planas, kuris nebuvo numatytas vykdant mokyklų pertvarkos planą. Alytaus Vidzgirio pagrindinę mokyklą, nuo 2019 metų rugsėjo 1 dienos norima likviduoti. Tokią žinią įstaigos vadovas sako gavęs sausio mėnesį, tačiau iki šiol ji nei patvirtinta, nei paneigta.

REKLAMA
REKLAMA

„Situacija kokia ir buvo anksčiau: kiek žinau vaikščioja atitinkami dokumentai tarp Švietimo ministerijos ir savivaldybės. Savivaldybė nei naujų žingsnių ėmėsi, nei kažko daugiau. Nežinomybė didelė ir ji mūsų mokyklai labai kenkia. Jau vyksta mokinių kontingento formavimas 1 ir 5 klasei, tačiau niekas nenori nešti prašymo į tą mokyklą, kuri galbūt bus likviduota,“ - tv3.lt sakė mokyklos direktorius Valdas Račkauskas.

REKLAMA

Mažiausias pasipriešinimas

Šiuo metu Vidzgirio mokykloje ugdomi 284 moksleiviai, dirba 39 mokytojai. Iš viso mokykloje yra 60 darbuotojų. Anot direktoriaus, kodėl nuspręsta likviduoti mokyklą, gautame rašte nenurodoma.

„Priežasčių nėra įvardinta. Rašte, kuris buvo gautas iš savivaldybės švietimo skyriaus, priežastys nenurodomas. Akcentuojama, kad mieste mažėja mokinių skaičius, yra perteklinis mokyklų plotas tenkantis vaikų skaičiui, tačiau niekas nekomentuoja, kodėl būtent pasirinkta Alytaus Vidzgirio mokykla,“ - teigė V. Račkauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Nepriklausomas Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Aurelijus Jaruševičius tokiam politikų sprendimui turi paaiškinimą.

„Politiškai aš darau prielaidą tokią: mažiausiai mokinių, vadinasi, mažiausia tėvų bendruomenė, tad politiškai – mažiausias pasipriešinimas.

Vienintelis argumentas, kuris yra naudojamas, tai yra būtent, kad šiuo metu mokykloje fiziškai yra mažas mokinių skaičius. Kad jis yra mažiausias lyginant su kitomis mokyklomis. Tačiau kitaip ir būti negali, kai tokia informacija sklando ore. Natūralu, kad tėvai priima savus spendimus. Eilę metų dėl politikų veiksmų ar kalbų įtampa tvyrojo ore,“ - tv3.lt pasakojo tarybos narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovo nuomone, nesuprantama, kodėl pasirinkta neseniai renovuota, savo didelį stadioną turinti bei miesto mikrorajono centre esanti mokykla. Esą valdininkų argumentas, jog šioje mokykloje šiuo metu yra mažiausias mokinių skaičius nėra svarus. A. Jaruševičiaus atlikta analizė tik įrodo, jog vien geografiškai ši mokykla privalo išlikti.

Siūlo kitus optimizavimo būdus

„Atlikus analizę, kaip yra pasiskirstę miesto moksleiviai pagal mokyklų aptarnaujamas teritorijas, paaiškėjo, kad būtent Vidzgirio mokyklos priskirtoje teritorijoje gyvena daugiausiai moksleivių lyginant su kitomis mokyklomis.

Tad siūloma likviduoti mokyklą, kurios aptarnavimo teritorijoje gyvena daugiausiai suinteresuotų asmenų.

REKLAMA

Vidzgirio teritorijoje gyvena 850 mokinių, tai yra didžiausias kiekis iš visų kitų teritorijų. Tai ar toje vietoje reikalinga mokykla? Manau, taip. Ar yra priežastis, kodėl ji nesurenka vaikų? Manau, taip pat yra. Tad vertėtų spręsti šį klausimą, nes fiziškai tai ne ta įstaiga, kuri turėtų būti ištrinta iš mokyklų žemėlapio,“ - sako A. Jaruševičius.

Pašnekovas sutinka, kad dėl mažėjančio ne tik vaikų, bet ir visų gyventojų skaičiaus mieste, mokyklų pertvarkos planas turi būti vykdomas, tačiau klausimas – kokiais būdais.

„Deklaruojama, kad mokinių skaičius yra sumažėjęs beveik per pusę: nuo 14 tūkstančių iki 7 tūkstančių vaikų. Tad priemonių būtina imtis, tačiau ar reikia likviduoti mokyklas, klausimas. Įsivaizduokite, vidury mikrorajono tuščią mokyklą, psichologiškai baisesnio vaizdo turbūt nėra.

REKLAMA

Reikėtų atsakyti į klausimą, kokio dydžio turėtų būti priimtina mokyklos bendruomenė? Nes jeigu mes turime 7000 vaikų, tai galime turėti 7 mokyklas po 1000 vaikų, ir galime turėti 10 mokyklų po 700 vaikų. Galima uždaryti 2 mokyklas, galima uždaryti 4 mokyklų po vieną korpusą. Rezultatas būtų tas pats. Reikia pagalvoti ir kas bus su likusiomis laisvomis mokyklų patalpomis. Išnaudoti po vieną korpusą būtų paprasčiau, negu įveiklinti visą tuščią mokyklos pastatą,“ - mintis dėstė A. Jaruševičius.

Stato prekybos centrą, mokyklą uždaro 

Tiek Vidzgirio pagrindinės mokyklos bendruomenė, tiek ir tėvų atstovai teigia, kad šiuo metu ugdymo įstaigoje nuotaikos liūdnos. Visi atsidūrė nežinioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano 2 vaikai eina į šią mokyklą. Neprarandu vilties ir tikiuosi, kad politikai atsižvelgs į vaikus. Juk mokykla tai ne tik pastatas, o ir vaikai. Jiems reikės pakeisti ne tik pastatą, bet ir mokytoją, visą klasę, o tai didelis iššūkis. Vaikai yra labai jautrūs, o ir tėvams šokas,“ - sakė mokyklos tėvų atstovė.

Tėvams keista, kodėl savivaldybė nedarė jokių analizių prieš priimdama sprendimą mokyklą uždaryti. Atsižvelgė tik į šiuo metu matomos skaičius.

„Miesto vadžia daro keistus sprendimus, neatsižvelgiant į daugelį dalykų. Pavyzdžiui, Vidzgirio mokykla yra tokioje vietoje, kur gyvena daugiausiai vaikų pagal deklaruojamą gyvenamąją vietą. Bet savivaldybė nedarė jokių analizių prieš nutariant uždaryti šią mokyklą. Ir keistas sutapimas, šioje miesto vietoje statomas naujas prekybos centras, nes čia daug žmonių, daug pirkėjų, o mokykla uždaroma, nes neva nėra žmonių,“ - tv3.lt teigė Eivitas Žarys, Vidzgirio pagrindinės mokyklos tėvų bendruomenės atstovas.

REKLAMA

Pašnekovo nuomone, mokinių skaičius minėtoje ugdymo įstaigoje būtų didesnis, jei savivaldybė vykdytų skaidresnį mokinių priėmimą.

„Miesto valdžia eilę metų net nepatvirtina skaidrios vaikų priėmimo į mokyklas tvarkos. Daugelis miestų tai daro centralizuotai, per elektroninę sistemą, o Alytuje leidžiama pačioms mokykloms rinkti, pirkti tuos vaikus, mokinio krepšelius. Dalis mokyklų daro susitarimus su darželiais. Ir nors įstatymais nustatyta, kad savivaldybė turi reguliuoti srautus, Alytuje to nėra daroma.

Miesto valdininkai mokyklos likvidavimą motyvuoja ir tuo, kad aplink Vidzgirio mokyklą yra kitos ugdymo įstaigos. Tačiau viena iš jų – gimnazija, ten mokosi vaikai tik nuo 9 klasės. Kita šalia esanti mokykla – pusiau privati: iš dalies išlaikoma savivaldybės, iš dalies bažnyčios. Tačiau ji jau neatitinka higienos normų, o likviduoti norima Vidzgirio mokyklą – nors ši neseniai renovuota,“ - teigė E. Žarys.

REKLAMA

Procesas vyksta

Alyaus miesto meras Vytautas Grigaravičius, tv3.lt sakė, jog pokyčiai švietimo srityje neišvengiami dėl kone perpus sumažėjusio moksleivių skaičiaus.

„Procesas vyksta. Jeigu kažkada buvo 15,5 tūkstančio moksleivių, dabar liko 7000, tačiau mokyklų skaičius išliko toks pat, tik jos yra 50% tuštesnės. Dėl to viskas pabrangsta. Tad akivaizdu, kad kažką reikia daryti. Todėl ir vyksta pamąstymai, svarstymai. Politikai teikia įvairius pasiūlymus.

Galiu pasakyti, kad dabar – ieškojimų metas. Suprantame, kad tai skausminga, jautru ir mums patiems skauda. Šie pokyčiai liečia ne tik šią mokyklą (Vidzgirio pagrindinę – aut. past.), bet ir kitas ugdymo įstaigas, gal jų statusas pasikeis, nes nesurenka tam tikro klasių skaičiaus,“ - tv3.lt kalbėjo meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak mero, mokyklos likvidavimo planas pristatytas ir Švietimo ir mokslo ministerijai. Tačiau atskleisti, apie ką buvo diskutuojama susitikime meras nenorėjo, neva gali ką nors ne taip pasakyti.

„Praėjusią savaitę švietimo ministerijoje buvo pasitarimas. Kadangi aš buvau išvykęs į komandiruotę, jame dalyvavo vicemerė. Esu daug maž informuotas kas ten buvo kalbama, bet būtų geriau, kad ji pati pasakytų, nes aš dar ne taip ką nors pasakysiu,“ - tv3.lt sakė Alytaus miesto meras.

Sprendimas tiks visiems

Tuo metu Alytaus vicemerė Valė Gibienė pasakyti kas buvo kalbama susitikimo metu negalėjo.

„Visi puikiai supranta, kad tų mokyklų yra per daug ir kažką reikia daryti, keisti.

Visiems žinomas ir priimtas sprendimas – likviduoti Vidzgirio mokyklą, o Piliakalnio mokykla taptų Dzūkijos mokyklos pradinių klasių skyriumi. Bendruomenė nesutinka su tuo. Nenorime kelti chaoso ar, kad tėvai, ar vaikai būtų nepatenkinti. Todėl kreipėmės į švietimo ministeriją, jie išdėstė savo argumentus.

REKLAMA

Labai smagu, kad ministerija buvo pasiruošusi, turėjo savo argumentus šia tema, buvo išanalizavusi situaciją ir pasiūlė kelis variantus, kaip būtų galima spręsti mokyklų tinklo optimizavimą. Išsakę ir savo argumentus, manau, radome bendrą kalbą.

Švietimo ir mokslo ministerija savo siūlymus išdėstys raštu. Tad kol laukiame iš jų atsakymo, nenoriu komentuoti, bet manau jų siūlymus bus tinkamas visiems,“ - tv3.lt teigė Alytaus vicemerė.

Savivaldybė nepateikė pakankamų argumentų

Švietimo ir mokslo viceministro Gražvydo Kazakevičiaus teigimu, mokyklų tinklo tvarkymas yra išskirtinė savivaldybių tarybų kompetencija ir savivaldybės įvertinusios situaciją pačios turi apsispręsti dėl mokyklų veiklos.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerijai žinoma, kad Alytaus miesto savivaldybė ketina likviduoti Vidzgirio pagrindinę mokyklą, nes savivaldybė yra pateikusi prašymą ministerijai pritarti mokyklos uždarymui nuo 2019 m. rugsėjo 1 dienos.

„Alytaus miesto savivaldybė, kreipdamasi į Švietimo ir mokslo ministeriją dėl pritarimo Alytaus miesto savivaldybės mokyklų tinklo pertvarkos plano pakeitimo projektui, kuriame numatyta likviduoti Alytaus Vidzgirio pagrindinę mokyklą, neatliko atitinkamos analizės, neįvertino Vidzgirio pagrindinės mokyklos pagal Vyriausybės nustatytus kriterijus ir nepateikė pakankamų argumentų, kodėl reikia uždaryti būtent Vidzgirio mokyklą, kurios pastatas renovuotas, mokykla turi atnaujintą aikštyną ir kitas edukacines erdves, o mokinių skaičiaus vidurkiai 1-4 ir 5-8 klasėse yra didesni negu Alytaus mieste. Ministerija savivaldybei pateikė atsakymą, kad Alytaus savivaldybės sprendimas likviduoti šią mokyklą būtų nepagrįstas,” - tv3.lt situaciją komentavo viceministras.

REKLAMA
REKLAMA

Ano pašnekovo, iš esmės ministerija pritaria Alytaus miesto savivaldybės norui tvarkyti bendrojo ugdymo mokyklų tinklą, nes infrastruktūra per didelė dabartiniam mokinių skaičiui.

„Tačiau matome, kad savivaldybė nėra atlikusi visuminės mokyklų tinklo pertvarkos analizės, nepateikė argumentų, kodėl likviduojama būtent Alytaus Vidzgirio pagrindinė mokykla. Tuo labiau, kad apytuščių mokyklų, kuriose mokosi 2 ar 3 kartus mažiau mokinių, negu kad pajėgtų priimti didesniam skaičiui suprojektuotas pastatas, Alytaus mieste yra daug daugiau,” - aiškina G. Kazakevičius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų