REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Pirmadienį Šventosios kurorte poilsiautojus lepina saulė (nuotr. Eimanto Genio)

Jau atkeliavo antrasis pavasario mėnuo – balandis. Tikriausiai visiems įdomu koks jis bus, ar pagaliau ateis šiltasis pavasaris. Galite džiaugtis – pavasaris ateina sparčiau nei buvo prognozuojama.

21

Jau atkeliavo antrasis pavasario mėnuo – balandis. Tikriausiai visiems įdomu koks jis bus, ar pagaliau ateis šiltasis pavasaris. Galite džiaugtis – pavasaris ateina sparčiau nei buvo prognozuojama.

REKLAMA

Balandžio mėnesio vidutinė oro temperatūra numatoma apie 1°C aukštesnė nei įprastinė, kuri Lietuvoje siekia 6,7 laipsnius.

Mėnesio eigoje drąsiai galima tikėtis oro temperatūros, siekiančios 15 ir daugiau laipsnių. Tačiau pirmąją savaitę naktimis galima neigiama oro temperatūra, ypatingai šiauriniuose ir rytiniuose rajonuose.

Būtent balandžio mėnesį Lietuvoje kritulių kiekis paprastai būna mažiausias metuose ir beveik vienodas visoje šalies teritorijoje. Prognozuojama, jog šiais metais perėjimas į pavasarį bus švelnus: numatoma šaltesnė pavasario pirma pusė ir šiltesnė nei įprastai jo pabaiga.

„Mes visi laukiame to žaliojo pavasario, kuris iki augalų vegetacijos nėra pastebimas, kol nėra didesnės šilumos, teigiamos temperatūros. Šiemet jis nebus labai staigus, kaip kartais būna. Kad vyrauja nulis ir staiga visa gamta ima keistis, vegetuoti, šiemet laukiame tokio švelnesnio perėjimo“, – kalbėjo klimatologas D. Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Užtikrinta šiluma atkeliaus antroje balandžio pusėje

Klimatologiniu požiūriu pavasaris prasideda tada, kai pastovi vidutinė paros oro temperatūra viršija 0 °C, tačiau pagal gamtoje vykstančius procesus, tikrojo pavasario pradžia tapatinama su vidutinės paros oro temperatūros perėjimu per 5 °C, o tai mūsų šalyje įvyksta vidutiniškai balandžio 12 d., tad jo reikės dar šiek tiek palūkėti.

REKLAMA

„Žiema nebegrįš, bet balandžio mėnuo visada pasižymi tuo, kad orai dar būna permainingi ir žmonės balandžio pirmąją vadina melagių diena, manoma dėl to, kad galima apsigauti, nes matyti, kad saulutė šviečia, tuoj išsirengęs išbėgsi į lauką, jau galima nepasiimti šiltesnių rūbų, skėčio, o staiga čia ims kilti kokia nors dargana, snaigės, užeis debesėlis. Balandį kartais ir sniego gali dar pakristi. Tai toks apgaulingas, permainingas oras vyrauja.

Vytauto Kadžio nuotr. (nuotr. skaitytojo)

Galiausiai, balandžio antroje pusėje mūsų krašte galima matyti pavasario regimus pasireiškimus medžių išvaizdoje, sprogsta pumpurai, skleidžiasi pirmoji žaluma“,– kalbėjo etnologas Jonas Vaiškūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pastarųjų balandžių išsiskyrė pernykštis 

Pernai matėme įvairių žiemos priminimų ir pavasarį. Tai yra ekstremalėjančio klimato padarinys.

„Pernai metais balandis nebuvo labai šiltas, na jis buvo vėsesnis už tas daugiametes normas, tai toks buvo užsitęsimas, ir tas sniegas ir per Velykas. Čia jau toks labiau ekstremalėjančio klimato padarinys“, – kalbėjo klimatologas D. Valiukas.

2016 metų balandžio mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo 6,1 - 7,8 laipsnių, daugelyje rajonų artima 1981–2010 m. standartinei klimato normai, pajūryje iki 1°C aukštesnė. Aukščiausia oro temperatūra pirmąjį dešimtadienį daug kur pakilo iki 16 - 21 °C, Nidoje iki 15 °C. Žemiausia oro temperatūra daugelyje rajonų nukrito iki 0 -5 °C.

2015 metais balandžio mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo 5,8-7,5 °C (daugelyje rajonų 1-1,5° aukštesnė negu standartinė klimato norma. Aukščiausia oro temperatūra daug kur siekė 21-27 °C, pajūryje 17-20 °C. Žemiausia oro temperatūra daugelyje rajonų nukrito iki 0 - 4 °C, Nidoje iki 1 °C

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų