REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
49
Egzaminas (nuotr. SCANPIX)

Trečiadienį Lietuvoje prasidėjo pagrindinė brandos egzaminų sesija. Nors buvo skelbiama, kad esminių permainų šiemet abiturientams nėra, bet tikrai permainų yra. Viena iš labiausiai aptarinėjamų – leidimas lietuvių kalbos ir literatūros egzamine naudotis elektroniniais šaltiniais kompiuteriuose.

49

Trečiadienį Lietuvoje prasidėjo pagrindinė brandos egzaminų sesija. Nors buvo skelbiama, kad esminių permainų šiemet abiturientams nėra, bet tikrai permainų yra. Viena iš labiausiai aptarinėjamų – leidimas lietuvių kalbos ir literatūros egzamine naudotis elektroniniais šaltiniais kompiuteriuose.

REKLAMA

Kol ekspertai tvirtina, kad tai sumažins mokinių stresą, mokytojai ir patys mokiniai aiškina kitaip.

Atskleidė silpną vietą

Daugiau nei dvylika metų su valstybinių brandos egzaminų vertinimu dirbanti Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja, metodininkė Nijolė Černauskienė įvertino abiturientų laukiančias permainas.

„Kai kurios permainos, iš esmės, geros. Pavyzdžiui, pačio sąrašo pateikimas, taip pat ir tai, kad į sąrašą įtraukti mokinių mėgstami užsienio autoriai, tokie kaip J. V. Gėtė, A. Kamiu ir kiti. Kita vertus, manau, kad vaikščiojimas prie kompiuterio – įneš nemažai sumaišties.

REKLAMA
REKLAMA

Tai gali blaškyti vaikus, bus sunkiau susikaupti. Vienus trikdys kitų vaikščiojimas, kitus – mąstymas, kada eiti, o grįžus, nebus taip lengva vėl mintį atsekti ir pratęsti. Todėl bus ir minties šuolių, ir neužbaigtų minčių ir iš vis, gali nespėti vaikas perrašyti į švarraštį“, - sakė pedagogė, pati dabar ruošianti abiturientų klasę egzaminui.

REKLAMA

Jos teigimu, kur kas daugiau atsakomybės teks vykdytojams, kadangi reikės ne tik stebėti ir fiksuoti kompiuteriais besinaudojančius mokinius ir jų laiką, bet ir reguliuoti eilių nesusidarymą. O kur dar lydėjimas į tualetą.

„Manau, kad streso bus daugiau abiem pusėms. Mes su mokiniais jau išbandėme šią naujovę per bandomąjį egzaminą. Turėjome du kompiuterius su parengtais kūrinių sąrašais, klasėje buvo 14 vaikų iš kurių, praktiškai visi nuėjo prie kompiuterio. Tai rodo, kad eis vaikai vien iš principo, kad reikėtų nueiti, gal tikėdamiesi pasitikrinti pavardes.

REKLAMA
REKLAMA

Tas vaikščiojimas ir išblaškymas gali labai brangiai kainuoti laiko prasme. Juk trukmė egzamino nesikeitė, aš kaip tik manau, kad ši naujovė galėjo būti, tik reikėjo dar vieną valandą pridėti. Tada nebūtų skubėjimo ir streso. Nes dabar galiu pasakyti, kad jautresni vaikai nukentės“, - įsitikinusi N. Černauskienė.

Pedagogės manymu, ši naujovė labiau pasiteisins silpnesniems mokiniams ir bus tarsi paskutinis gelbėjimosi ratas, o stipresniems koją gali pakišti tik papildomas blaškymas ir stresas.

Džiaugiasi „špargalke“

Socialinio tinklo „Facebook“ abiturientų grupėse jau verda diskusijos dėl prasidėjusios egzaminų sesijos ir šios naujovės. Nenuostabu, kad ir ten nuomonės pasidalinę į dvi kategorijas: vieni džiaugiasi „špargalke“, kiti – nerimauja ir svarsto, ar iš vis verta naudotis šia galimybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš pati nesinaudosiu, tai laiko švaistymas“, – rašė abiturientė Giedrė. Jai antrino kelios kitos moksleivės, tvirtindamos, kad „žinantiems kūrinį ir jo esmę, nereikės eiti skaityti jį dar kartą, juolab, penkių minučių skaitymas, naudos neduos“.

Visgi, nemaža dalis tvirtina, kad tai palengvins egzaminą, nes esą „nereikės ruoštis prieš šį egzaminą, skaityti konspektų“. „Susitaupys laiko, nueisi ir paskaitysi sau kokią ištrauką arba kelias“, - rašė abiturientas Tomas. Jam pritarė ne viena dešimtis bendraamžių.

Jau dabar atrodo, kad vargu, ar šis būdas paskatins mokinius atsakingiau ruoštis egzaminui.

Tikina, kad sumažins stresą

Kodėl pasirinktas toks egzamino laikymo variantas, portalui tv3.lt atsakė Nacionalinio egzaminų centro direktorė Saulė Vingelienė.

REKLAMA

„Tikėtina, kad galimybė pasitikrinti citatą, veikėjų vardus padės visiems mokiniams. Taip pat tikimės, kad tai sumažins mokinių stresą prieš egzaminą, nes dėl supainiotų autorių ar kūrinių net ir apsiskaitę mokiniai neišlaikydavo egzamino“, - nurodė S. Vingelienė. Regis, vaikams itin svarbu išmokti mintinai arba teisingai atkartoti citatas.

Paklausus, ar nebuvo svarstoma pridėti egzaminui papildomą valandą dėl galimo blaškymosi, direktorė atsakė, kad ne. „Šis egzaminas ir taip yra ilgiausias. Mokiniai turėtų atsakingai planuoti egzamino laiką“, - tikino ji.

Jos teigimu, apskritai toks siūlymas, idėja atsirado darbo grupei aptariant egzamino programos pakeitimus. „Darbo grupės nariams pritarus, buvo apklausta dalis lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų. Kadangi dauguma apklaustų mokytojų pritarė, siūlymą įgyvendiname“, - nurodė S. Vingelienė.

REKLAMA

Tad šiemet abiturientą dar kartą taps bandymų objektų: pasiteisins ar ne naudojimasis elektroniniais šaltiniais.

2018-ųjų naujovės abiturientams

Šiemet daugiau brandos egzaminų vyks šeštadieniais – 9, pernai buvo tik 6. Sutrumpėja apeliacijų teikimo laikas. Ją bus galima pateikti ne per 3, o per 2 darbo dienas nuo rezultatų paskelbimo dienos.

Tai lėmė prisidėjusios 10 papildomų ugdymo dienų. Minėtame Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamine laukia: platesnis autorių pasirinkimas, galimybė naudotis kūriniais, tikslesnis vertinimas. Be to, kiekvienas mokinys, kol iki egzamino pabaigos liks pusantros valandos, kompiuteriu galės naudotis vieną kartą 20 min. arba du kartus po 10 minučių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rašinys bus vertinamas ne 50, o 100 taškų, siekiant tiksliau įvertinti mokinio darbą. Šiemet pirmą kartą - pasirenkamasis brandos darbas, kurį pasirinko rengti daugiau kaip 200 abiturientų, daugiausia iš biologijos, istorijos, chemijos.

2018 metais fizikos ir informacinių technologijų valstybinių brandos egzaminų darbai bus vertinami elektroniniu-nuotoliniu būdu.

Kadangi nuo 2018 m. bus palaipsniui pereinama prie skenuotų mokinių darbų kopijų vertinimo elektroniniu būdu, mokiniai per egzaminus turės naudotis tik juodos spalvos tušinukais, korektūros priemonėmis naudotis negalima.

Norint baigti mokyklą ir gauti brandos atestatą, privaloma išlaikyti 2 brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros bei vieną laisvai pasirinktą. Stojantiesiems į valstybės finansuojamas studijas aukštosiose mokyklose būtinas užsienio kalbos bei matematikos egzaminas, pastarojo nereikia tik pretenduojantiems į menų studijas.

2018 metais prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 31 640 kandidatai – per 932 mažiau, nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų