REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Baltieji rūmai paskelbė, kokių planų turi Baltijos regione (nuotr. SCANPIX) tv3.lt fotomontažas

Vakarykščio susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu metu Baltijos šalių vadovai sulaukė svarbių sąjungininkės patikinimų dėl gynybinių įsipareigojimų vykdymo.

13

Vakarykščio susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu metu Baltijos šalių vadovai sulaukė svarbių sąjungininkės patikinimų dėl gynybinių įsipareigojimų vykdymo.

REKLAMA

„Mes labai saugome Baltijos regioną… Ten mes turime puikių draugų“, – cituojamas D. Trumpas oficialiajame Baltųjų Rūmų puslapyje.

Prezidento administracija taip pat surašė veiksmus, kurie artimiausiu metu planuojami atlikti regione ir bendradarbiaujant su Baltijos šalimis.

Gerinti gynybos ir saugumo bendradarbiavimą: prezidentas Donaldas Trumpas remia pastangas stiprinti mūsų NATO Baltijos šalių-sąjungininkių gynybą ir saugumą.

JAV planuoja skirti apie 100 mln. dolerių didelio kalibro šaudmenims įsigyti ir daugiau nei 70 mln. dolerių Baltijos šalių karių parengimo ir ekipuotės programoms, siekiant pagerinti nacionalinių Estijos, Latvijos ir Lietuvos kariuomenės pajėgumą.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ir toliau gerins saugumo ir gynybos infrastruktūrą Baltijos regione, stiprins Baltijos šalių nacionalinės gynybos pajėgumus, ir kurs gynybos pajėgumus taikant saugumo paramos programas, tokias kaip „Užsienio karinis finansavimas“ (Foreign Military Financing (FMF) ir „Tarptautinis karinis ugdymas ir mokymas“ (International Military Education and Training (IMET).

REKLAMA

Baltijos valstybės taip pat jau tradiciškai gavo apie 3,5 mln. kasmetinį finansavimą iš IMET, kuris leis 150 karių atlikti praktišką JAV karo akademijose.

JAV kariuomenė bendradarbiaus su Baltijos šalių kariais visoje eilėje tarptautinių pratybų, įskaitant ir JAV vadovaujamą „Saber Strike“ bei BALTOPS.

Daugiau nei 5 tūkst. JAV karių šiais metais prisijungs prie tarptautinių pajėgų „Saber Strike“ pratybose, didžiausiame tokio pobūdžio įvykyje Baltijos regione.

Tobulinamas energetinis saugumas: prezidentas Trumpas stiprina Baltijos šalių pastangas diversifikuoti energijos šaltinius ir didinti konkurencingumą energijos rinkose.

REKLAMA
REKLAMA

Suvokiant Baltijos šalių energetikos infrastruktūros pažeidžiamumą, JAV dirbs kartu su pagrindinėmis Estijos, Latvijos ir Lietuvos bendrovėmis. Įskaitant ir:

pasidalinti patirtimi, kad būtų pagerinta priešiškų kibernetinių išpuolių aptikimo, prevencijos, užkirtimo ir atsistatymo po jų sistema. Pasiūlyti techninę pagalbą energijos diversifikavimo projektams remti, įskaitant Baltijos ir Europos elektros tinklų sinchronizavimą.

Stiprinti žmogiškuosius ryšius: prezidentas D. Trumpas palaiko ryšių tarp amerikiečių, estų, latvių ir lietuvių žmonių stiprinimą, remiantis mainų ir kultūros programomis.

JAV įsipareigoja suteikti 3 mln. dolerių darbui su dezinformacija Baltijos valstybėse, skirtus stiprinti tiek nepriklausomai žiniasklaidai, tiek ir viešiesiems transliuotojams, bei informacijos atpažinimo įgūdžiams kelti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagerbiant estų, latvių ir lietuvių nepriklausomybės 100-metį, JAV pasikvies daugiau nei 100 jaunimo atstovų iš Baltijos šalių į JAV finansuojamas mainų programas.

JAV ambasados Rygoje, Vilniuje ir Taline surengs išskirtinių šimtmečiui skirtų renginių.

JAV Valstybės departamentas bendradarbiauja su Baltijos-Amerikos bendruomene ir siekia parodyti mūsų santykių ir mūsų stiprių dvišalių ir regioninių ryšių tęstinumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų